El “pensament en verd” està cada vegada més integrat en la vida diària de milions de persones: viure amb consciència de l’entorn, la natura i el planeta, adoptar bones rutines alimentàries, fer un bon ús de les energies i practicar el reciclatge com a part de la quotidianitat… Davant aquesta realitat esperançadora, també augmenta el nombre d’empreses sensibilitzades que no volen quedar-se al marge i que decideixen apostar per un desenvolupament sostenible.

Paral·lelament a aquesta tendència, un altre fenomen dins el món empresarial s’està consolidant com una eficaç sortida a la crisi, són els coneguts emprenedors i les start-up. I és aquí quan ecologia i emprenedoria troben un eficaç punt de convergència a l’hora de crear i desenvolupar idees de negoci innovadores amb una marcada consciència ecològica. Tot i que el nostre país encara es troba a la cua, hi ha un auge evident de joves i no tan joves que en un moment de la vida opten per “reciclar-se” posant en marxa un projecte propi, que veuen en el món bio una sortida de futur. Sorgeix així el concepte del ecoemprenedor que és aquell emprenedor que proposa un projecte en pro de la sostenibilitat a nivell ambiental, la responsabilitat social i l’empoderament econòmic.

A Espanya des de fa uns anys s’ha experimentat un augment significatiu de les start-up amb base tecnològica, i dins d’elles cada vegada són més les que també exploren nous nínxols de marcat caràcter verd que fins ara eren gairebé inexistents. Més enllà del desenvolupament tecnològic, el ecoemprenedor busca projectes que tinguin impacte social i aportin solucions al món que els envolta. Casos a casa nostra com la plataforma Help Up, la primera xarxa social que fa d’intermediària entre persones que volen fer voluntariat i les ONG, o la marca de farinetes ecològiques Smileat elaborades de forma respectuosa amb el medi ambient, són dos bons exemples de ecoempreneduria nacional d’èxit.

Bones idees de greenbusiness

A priori business i ecologia podrien semblar termes antagònics. Res més lluny de la realitat si ens oblidem dels estereotips tradicionals i entenem que fer negocis respectuosos amb l’entorn i que ofereixin beneficis reals en la societat, és possible i especialment aconsellable si volem encaminar-nos cap a un desenvolupament que no ensorri el planeta. Els negocis gestionats, administrats per i per al concepte sostenible han obert un camp enorme. Hi ha un univers important de potencials clients i una atractiva oferta de negocis ecològics que ofereixen gran viabilitat i moltes possibilitats:

• L’alimentació ecològica:

L’alimentació lliure de pesticides i fertilitzants, és un dels àmbits on els ecoemprenedors més han posat la seva atenció ja que el ventall de possibles start-up eco és molt variat: des de les rendibles botigues on-line oferint aliments ecològics, fins als ecoemprenedors que han decidit derivar el seu negoci al camp cultivant fruites i verdures de forma orgànica per després vendre-les a l’engròs. Un valor afegit a oferir per aquest tipus d’empreses és que els productes que s’ofereixin siguin totalment de producció local o nacional, ja que al no requerir importació, l’impacte ecològic és molt menor i es fomenta el teixit industrial i l’ocupació autòctona.

• Empreses de Reciclatge:

Un cop que el reciclatge ja ha entrat en les pràctiques diàries de la major part de la població, també s’ha convertit en una important oportunitat dins el món empresarial. Paper, plàstic, fusta o vidre, són molts els materials aptes per a la seva reutilització i per això també són molts els processos a realitzar, maquinària ad hoc, transport … Pel que el reciclatge és un negoci prometedor del que ja molts n’estan obtenint grans beneficis.

• Energies renovables:

En un país tan lluminós com el nostre, l’aprofitament de l’energia solar hauria de ser una matèria obligatòria per a tothom. Contemplar la possibilitat d’obrir empreses que es dediquin a la instal·lació de sistemes d’aigua calenta mitjançant plaques solars o comercialitzar mini plaques per a les recàrregues del mòbil, són algunes de les sortides de negoci dins d’aquest sector en ple auge. Una altra opció d’aprofitament energètic és el de les mini instal·lacions eòliques mitjançant petits molins ubicats en terrasses o terrats, per tal d’utilitzar la pròpia força del vent en zones on aquest és especialment potent.

 • Transport elèctric:

La millora dels motors elèctrics i el boom del menjar a domicili poden ser una bona ocasió per posar en marxa una empresa d’aquest tipus de repartiment urbà mitjançant motos elèctriques. En aquesta mateixa línia d’aposta per ciutats més netes, una altra interessant oportunitat de negoci que permet evitar l’augment de la contaminació atmosfèrica són les empreses de taxis totalment elèctrics.

BioCultura aposta pels Ecoemprenedors

Des del 2014 la prestigiosa fira de consum responsable BioCultura atorga anualment els “Premis Ecoemprenedors BioCultura” amb la vocació de donar visibilitat i impulsar les millors pràctiques empresarials en el sector ecològic. En la seva tercera edició celebrada en el marc de BioCultura Madrid, el jurat ha valorat el caràcter innovador de les propostes, la força de l’equip creador del projecte, el valor ambiental i social, així com la viabilitat econòmica i financera. Els tres guardonats han estat: Fibras Feltai, una empresa social que recupera la matèria primera de la llana i protegeix l’ovella xalda en perill d’extinció; Ray Musgo, innovadora marca de calçat ecològic que aposta per un model de Km0, generant a més a més treball a nivell local; i Bridepalla, empresa de màrqueting promocional que produeix regals corporatius utilitzant vegetals i que basa el seu negoci en economies locals. El jurat va destacar no només l’alt nivell dels finalistes, sinó també el de la majoria dels projectes presentats a la convocatòria.

Autora: MariaJo López Vilalta / Morocha, Llicenciada en Ciències de la Informació
Bio Eco Actual Novembre 2016