IFOAM EU 15/12/2016
Fort desacord entre els ministres d’Agricultura de la UE sobre la revisió de la regulació ecològica. Es fa necessari començar de nou.

Brussel·les, 13 de desembre de 2016 – Ahir, els ministres d’agricultura de la UE van tornar a fallar en l’intent d’acord sobre la proposta d’una nova regulació ecològica.

Consell ha pres nota de l’informe de situació presentat per la Presidència eslovaca i va debatre intensament com procedir, però no es va arribar a un consens.

El president d’IFOAM UE, Christopher Stopes, va dir: “Fa dos anys, el vicepresident de la Comissió, Timmermans, va dir que si no hi havia acord en sis mesos retiraria la proposta. Vint-i-quatre mesos després encara no hi ha un final a la vista. Les opinions de la Comissió, del Consell i del Parlament, així com dels propis Estats membres, divergeixen sobre molts temes clau, inclosos els llindars, la producció d’hivernacle, les llavors i les excepcions. Aquesta manca d’acord sobre la direcció de la nova regulació orgànica demostra el que les parts interessades han estat dient des del principi: la proposta de la Comissió està massa viciada per proporcionar una bona base per al debat”.

Sylvie Dulong, membre de la Junta Directiva de IFOAM UE i productora orgànica, va dir: “Els agricultors i productors d’aliments orgànics han estat treballant amb sistemes agrícoles durant més de cent anys. Des de llavors, hem estat creant estàndards cada vegada millors per a nosaltres mateixos en l’esperit de millora contínua i continuarem fent-ho. Al capdavall, va ser el sector orgànic què va demanar una regulació orgànica de la UE fa més de 25 anys per proporcionar una base comuna a tot Europa”.

Jan Plagge, Vicepresident d’IFOAM UE, va dir: “Tot i la incertesa creada per la situació actual, els agricultors i els ciutadans estan triant cada vegada més productes orgànics. Per reforçar el seu impacte i complir els objectius mediambientals i socials que la UE s’ha fixat en relació amb l’agricultura, necessitem una regulació estable que millori la regulació d’avui i que realment doni suport al desenvolupament orgànic. Necessitem un nou enfocament del procés que parteix de la realitat quotidiana dels operadors orgànics i de la vasta experiència en regulació i estàndards de les parts interessades orgàniques”.

Més informació:

Vídeo de la conferència de premsa del Consell d’Agricultura i Pesca

Vídeo de la sessió pública del Consell d’Agricultura i Pesca