Berta Isabel Cáceres Flores va néixer a La Esperanza, Hondures, el 4 de març de 1971. Activista pels drets civils i la defensa del medi ambient. Va estar casada amb Salvador Zúniga, dirigent indígena amb qui va tenir quatre fills.

La seva mare, Berta Flores va ser alcaldessa de El Salvador, infermera i llevadora, que es va destacar per la seva ajuda als refugiats de El Salvador durant la guerra civil. Amb la seva germana Agustina Flores va fundar el 1993 el Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras (COPINH) per lluitar en favor de la seva cultura indígena lenca i en defensa dels seus habitants i de les seves terres.

Berta Cáceres es va oposar a diferents projectes fusters, miners i especialment a la construcció de la presa hidroelèctrica de Agua Zarca al riu Gualcarque, a Santa Bárbara, riu molt important per a la població indígena tant a nivell de provisió d’aigua i aliments com a nivell espiritual, en ser considerat sagrat per al poble lenca.

Aquest projecte no era aïllat ja que des de 2009 a Hondures han proliferat grans projectes de companyies transnacionals molt destructius, que han obligat a la població indígena a deixar enrere les seves terres. Berta Cáceres va organitzar el 2013 una campanya de protesta pacífica i va portar el cas a la Comisión Interamericana de Derechos Humanos.

Berta Cáceres es va oposar a diferents projectes fusters, miners i especialment a la construcció de la presa hidroelèctrica de Agua Zarca

Va rebre el Premi Shalom (Alemanya) el 2012, va ser finalista del Premi Front Line Defenders (Irlanda) el 2014 i guanyadora del prestigiós Premi Mediambiental Goldman (el Nobel Verd) l’any 2015, en reconeixement a la seva tasca en defensa del medi ambient.

Berta Cáceres havia rebut durant anys amenaces de mort. Va ser assassinada el 3 de març de 2016 a casa per dos assassins a sou dels que encara no s’ha aclarit qui són ni qui els va fer l’encàrrec, tot i que hi ha vuit detinguts i tot sembla indicar que l’ordre provenia de la companyia hondurenya DESA, Desarrollos energéticos S.A. Nombrosos països i organitzacions internacionals reclamen una investigació internacional amb garanties.

Segons l’organització Global Witness, 12 activistes mediambientals en defensa dels boscos i els rius van ser assassinats a Hondures només l’any 2014, més de cent entre 2010 i 2015, el que converteix a Hondures en el país més perillós del món per als defensors de la natura, en relació a la seva grandària.

Autora: Montse Mulé, Redacció
Bio Eco Actual Setembre 2017