SEAE 05/12/2016
Gestionar els jardins en ecològic és més econòmic a llarg termini.

Canviar i transformar l’estètica del jardí en un lloc de font d’aliments (jardins comestibles) és possible i aconsegueix que les persones s’aprofitin d’ells. Gestionar els nostres jardins en ecològic és fins i tot més eficient i econòmic a la llarga, que a la manera convencional.

En alguns espais es poden introduir petits animals (gallines) que ajudi a assolir els objectius educatiu, ambiental i alimentari.

Ja hi ha normes privades d’aplicació voluntària per a la jardineria ecològica elaborades per entitats de certificació, que s’apliquen al maneig dels espais verds, jardins i parcs, públics o privats. Aquesta certificació pot ser aplicada a qualsevol tipus d’espai a l’aire lliure, en el qual els elements naturals siguin predominants i que compleixi amb una finalitat lúdica o recreativa.

El jardí mediterrani, a més de l’hort, ha d’apostar per dissenys que tinguin en compte el paisatge i els valors culturals propis de cada zona “ha assenyalat Raúl Pont, de la Universitat Pablo de Olavide. A més, “la tendència a l’alta especialització de cada espai (hort per produir aliments o jardí per a l’oci i la contemplació), s’ha reduït i separat els beneficis que es potencien quan s’estan junts”.

En aquesta jornada, es van presentar exemples de dissenys integrats als nuclis urbans amb les diferents funcions dels jardins comestibles ecològics, la proposta gastronòmica i ornamental beneficia el veïnat i restaurants implicats en el seu manteniment i gaudi i atrauen un públic a la recerca de la innovació i la creativitat. “Aquestes experiències es van fer amb governs de tot signe, mostren que la jardineria és una cosa de sentit comú, no de color polític”, va dir Mikel Batzan de l’Ajuntament de Noain de la Vall d’Elorz (Navarra).

Aquestes són algunes de les afirmacions que s’han compartit eb la segona jornada del I Seminari Mediterrani de Jardineria Ecològica celebrat a València el passat 29 de novembre, que ha reunir una trentena d’experts i investigadors i als gairebé 200 participants provinents de tot Espanya.

L’esdeveniment ha comptat en la seva clausura, amb la presència de l’Alcalde de València, Joan Ribó i va ser organitzat per la Societat Espanyola d’Agricultura (SEAE), en col·laboració amb el Grup de IFOAM Agribiomediterraneo (ABM) de la Federació Internacional de Moviments d’Agricultura ecològica, l’Associació Espanyola de Jardineria ecològica (AEJEco), amb el apopyo de la Diputació de València i altres empreses i entitats. Com a punt final, els assistents han elaborat recomanacions per al maneig ecològic dels jardins, des del disseny del jardí, fins a la participació ciutadana en els mateixos.