Aceite de palma Oli de palma

Quan parlem d’olis existeix general acord en que els vegetals són més beneficiosos per a la salut que els d’origen animal, els greixos animals. Estem tots d’acord en aquesta premissa excepte quan ens referim al polèmic oli de palma.

Aquest oli crea polèmica per partida doble. D’una banda per el seu possible efecte perjudicial per a la salut dels consumidors que el fan servir, i de l’altra, per l’indiscutible impacte negatiu que el cultiu produeix sobre el medi ambient de la selva tropical on s’ubica.

L’oli de palma i els seus derivats s’obtenen del fruit de l’espècie vegetal Elaeis guineensis, la palma d’oli africana, palmera tropical molt abundant al golf de Guinea on creix de forma natural. L’oli s’extreu del fruit de la palmera, fruit vermell que li proporciona el seu característic color abans de ser refinat, i que  utilitzen en alimentació les poblacions de la zona com una rica font de vitamines A i E. La seva característica principal és que presenta consistència sòlida a temperatura ambient, similar a la mantega o llard, pel que és emprat amb generositat per la indústria confitera com a ingredient de xocolates i bombons. Es caracteritza pel seu alt percentatge de greix saturat i per ser molt calòric, sent un greix vegetal que pot posar en risc la salut.

Amb fins comercials, des de principis del segle XX va ser introduït massivament per tot el sud-oest asiàtic i Amèrica del Sud. Entre els usos alimentaris es troba el d’oli de fregir o amanir, ingredient en gelats, margarines, crema, plats preparats com pizzes, sopes o pasta, galetes, pastissos o productes de fleca. Altres aplicacions són les industrials, i s’usa en la indústria de la cosmètica per elaborar sabons, xampús, gels de bany, pintallavis, dentifricis i cremes, i en la indústria dels biocombustibles com a matèria primera en la producció de biodièsel. També s’utilitza com a component en la producció de pinsos per a alimentació animal per la seva alta aportació energètica.

Els seus múltiples usos han convertit a l’oli de palma en el segon oli de major volum de producció, únicament superat per l’oli de soja, i de menor preu. I és en el sud-est asiàtic on es produeix la major quantitat d’oli de palma del món, sent Malàisia el principal productor d’oli i derivats. L’increment global de consum de l’oli de palma per la indústria alimentària, especialment la dels EUA, és conseqüència dels canvis de normativa que han obligat a la substitució com a matèria primera dels greixos trans, derivats de l’oli de soja sotmès a hidrogenació parcial, per altres igual de barats i de gran disponibilitat.

Però, és l’oli de palma un problema?

Sí, daña nuestra salud y daña al medio ambiente. El aceite de palma que utiliza la industria

Sí, fa malbé la nostra salut i causa danys al medi ambient. L’oli de palma que utilitza la indústria és oli sotmès a procés de refinat, procés que sotmet l’oli a temperatures superiors a 200º C i a altes pressions, que permeten eliminar el color vermell natural i neutralitzar la seva olor. El procés de refinat desnaturalitza l’oli, esgota els seus nutrients, genera contaminants que el tornen perillós i fa que l’oli sigui molt més difícil de digerir. En el procés es produeixen èsters d’àcids grassos de glicidilo (GE), compostos que augmenten la incidència de tumors ja que són citotòxics i cancerígens, danyant les funcions fisiològiques i bioquímiques del cos. Entre els perills s’inclouen la organotoxicitat per al cor, el ronyó, el fetge i els pulmons, així com la toxicitat reproductiva. A més l’oli de palma desnaturalitzat en estat oxidat pot causar un augment en els àcids grassos lliures, fosfolípids i cerebròsids.

La nostra salut es pot veure seriosament afectada ja que l’oli de palma és de molt alt contingut en greixos saturats, al voltant del 80 per cent del seu greix ho és. No és discutible que els greixos saturats eleven els nivells de colesterol LDL a la sang. Posa en risc la salut cardiovascular, és perjudicial per al cor i les artèries, ja que l’excés de LDL s’acumula a les parets arterials i pot desencadenar atacs de cor o vessaments cerebrals. Pel seu alt contingut en àcids grassos saturats ha de ser considerat com a poc saludable i gens recomanable, el que converteix a l’oli de palma en una de les pitjors eleccions alimentàries. Si a això hi afegim la presència de compostos potencialment carcinogènics derivats del seu processament industrial és argument suficient com per evitar-ne el consum i no incloure-ho en la nostra dieta.

Aceite de palma Oli de Palma

La producció d’oli de palma és letal per al medi ambient per ser responsable de la destrucció massiva de les selves tropicals a Indonèsia i Malàisia, la destrucció d’hàbitats de major biodiversitat del planeta, en els quals habiten espècies vegetals i animals encara desconegudes per a nosaltres i altres singulars i en perill d’extinció. Les immenses plantacions de palma amenacen la supervivència dels orangutans i tigres de Sumatra que hi viuen. El Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient estima que si segueix el ritme actual de producció d’oli de palma, el 98% dels boscos tropicals de Sumatra i Borneo hauran desaparegut el 2022.

Consumir oli de palma malmet la salut, la selva tropical i la vida silvestre. La decisió de evitar-ho és nostra!

Autor: Raúl Martínez, Dietètica i dieto teràpia Homo toxicologia
Bio Eco Actual Juny 2017

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here