L’expressió artística de la moda no té límits i el que es pot fer amb fils i teles és inacabable. En totes les grans ciutats del món, entusiastes professionals de la moda obren petits tallers on ofereixen moda orgànica i assessorament per a la transformació de peces usades.

Ens agrada vestir d’acord amb la nostra manera de pensar, sentir que amb la nostra opció de compra tèxtil d’avui influïm en el món futur que tindrem. Després d’adoptar l’alimentació ecològica a favor de la nostra salut i la del medi ambient, les persones conscients de la necessitat de preservar i millorar la salubritat i bellesa pròpia i de la nostra terra van obrint els ulls a la moda orgànica. Es tracta d’apostar per la qualitat en contra de la quantitat. I reconèixer-la. El cost d’una peça no és el preu al qual es ven sinó el llarg rastre de contaminació i patiment que ha necessitat en la seva producció.

Sostenibilitat i ecologia

La peça que pretén ser sostenible i respectuosa amb el medi ambient i amb els drets humans i animals ha de complir unes condicions que van des de l’inici del procés fins que arriba a les mans de qui se la posarà, és la traçabilitat d’una peça. Per a això la fibra base hauria de ser vegetal. Comencem per la sembra de la llavor ecològica, no transgènica, del cànem, del cotó, del lli, del jute, etc. seguim amb el creixement de la planta, sense insecticides, sense pesticides, ni cap altre producte químic, respectant els cicles de la terra, després el taller de tall i confecció on ha d’estar regulat el treball en bones condicions, tant d’espai com de remuneració, hores, edat dels treballadors, etc. I, molt important també, el tipus de tenyit que rebi, ja que els tints habituals sintètics derivats del petroli provoquen gran contaminació de rius, aigües subterrànies, etc. així com problemes de salut a l’usuari tant a curt com a llarg termini, amb enverinaments lents, difícils de diagnosticar, de manera que la moda orgànica tendeix cap al no tenyit o el tenyit amb flors, espècies i fruits.

Una altra forma d’estalvi, de matèria primera, d’aigua, de reducció de residus, és l’aprofitament, la transformació, el reciclatge de peces que, mitjançant canvis, reneixen en peces noves.

Autora: Montse Mulé, Redactora, Llicenciada en Art i Tècnica del vestir
Bio Eco Actual Maig 2017