Permitida la stevia solo como infusión es permet la stevia
Autor: José Mª Pérez.

Via lliure a la comercialització d’infusions amb Stevia, però res més.

El Ministeri de Sanitat ha confirmat al Servei de Certificació CAAE que la Unió Europea permet ia comercialitzar les infusions que continguin stevia, però que aquesta planta segueix considerant-se “un nou aliment” de cara a altres usos. Una cosa tan simple com poder endolcir un suc amb fulles seques d’aquesta planta segueix sent una infracció.

El passat mes de juny van sortir a la llum pública diverses informacions relacionades amb un comunicat de AECOSAN, l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició, en què es donava per fet que la stevia podia comercialitzar lliurement com a aliment i ingredient. Davant la possibilitat que aquesta interpretació popular del text fos incorrecte, els Servei Jurídics de CAAE es van posar en contacte oficialment amb l’esmentada Agència pública, dependent del Ministeri de Sanitat, des de la qual han emès una clara resposta: el que la Unió Europea permet ara comercialitzar com a aliment són només les “infusions d’herbes i fruites que continguin o estiguin preparades amb fulles de Stevia rebaudiana Bertoni i destinades a ser consumides com a tals”. Així doncs, segueix sent una infracció comercialitzar plantes i fulles seques de stevia com a aliment o ingredient alimentari (fora d’aquest ús en infusions).

El que semblava com el començament d’una dolça revolució, no és més que un petit pas, que almenys serveix d’alè als productors d’aquesta planta, després d’anys de lluita.

Per conèixer la història legal de l’stevia hem de situar-nos en 1997, quan el Reglament (CE) 258/1997 estableix que aquells aliments que no tinguessin un consum generalitzat i documentat anterior a aquesta data havien de ser considerats com a “nous aliments”. El procés burocràtic i tècnic per als productes categoritzats així és complex i car, incloent múltiples estudis i assajos, fins i tot a nivell toxicològic.

El 2011, es va autoritzar a la Unió Europea l’ús de l’edulcorant E 960, glucòsids d’esteviol, obtinguts químicament a partir de la stevia, però no així les plantes i les seves fulles seques. Aquest edulcorant químic quedava sota el monopoli de les empreses sucreres, mentre que els agricultors productors de stevia lluitaven per poder comercialitzar-la en el seu estat natural. El 2015, el Ministeri de Sanitat ratifica la consideració de nou aliment per a la planta i les fulles de stevia i es formalitzen denúncies cap a diferents empreses que la comercialitzaven com a aliment o ingredient alimentari. CAAE, com les altres certificadores de producció ecològica, es veu obligat a retirar la seva certificació a més de 100 productes que, en aquest moment, s’elaboraven amb Stevia. Unes 15 empreses es veuen seriosament afectades per aquesta mesura. Únicament es manté la certificació ecològica a les fulles quan no s’especifica en l’etiquetatge que són un producte destinat a l’alimentació humana; així mateix, s’adverteix als operadors que a Europa es prohibeix la comercialització de l’estèvia com a aliment, encara que sí podia exportar-se a EUA, sota norma equivalent.

En aquests dos anys, diverses de les denúncies interposades a Europa contra comercialitzadors de stevia o de productes elaborats amb ella acaben amb l’absolució dels acusats i reconeixent el seu dret a usar aquest producte. Ja en 2017, Anglaterra presenta a la Comissió Europea dades documentades que acrediten que l’ús genèric de la stevia per infusions és anterior a 1997. Tornen a estudiar el tema i, per fi, els esforços dels productors troben una petita recompensa: la stevia té via lliure per a comercialitzar-se, sempre que es compleixi les premisses de ser fulles que formen part d’una infusió. CAAE, entitat que certifica el 54% de la superfície ecològica espanyola, ha començat ja a gestionar la devolució dels certificats que, aleshores, es va veure obligada a retirar per aquest ús.

Queda molt per caminar, fins a aconseguir que aquesta planta d’alt poder endolcidor pugui usar-se com a ingredient en melmelades, sucs, brioixeria, etc., però confiem que la seva utilització en infusions sigui un primer pas perquè aquest edulcorant natural comenci a cobrar el paper que es mereix en la indústria alimentària. Des CAAE seguim treballant insistentment per instar les autoritats a què es pronunciïn en aquest tema, ja que no trobem un motiu lògic per bloquejar la comercialització de la stevia com a ingredient en productes elaborats.

Bio Eco Actual, informatiu mensual gratuït imprès i digital 100% ecològic
Bio Eco Actual Juliol-Agost 2017