SEAE 05/01/2017
Agroecologia i producció ecològica són convergents?

Agroecologia, en la seva concepció actual, és pràctica, moviment social i ciència de disseny de models de producció agroalimentària sostenibles. En aquest sentit, va més enllà de la producció ecològica, i vol proposar alternatives compromeses amb la societat.

El número 26 de la revista Ae dedica aquest nou número d’hivern a analitzar la relació i complementarietat entre producció ecològica i Agroecologia.

Stephane Bellon, de l’Institut Nacional d’Investigació Agronòmica (INRA) de França, descriu les contribucions de l’agricultura ecològica (AE) a la transició agroecològica i com han dirigit les seves dinàmiques de diferent manera en l’últim segle. Entrevistem a Eduardo Sevilla, considerat un dels ‘pares’ de l’Agroecologia, que ens recorda com va sorgir i la situació en el context actual. Laerci Meirelles, coordinador del Centre Ecològic, ONG del Brasil, ens explica com treballen i viuen l’Agroecologia els agricultors familiars al seu país.

Miguel Altieri, de la Universitat de Califòrnia, Berkeley, subratlla que l’Agroecologia va sorgir amb resposta als estralls de la Revolució Verda a l’hemisferi Sud i la complexitat de la seva implementació en l’Hemisferi Nord suposa contraposar-se al sistema polític i econòmic neoliberal.

Estrenem nova secció que dóna espai a l’agroecologia a nivell municipal, en la qual Franco Llobera de la Xarxa Terrae proposa la divulgació de les iniciatives, pràctiques i projectes que la inclouen en les polítiques locals en diferents municipis d’aquesta xarxa.

Finalment en anàlisi, Rosa Benimelis Universitat de Vic planteja la necessitat que l’agroecologia sigui política i avanç cap a la sobirania alimentària, trucant a la unió d’esforços i empoderament de diferents moviments socials per obrir nous espais de resistència.

A les seccions habituals de producció vegetal David Navarro demostra l’efectivitat de la gestió de cultius de cobertura mitjançant el roller crimper en condicions mediterrànies i Ramon Meco descriu el cultiu de la quinoa, un cultiu de futur en l’AE. Carlos Palacios explica com les emissions de gasos i la despesa energètica per explotació o per ovella present són majors en el cas de la granja intensiva que l’ecològica. Vicente Castell i el seu grup proposen unes galetes ecològiques sense efectes al·lergènics. A més, en R + D + I, Amparo Soriano relata la seva experiment creant compost i vermicompost obtinguts a partir de residus de cultius d’espècies lleguminoses.

A la secció de cooperació, Maria Zirión detalla com van estudiar el metabolisme social de l’alvocat a Michoacán, regió de Mèxic, per entendre i recuperar sistemes de cultiu tradicionals. Per la seva banda, des Xarxa de Llavors “Resembrant i Intercanviant” proposen una definició de llavor ecològica que cobreixi l’espai que el reglament actual no cobreix, ja que la correcta obtenció i maneig és una de les principals garanties per a la producció suficient d’aliments.

De la mà de Guiomar Carranza, comprovem com les varietats tradicionals de blat dur suposen una oportunitat per a la pasta ecològica artesanal, amb Ricardo Colmenares coneixem el projecte social d’Horts Educatius, que va partir en l’àmbit escolar per transcendir el seu objectiu inicial, i Alicia Cirujeda , guanyadora del Premi “Álvaro Altés” de SEAE a la millor comunicació en format pòster / Cartell en el XII Congrés de SEAE de Lugo, descriu la utilització de materials d’encoixinat en cultius hortícoles.

Com cada trimestre a la revista, es presenten dues experiències d’agricultors ecològics; en aquest cas, de Carme Dalmau, agricultora de Nulles (Tarragona) i de Pedro Vidal, avicultor de Vilalba (Lugo). I a la secció de jardineria ecològica vam descobrir el jardí profund.

Finalment: les habituals fitxes pràctiques sobre l’ús de la terra de diatomees, la prevenció de la seca del xiprer, l’all discret, les llavors de bubango, l’ús medicinal de l’eucaliptus i la raça ovina chamarita, al costat del racó de l’assessorament agroecològic , i el rescat de sabers completen aquest número de la revista Ae.

Per a més informació visiti www.revista-ae.es