ogm parlamento suizo

Observatorio OMG 04/03/2017
Suïssa: el Parlament aprova prolongar la prohibició al cultiu d’OMG fins a 2021.

El cultiu comercial de transgènics està prohibit en tota Suïssa a causa d’una moratòria implementada en l’any 2005.

Això no ha impedit que hi hagi hagut problemes de contaminació (de varietats la comercialització també estava prohibida al país) relacionades amb les importacions.

Ara, el Consell dels Estats suís ha votat a favor d’estendre la moratòria al cultiu fins a l’any 2021. L’Assemblea Federal suïssa (l’equivalent al Parlament) està formada pel Consell dels Estats i el Consell Nacional. El Consell Nacional ja s’havia posicionat també a favor d’estendre la prohibició, per la qual cosa l’extensió de la moratòria ja té l’aprovació parlamentària.

L’executiu havia proposat que a partir de l’any 2021 es designessin algunes zones dins del país on sí que es poguessin conrear transgènics, separats de la resta de cultius; però, el poder legislatiu ha rebutjat aquesta proposta.

Títol: El Parlament dóna suport a la extensió de la moratòria al cultiu de transgènics
Origen: Swiss Info
Enllaç: www.swissinfo.ch/eng/agriculture_parliament-backs-extension-of-gmo-morato...
Data: Dimecres, 1 Març, 2017

El Parlament suís ha aprovat un pla per estendre la moratòria actual a l’ús agrícola d’organismes modificats genèticament (OMG) de 2017 a 2021. A més, rebutja les propostes de crear zones especials per al cultiu de transgènics en certes parts del país després de 2021.

El Consell dels Estats aprovava el passat dimecres els canvis en la llei d’enginyeria genètica que posaven en marxa l’extensió de la prohibició del cultiu de transgènics fins a l’any 2021. Es va rebutjar una moció per estendre-la fins 2025. El Consell Nacional suís ja havia aprovat l’extensió fins a 2021.

La moratòria actual acaba aquest any, i el gabinet ja havia declarat que caldria més temps de debat sobre l’ús d’OMG en l’agricultura suïssa.

L’any 2005, el poble suís aprovava per referèndum la prohibició del cultiu de transgènics durant cinc anys, període que posteriorment seria estès pel Parlament (Assemblea Federal) el 2010 fins a 2013, i de nou en 2013-2017.

Actualment el govern només permet assajos experimentals amb cultius modificats genèticament, que han de ser aprovats cas per cas en condicions estrictes. Les plantes s’han de situar en una àrea coberta i vigilada per la policia per evitar el vandalisme per part d’activistes anti-transgènics. Han de plantar-se a una distància d’almenys 300 metres d’altres espècies per evitar la pol·linització creuada. La maquinària i els materials d’assaig han de netejar adequadament o incinerar.

Zones de cultiu d’OMG

El juny de 2016, el gabinet aprovava l’extensió de la moratòria fins a 2021, però incloïa una esmena que proposava la introducció de zones de cultiu d’OMG en certes parts del país després de 2021.

L’objectiu, segons deien, era separar els cultius transgènics de l’agricultura convencional al llarg de tota la cadena de producció, per afavorir així l’acceptació de la coexistència de cultius transgènics i l’agricultura tradicional al país.

El Consell dels Estats rebutjava aquesta idea el dimecres, i alguns dels seus membres avisaven del que irrevocable de la coexistència.

“La virginitat només es perd una vegada,” deia Hannes Germann, del Partit del Poble Suís (partit conservador de dretes).

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here