Inf’OGM 09/01/2017
mapa ogm Etiquetado paises mapaMapa: Quins països obliguen a etiquetar els productes transgènics?

Observatori OMG Ecologistes en Acció – Aquest fantàstic mapa elaborat per Inf’OGM ens permet veure fàcilment quins països han implementat una legislació d’etiquetatge d’OMG (Organismes Modificats Genèticament).

A la UE els productes transgènics autoritzats pertanyen a les següents espècies: blat de moro, colza, soja, cotó i remolatxa sucrera. No és possible comprar a la UE aliments transgènics d’un altre tipus (ni tomàquets, ni blat, ni albergínies, ni salmó …) encara que de vegades sentim parlar d’ells perquè s’estan investigant o han estat autoritzats en altres països. Si un producte conté un ingredient (per exemple, soja o un dels seus derivats) del qual més del 0,9% és transgènic, haurà d’indicar a l’etiqueta.

La majoria de països de l’Amèrica Central i Sud-amèrica no exigeixen l’etiquetatge de productes transgènics, sent els més estrictes Bolívia i Perú, seguits per Brasil i Mèxic. Si es fa clic sobre els països acolorits es pot veure més informació sobre la legislació vigent en cada un.

Inf’OGM – Charlote Krinke, Pauline Verriere

Aquest mapa pretén aportar una visió de conjunt sobre les lleis d’etiquetatge d’OMG al món. Encara no és exhaustiu, i serà completat i posat al dia a mesura que avanci la legislació.

La classificació escollida es basa en el llindar de presència d’OMG en els productes a partir del qual és obligatori el seu etiquetatge. D’aquesta manera, aquelles reglamentacions qualificades com a “estrictes” tenen un llindar de presència d’OMG en els seus productes d’un 0,1% a un 0,9%. Les reglamentacions qualificades com “flexibles” tenen llindars entre l’1 i el 5%, i les reglamentacions “indeterminades” no estableixen llindar. A més de l’obligació d’etiquetatge de productes que contenen OMG, alguns estats han creat etiquetes “sense OMG” o “sense productes d’enginyeria genètica”. Altres estats no disposen de reglamentació relativa a l’etiquetatge d’OMG. Al mapa apareixen en color gris. També apareixen en gris aquells estats sobre la legislació d’etiquetatge encara no hem trobat informació.

Traducció llegenda:

Blau fosc: reglamentació estricta (s’indica la presència d’OMG a partir d’un 0,1% a un 0,9% per ingredient)

Blau mitjà: reglamentació flexible (s’indica la presència d’OMG a partir d’un 1 a un 5% per ingredient)

Blau clar: reglamentació indeterminada (no s’estableix un llindar de presència d’OMG)

Verd: Text en projecte (la legislació encara s’està redactant)

Gris: Etiquetatge voluntari (no existeix legislació que obligui a etiquetar els productes, o les autores del mapa encara no l’han trobat)