El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) porta organitzant i celebrant la Setmana Bio per l’alimentació ecològica des de l’any 2013. La Setmana Bio va néixer com una marca comuna pensada per concentrar en una setmana tota una sèrie d’actuacions, programades per qualsevol persona, entitat i, en general, agent promotor relacionat amb la producció ecològica, que encaixin amb l’objectiu de promocionar i donar a conèixer el sistema de producció ecològica i, en general, l’alimentació ecològica.

Per altra banda, el DARP, amb la participació dels Departaments d’Ensenyament i de Territori i Sostenibilitat, també porten celebrant des de l’any 2013 el Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica, un guardó que s’adreça a tots els centres d’educació infantil, primària, secundària, batxillerat, educació professional, educació especial i llar d’infants de Catalunya, amb l’objectiu de reconèixer i incentivar els projectes i línies de treball que aquests realitzen en la promoció del coneixement de l’agricultura i l’alimentació.

Aquest any, per primera vegada, es celebrarà la Setmana Bio a l’escola, per tal d’ajuntar els dos projectes i potenciar les activitats de promoció dins de l’àmbit d’ensenyament i la comunitat educativa. Així doncs, aquesta Setmana Bio a l’escola consistirà en programar, al llarg d’una setmana, tot un seguit d’activitats destinades a donar a conèixer i promoure la producció i l’alimentació ecològica entre la comunitat educativa. Al llarg d’aquesta setmana també es produiria el lliurament dels premis Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica, a celebrar en el centre que va guanyar aquest guardó en l’anterior edició.

Aquesta primera edició de la Setmana Bio a l’escola se celebrarà del 23 al 29 d’octubre de 2017

Hi pot participar qualsevol centre educatiu de Catalunya, ja sigui centre d’educació infantil, primària, secundària, batxillerat, educació professional, educació especial o llar d’infants. També poden organitzar activitats associacions i entitats relacionades amb l’objectiu de la Setmana Bio, com per exemple biblioteques, entitats locals, etc.

Totes les activitats que es realitzin en el marc d’aquesta Setmana Bio han d’estar orientades a desenvolupar les competències curriculars bàsiques del currículum en cada etapa, aprofitant que els diferents contextos i situacions que plantegen les produccions agroalimentàries i el consum alimentari requereixen la intervenció de coneixements vinculats a diferents sabers, cosa que implica la comprensió, la reflexió i el discerniment, tenint en compte la dimensió social d’aquest tipus de producció.

Concretament, es proposen una sèrie d’activitats en aquesta línia, a tall d’exemple:

– Activitats lectives i xerrades divulgatives sobre producció agroalimentària ecològica
– Conferències de pagesos o artesans ecològics al centre, per explicar la seva feina a l’alumnat
– Jornada de portes obertes a l’hort del centre, per a les famílies i els alumnes
– Jocs, tallers i racons relacionats amb la producció d’aliments i l’hort escolar
– Visites a finques i granges de pagesos o obradors d’artesans alimentaris ecològics
– Jornada de mercat agroecològic al centre, amb participació de tota la comunitat educativa i amb aliments de productors locals i/o elaborats en la cuina del centre
– Esmorzars o dinars amb productes ecològics
– Passi d’algun documental sobre producció ecològica i fòrum posterior
– Construcció comunitària d’un compostador o qualsevol altre element relacionat amb l’hort ecològic del centre
– Sortida de reconeixement de fauna útil en els horts del municipi
– Lectura de contes a la biblioteca municipal

Hi poden col·laborar operadors ecològics?

Des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació creiem que els productors ecològics són una peça clau en l’èxit d’aquest projecte. Per aquest motiu i per poder-vos ajudar a organitzar alguna activitat dins el projecte, s’ha realitzat una enquesta a tots els productors inscrits en el Registre d’operadors ecològics del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica per demanar quins d’ells estarien interessats en participar en aquesta primera edició. A continuació trobareu un llistat amb els operadors ecològics que s’han ofert a col·laborar amb els centres educatius, on s’indiquen les seves dades de contacte i de quina manera s’ofereixen a participar.

Els centres educatius es poden posar en contacte directament amb els operadors del llistat per acordar com serà la col·laboració.

Altres informacions i inscripcions

Al web de la Setmana Bio a l’escola es troben els formularis d’inscripció per a operadors que vulguin col·laborar, així com els formularis per a centres escolars i biblioteques. També està el material divulgatiu relacionat amb la producció ecològica i el material gràfic de la Setmana Bio escolar.

Més informació a pae.gencat.cat/ca/setmana/setmana-bio-escola

Bio Eco Actual, informatiu mensual gratuït imprès i digital 100% ecològic
Bio Eco Actual Octubre 2017