A mitjans de la dècada dels 90 a la Asociación Vida Sana ja parlàvem de la necessitat de desenvolupar el tèxtil ecològic. Però no ha estat fins ara, que en el sector s’ha anat teixint una xarxa que fa possible el seu desenvolupament. Cada vegada són més les persones que es pregunten com han estat elaborades les peces que vestim i des de Vida Sana creiem necessari donar suport a una alternativa.

Amb aquest afany hem creat Planeta Moda, una plataforma des de la qual visualitzem, impulsem i donem suport a aquells dissenyadors, tallers, botigues, productors … que han decidit apostar per la moda sostenible. Però a més, Planeta Moda també té presència física en fires i esdeveniments. Organitzem tallers, xerrades i tota mena d’activitats per a seguir creant consciència sobre la necessitat de fixar-nos en el que entra al nostre armari.

Al llarg d’aquest any i mig des que vam posar en marxa la plataforma, Planeta Moda ha format part de les fires de BioCultura de Madrid, Sevilla, Barcelona i Bilbao. En totes elles ha comptat amb un espai d’exposició propi dedicat a la moda sostenible en què han participat més de 200 expositors. A més, s’ha elaborat un programa de 80 activitats diferents en què han pres part dissenyadors, botigues multimarca i ecoemprenedors. El número 67 de la revista The Ecologist va ser un especial sobre Moda Sostenible que tindrà continuïtat anual amb noves aportacions i descobriments.

Planeta Moda Textil ecológico Tèxtil ecològic

El nostre objectiu final és l’evolució integral del sector tèxtil cap a una indústria que sigui ecològica, respectuosa i justa en totes les fases del procés de producció. Per això cal que les fibres que s’utilitzen en l’elaboració tèxtil provinguin del cultiu orgànic i de la ramaderia ecològica. El model de producció ha de ser respectuós amb el medi ambient i tenir el mínim impacte possible. Els projectes, a més de ser viables econòmicament, han de tenir un rerefons social i servir per dinamitzar l’àrea on es desenvolupen, posant sempre en valor el factor humà. Finalment cal promoure un consum responsable, basat en les necessitats i no en els interessos del Fast Fashion.

En aquest espai que ens brinda Bio Eco Actual parlarem de fibres, certificacions, processos de manufactura, tintat, tendències de mercat… I també donarem consells als lectors perquè poc a poc vagin creant el seu eco-armari i coneguin les propostes que neixen al sector.

Planeta ModaJuan Carlos Moreno, Responsable del Projecte Planeta Moda
Bio Eco Actual Maig 2017