Han hagut de passar 32 anys perquè l’ajuntament de Madrid torni a estar habitat per polítics amb l’ànima verda, sensibles a l’única economia real, l’economia de la casa, i amb certa llibertat per aliar-se amb actors socials que saben mantenir-se independents de un sistema abocat a la catàstrofe.

Avui a la Sala de Premsa d’aquest exquisit edifici de Cibeles, on nia l’Ajuntament de la capital, dues dones que han donat la vida per la cultura d’allò que és viu compartien taula per fer política, en la seva accepció clàssica de l’art de viure en societat: Inés Salbanés, regidora de Ahora Madrid i portaveu adjunta del Grup, amb una sòlida trajectòria política en la defensa del medi ambient i Ángeles Parra, presidenta de la Asociación Vida Sana i directora de la Fira BioCultura, que ha portat la revolució del que és biològic als seus cims més alts, compartien  paraules, cultura: consum local, estalvi energètic, conscienciació, agroecologia…

Trenta-dos anys per recobrar l’esperit de Tierno Galván que va ser el primer que va veure en les inquietuds d’aquells joves de la Asociación Vida Sana una promesa de futur. El seu olfacte polític i humà va saber veure en aquelles “esbojarrades utopies” un camí a seguir per tota la societat i per això les va recolzar fermament en uns inicis que va recordar Angeles Parra, amb tan sols 40 estands i 14.000 visites.

Ara l’Ajuntament de Madrid, per fi, agafa el testimoni d’aquell alcalde i dóna suport a la fira de les fires, profundament consolidada, amb un sector en creixement, ja que ha crescut amb les arrels fermes de la coherència.

Aquest cap de setmana, a Ifema Madrid, 750 empreses alçaran amb els seus serveis i productes una bandera de transició que no pot esperar més i esperen plenes d’alternatives la visita de més de 70.000 persones fartes de la contaminació i de les seves plagues i que podran triar entre més de 18.000 productes d’alimentació ecològica. Podran substituir la cosmètica plena de parabens i formaldehids, el còctel tòxic de la crema quotidiana per cremes fetes amb consciència. Podran per fi vestir-se amb responsabilitat, sense ser còmplices de l’esclavitud tèxtil a l’altra banda, ben llunyana, de l’oceà, i sense ftalats, colorants que la llengua de la nostra pell absorbeix inevitablement. Podran refermar el seu compromís amb el consum responsable amb més de 400 activitats plenes de raons per al canvi.

Ángeles i Inés, Inés i Ángeles s’anaven passant la paraula davant les preguntes dels periodistes i jo em preguntava… Col·lectius i institucions remant junts? Inés Salvanés assentia a totes les bones noves que BioCultura porta cada any amb la complicitat d’un ajuntament que ha signat El Pacte de Milà, per implementar polítiques d’alimentació urbana sostenible i el seu suport a la Fira de les fires és potser un altre dels fruits de una política que vol apostar per la tan grapejada sostenibilitat i fer-la real, ajudant a que Espanya no només sigui el cinquè país del món en producció, sinó que el consum, gràcies al suport ferm de les institucions, entre, per fi, a les col·lectivitats , a les escoles, hospitals i el consum es converteixi en un carro de combat definitiu per al canvi. Ja era hora.

Tota la informació a www.biocultura.org

Autora: Beatriz Calvo Villoria, Periodista beatriz@ecologiadelalma.es