chemchina syngenta

Amigos de la Tierra 05/04/2017
La Comissió Europea apuntala el monopoli mundial de llavors.

La Comissió Europea ha donat avui llum verda a una nova fusió entre dos gegants de l’agricultura permetent que l’empresa química estatal Chem Xina compri a la suïssa Syngenta.

Dilluns passat va donar via lliure a la fusió de les empreses nord-americanes Dow Chemical i DuPont. A més s’espera que l’empresa química alemanya Bayer compri pròximament a la nord-americana Monsanto, principal productor de llavors del món.

Llum verda a la segona mega fusió d’empreses agràries en dues setmanes. L’agricultura mundial en mans de tres empreses.

D’aquesta manera la Comissió Europea consolida un mega-monopoli, amb control gairebé absolut d’agroquímics i llavors comercials. Les sis empreses esmentades confluirien en tres megacompanyies que ostentarien el control del 70% dels agroquímics a nivell mundial i més del 60% de les llavors que es comercialitzen.

Per a l’organització Amics de la Terra aquest monopoli posa en greu perill la transició cap a una agricultura respectuosa amb el medi ambient i compromet també l’alimentació de les generacions futures. Segons Blanca Ruibal “el control per part d’unes poques empreses dels subministraments i els mercats agrícoles és la principal causa de fam i pobresa al món. Avui dia es produeixen suficients aliments per a tota la població, cal enfortir i donar suport a les famílies i comunitats camperoles que produeixen aliments i no a les grans empreses que fan negoci amb els nostres recursos i la nostra salut”.

Més de 200 organitzacions europees de camperols, agricultors familiars i ecologistes han enviat una carta oberta a la Comissió Europea mostrant la seva oposició a la creació d’aquest oligopoli en el sector agrícola. La concreció d’aquestes tres mega-fusions representa una amenaça encara més gran per a la sobirania alimentària, l’agricultura familiar i l’alimentació.

Carta oberta: www.foeeurope.org/sites/default/files/agriculture/2017/open-letter-agri-business-mergers-270317.pdf