Sat Dharm Singh, co-director de la Fundació Yogi Tea® que dona suport a diversos projectes sostenibles, oferint als agricultors ingressos segurs que els permeten condicions de vida adequades i dignes, amparant a les persones necessitades de tot el món. Seguint els passos de Yogi Bhajan, mestre de Kundalini Ioga, empresari i fundador de Yogi Tea® (infusions i tes ayurvèdics d’herbes ecològiques), Sat-Dharm ens explica els orígens i responsabilitats solidàries de la Fundació.

Bio Eco Actual
Com i quan sorgeix la idea de crear la Fundació Yogi Tea®?

Sat Dharm Singh
Després de traslladar el negoci de Yogi Tea dels Països Baixos a Alemanya el 2008 necessitàvem un vehicle per les nostres accions benèfiques fora d’Alemanya. Anteriorment, als Països Baixos, havíem fundat el Llegat de Yogiji Foundation per promoure els ensenyaments de Yogi Bhajan.

Amb la Fundació Yogi Tea volíem fer més visibles les nostres accions i promoure tant l’empresa en els seus esforços en matèria de RSE, com les iniciatives tan populars que segueixen els passos de Yogi Bhajan, que no encaixarien en cap altre lloc.

Quines accions realitzades per la Fundació destacaries?

Yogi Bhajan ens va deixar una gran xarxa mundial d’estudiants i professors involucrats en la difusió de les seves ensenyances de kundalini ioga i estil de vida iogui. Molts d’ells estan organitzats en organitzacions sense ànim de lucre que se sustenten amb el  finançament de Yogi Tea. Només el posar a disposició de tothom les ensenyances de Yogi Bhajan on line ja ha estat un gran projecte, que finalment proporciona un accés global a tot el que ell va ensenyar.

A més d’aquestes organitzacions hem estat donant suport a la capacitació de mestres de ioga en llocs remots on patrocinem a participants locals perquè esdevinguin futurs mestres.

També hem ajudat a dues xarxes de suport postnatal europees a establir-se com organitzacions registrades, que proporcionaran suport post-part a les mares, i també a capacitar a altres perquè puguin proporcionar després els mateixos serveis.

On es dirigeixen els seus esforços: a la formació dels nens, a subvencionar programes de cura del medi ambient?

El nostre suport va en diverses direccions. La inversió en la generació futura és fonamental per descomptat, tant en termes d’educació com també en termes de proporcionar-los-hi un medi ambient digne. Intentem ser molt concrets i eficients amb el nostre suport, el que significa que preferim projectes amb poques despeses generals que permetin als nostres fons arribar, tan immediatament com sigui possible, als necessitats. Tant si es tracta de refugiats, orfes o bombes d’aigua per a l’aigua potable, busquem socis que d’altra manera no tindrien gaires oportunitats amb els donants convencionals.

Les seves accions estan limitades als països en desenvolupament?

No, en absolut! La nostra societat occidental està tan necessitada de projectes sanadors com els països en desenvolupament. Potser encara no ens n’hem adonat del tot, però mantenir-se al dia amb la velocitat de la tecnologia moderna està posant una enorme quantitat d’estrès al nostre sistema nerviós que ens pot cremar si no sabem com tenir-ne cura  o trobar la recuperació i la relaxació en el ioga la meditació. Probablement hem donat suport a tants projectes a Europa com als països en desenvolupament.

La seva filosofia d’integració de cos, ment i esperit ajuda a viure millor amb un mateix i amb els altres. Per què?

La constitució humana és un equilibri molt fràgil que pot ser fàcilment alterat tant a nivell físic com a nivell mental. Els hàbits que han estat causats per inputs erronis al sistema durant molt de temps, a causa de la mala alimentació o el condicionament mental equivocat són molt difícils de corregir. Estem fent petits passos amb els nostres tes per corregir el desequilibri en els nostres sistemes i tractar d’animar a la gent a treballar en ells  mateixos, ja sigui sols o amb l’ajuda de professionals. La creació de consciència dels nostres hàbits i patrons és un gran pas individual. És difícil ignorar-los quan se’n és conscient, així que cal seguir millorant un mateix. El fruit d’aquest esforç es presentarà a l’interior i a l’exterior, en com un es sent i en com interactua amb els altres.

Dóna’ns alguns consells per ser més feliços en la nostra vida quotidiana.

Menjar lleuger, no dormir massa, fer exercici regularment, meditar en silenci, pregar per a un mateix i per als altres, riure tots els dies. Sat Nam