Ecovalia. – Vuit entitats nacionals que aglutinen pràcticament el 80% del sector ecològic espanyol han signat conjuntament un comunicat, dirigit a la ministra d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, exposant el seu desacord amb l’esborrany del nou Reglament de Producció Ecològica i l’etiquetatge dels Productes Ecològics.

En aquest comunicat sol·liciten encaridament que la ministra voti en contra de l’acord a aquest document el dilluns que ve al Comitè Especial d’Agricultura, perquè se segueixi així treballant en les deficiències que presenta el text.

Dilluns que ve, 29 de maig, es reuneixen els ministres d’Agricultura dels països membres de la Unió Europea per votar a favor o en contra del nou esborrany del Reglament de Producció Ecològica i el Etiquetatge dels Productes Ecològics. A Espanya, igual que en altres països, el sector es veuria afectat per les notables deficiències de la nova normativa. El comunicat urgent enviat a Isabel García Tejerina, amb la intenció que la ministra espanyola no doni el seu acord a l’esborrany, està signat per ECOVALIA, SEAE, CCPAE, AMPOAS, FEMECA / COATO, SILAE, CAECV i Servei de Certificació CAAE, entitats que aglutinen aproximadament al 80% del sector ecològic espanyol.

En aquest comunicat, exposen com deficiències de l’esborrany diversos assumptes importants que, segons els signants, podrien “minar els interessos del sector ecològic en el seu conjunt”. Entre aquestes deficiències, destaca que el nou Reglament permet que els estats membres de cada país posin les seves pròpies normes pel que fa a la presència de residus en els aliments ecològics, el que podria propiciar situacions difícils i greuges comparatius.

Les entitats signants del comunicat demanen que en tots els països europeus s’apliquin les mateixes normes respecte a les quantitats de residus presents en els productes biològics

Un altre punt conflictiu del Reglament és que no exigeix ​​la certificació a petits productors que s’adhereixen a la venda directa, el que podria derivar en una pèrdua clara de traçabilitat i, per tant, es podria veure afectada la credibilitat i garantia que ofereix el sistema de control oficial.

D’altra banda, el comunicat esgrimeix que en el llistat de substàncies autoritzades que recull l’esborrany no s’inclouen algunes naturals que, de forma recurrent, s’usen en agricultura ecològica, sinó que “la nova proposta d’acord dirigeix ​​la lluita contra plagues i malalties cap a l’ús únicament de pesticides comercialitzables, reduint les eines de què disposen els productors per a un adequat control fitosanitari. Espanya, com a país merament productor, es veuria molt afectat per aquesta restricció.

Altres aspectes que es tracten en el comunicat tenen a veure amb els controls periòdics de les explotacions, les anomenades “demarcated bed” o l’ús de juvenils no-ecològics en aqüicultura.

En resum, segons Évelyne Alcázar, directora del Departament d’Internacional de Ecovalia, “aquesta nova proposta de document per a l’acord no és el que el sector necessita. Hi ha hagut avenços des de la primera versió de l’esborrany del Reglament i cal agrair els enormes esforços que han fet totes les institucions involucrades, però fins i tot en els textos en què ja s’ha arribat a ‘acord’ necessiten ser depurats des del punt de vista tècnic, ja que per una falta de precisió i per errors creen inseguretat jurídica o exclouen possibilitats per als operadors que no eren a la intenció dels legisladors.”

El procés seguit fins ara en la revisió del Reglament començar el 2014. Évelyne Alcàsser exposa que “ha estat un procés llarg, però no s’ha comptat amb els temps adequats per a realitzar les aportacions i els treballs, dificultat per la grandària dels documents, la seva complexitat i l’opacitat del procés. La producció ecològica actualment es troba en un desenvolupament continu, no només a Espanya, sinó a pràcticament tot el món “. I afegeix: “Seria injust que tots els esforços realitzats pel sector es posessin en risc a causa d’una nova regulació que no entén les necessitats reals”.