Antonio Baile, Co- Fundador i Director General de AlterNativa3, societat cooperativa catalana limitada fundada el 1992 per iniciativa de cinc amics / gues amb l’objectiu d’integrar el comerç amb l’obra social, 100% Comerç Just, mitjançant productes de consum habitual, com el cafè, el cacau i el sucre, de producció ecològica, majoritàriament elaborats per la mateixa cooperativa de Alternativa 3.

Bio Eco Actual
En què es diferencia el cafè de Alternativa 3 del convencional? Comenta’ns la traçabilitat des de l’origen fins al consum final.

Antonio Baile
Alternativa3 som una cooperativa elaboradora de cafès en diferents formats, cacaus i sucres especials, tots ecològics i de comerç just. Controlem tot el procés de producció des de l’origen fins al consumidor final, garantint una excel·lent qualitat. Torrem el cafè gairebé sota comanda perquè quan arribi al consumidor tingui la màxima frescor i aroma. Ens agrada innovar constantment i poder oferir al consumidor una gamma de cafès que s’adapti al seu gust i estil de consum.

Els nostres cafès provenen de cooperatives de petits i petites productors / es de cafè. Mantenim una relació molt directa amb aquestes cooperatives i desenvolupem programes de desenvolupament conjuntament per a benefici de les comunitats productores. Gràcies al comerç just, els productors milloren la seva qualitat de vida i aquest els permet que es desenvolupin de manera autònoma. Aquest any celebrem “L’any del cafè de Alternativa3”. A més de cates, visites a la nostra torradora i formacions, hem organitzat un sorteig d’un any de cafè gratis entre tots els consumidors del nostre cafè.

Com participen els proveïdors i treballadors directes en la presa de decisions de Alternativa 3?

Amb els proveïdors de cafè mantenim una relació directa i a llarg termini, on compartim inquietuds i informació, que ajuda a aprendre pels dos costats. Fem visites als productors / es entre 3 i 4 vegades a l’any, i intentem que els productors / es puguin venir també a visitar-nos i realitzin activitats de sensibilització per donar a conèixer els beneficis que el comerç just els aporta, tant com a productors / es com a la comunitat.

Els treballadors participem en les preses de decisions amb participació democràtica. El nostre organigrama és completament lineal, i es comparteix i es participa de manera diària i directa. A més, tenim conciliació de vida familiar i laboral i igualtat de gènere dins la nostra filosofia.

Medi ambient i salut van lligats a la nostra alimentació?

Tots dos conceptes estan units i ja no podem concebre una cosa separada de l’altra. Una alimentació equilibrada i sana passa per una cura adequada del nostre medi ambient i el de qui està produint. Totes les nostres accions compten i el consum de productes responsables mediambientalment i socialment sostenibles formen part d’un esquema complet que intenta reequilibrar els resultats d’un sistema de consum que ens ha passat una factura difícil d’assimilar en la salut de les persones i el planeta. I és aplicable tant a nivell de consum com de producció, ja que els productors / es milloren molt en salut al treballar de manera artesanal i ecològica.

En la teva opinió personal, quina responsabilitat social tenim els consumidors en adquirir un producte?

Els consumidors tenim el poder en el nostre hàbit de compra diari per triar quin desenvolupament volem. Aquesta elecció pot fomentar més canvis que qualsevol vot a les urnes, ja que en comprar estàs beneficiant i apostant pel tipus de relacions comercials que vols que es facin, com vols que es tingui cura del planeta i a quin tipus d’empreses / cooperatives vols donar suport.

On podem adquirir productes de Comerç Just i com distingir-los?

Avui dia es poden adquirir els productes a les botigues de Comerç Just (on a més et pots informar de campanyes de sensibilització i activitats), en botigues ecològiques, algun establiment convencional i en botigues en línia.

Alternativa3 aposta per la certificació Fairtrade, el segell imprès en el producte garanteix que aquest compleix amb els criteris de comerç just. Aquests criteris es fixen mitjançant un sistema democràtic de participació per tots els socis en el qual el 50% dels vots és dels productors. La certificació Fairtrade és una eina eficaç en la lluita contra la pobresa, que busca el desenvolupament social, econòmic i mediambiental dels petits productors i productores del Sud.

Bio Eco Actual Gener 2017