El passat mes de juliol entrava en vigor a la Xina la primera Llei de Medicina tradicional, amb l’objecte de protegir aquest coneixement mil·lenari i donar-li més protagonisme en el sistema de salut nacional. Encara que segons dades de l’OMS, al voltant del 90% dels hospitals generals de la Xina ja compten amb un departament de MTX, la Llei promet concedir-li el mateix estatus que a l’occidental.

D’altra banda, aquí a Espanya, s’ha signat aquest any un acord per a la construcció en 2020 del primer Centre Europeu de Medicina Tradicional Xinesa (TCX-EU) al Prat de Llobregat. Comptarà amb un centre de salut, un centre de formació recolzat per la Universitat de Barcelona, ​​un espai per a la cultura xinesa amb exposicions i conferències i un centre internacional de R + D, amb laboratoris i consultoria. També Alcorcón vol acollir un Centre Internacional de Salut, que seria el primer a Europa a combinar la medicina occidental amb la tradicional xinesa.

De nou es dóna a Espanya la curiosa paradoxa que, mentre les organitzacions col·legials han eliminat de la seva estructura aquelles seccions relacionades amb aquestes teràpies i creat un “Observatori contra les pseudociències, pseudoteràpias, intrusisme i sectes sanitàries”, en la pràctica cada vegada estan més integrades en l’atenció sanitària (pública o privada) i més acceptades socialment. De fet, l’acupuntura està inclosa en el Sistema Andalús de Salut, dins de la cartera de serveis d’Atenció Primària com a tractament per al dolor.

L’acupuntura restaura l’energia i l’equilibri actuant sobre la circulació, el sistema nerviós i les substàncies que el cos genera

L’acupuntura és un dels pilars de la MTX. Consisteix en la inserció de forma totalment indolora de finíssimes agulles flexibles i d’un sol ús en determinats punts de la superfície de la pell (rebatejats com ressonadors), situats en el recorregut dels diferents canals o meridians pels quals transcorre l’energia vital “el txi” . L’acupuntura restaura l’energia, l’equilibri i regula les funcions de l’organisme actuant sobre la circulació, el sistema nerviós i les substàncies que el cos genera. Ajuda a enfortir el sistema immunològic, a netejar l’organisme, regular el funcionament dels òrgans interns i aclarir la ment. La infertilitat, insomni, ansietat, artritis, hipertensió, dolor, anèmia … són algunes de les moltes malalties en les que l’acupuntura ha demostrat sobradament ser molt eficaç.

El 1979 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va elaborar unes directrius sobre la seguretat de l’acupuntura i la seva efectivitat. Les dades dels estudis recopilats principalment procedeixen de la Xina, el Japó, els EUA, Alemanya, Anglaterra, etc. on van realitzar més investigacions i aplicacions clíniques d’acupuntura. L’OMS va publicar llavors un document amb 43 malalties, que per la seva evolució i efectivitat era recomanable tractar amb acupuntura.

Medicina Tradicional China

Del rebuig al reconeixement com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Des que es va introduir a Espanya, el canvi en la seva acceptació i reconeixement ha estat notori. El doctor José Luis Padilla Corral, un dels pioners de la MTX a Espanya, fundador de la Sociedad Española de Médicos Acupuntores (SEMA), psiquiatre i llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universidad Complutense de Madrid, amb una amplíssima formació en MTX i més de 50 anys d’experiència en aquesta àrea, ens explica com “en el temps en què vam començar amb tot això, juntament amb  Encarnación Álvarez Simó i Juan José Lago Jordà, a Espanya, no hi havia llibres, només alguns en francès i vam viatjar a la Xina, Corea, Japó, Vietnam … a impregnar-nos, aprendre i formar-nos (….) el pitjor va ser que aquí ens van retirar “la salutació, el pa i la mel” … això va ser el més dur”.

José Luis Padilla és fundador i coordinador de les Escoles Neijing, repartides per Europa i Amèrica i també dirigeix ​​en l’actualitat l’escola Neijing a Madrid i la seva seu central el Centre d’Estudis i Desenvolupament de la Medicina Tradicional Tian, ​​a Cuenca. “La formació ha canviat moltíssim des de llavors”, comenta, “a Tian, ​​per exemple, tenim un programa de 4 anys que pretén donar una formació integral que abasta no només l’àrea clínica, sinó també la humanista i l’espiritual”

Per a José Luis, “la gran aportació de la MTX i d’eines com l’acupuntura i la moxibustió, és que proposa un estil de vida que cerca la sintonia de l’home amb el seu entorn i per a això tenim uns recursos energètics que ens permeten simbiotitzar-nos amb el mitjà. En actuar a través de canals i punts afavorim aquesta adaptabilitat. Disposem d’un potencial sanador propi i el nostre sistema immune potencia aquests recursos (…) i això no contradiu altres propostes, hi ha pacients que són quirúrgics i hauran d’anar a quiròfan però hi ha moltes altres situacions i malalties en les que l’acupuntura i la moxibustió són molt eficaços, fins i tot malalties noves. Molta gent no sap que, per exemple, als astronautes xinesos se’ls aplica acupuntura per evitar la pèrdua òssia i que el 2010, la UNESCO va declarar l’acupuntura i la moxibustió, Patrimoni Immaterial de la Humanitat”.

Totes les tècniques de la MTX estan basades en els meridians i s’encaminen a regular el balanç dels mateixos per curar malalties i aconseguir la salut

Equilibrar, reduir símptomes i eliminar la causa

Totes les tècniques de la MTX estan basades en els meridians i s’encaminen a regular el balanç dels mateixos per curar malalties i aconseguir la salut. Un dels seus fonaments, la teoria del yin i del yang ve a dir que la vida discorre entre dos contraris, una mena de el positiu i masculí (el yang) i el negatiu i femení (el yin). Aquests dos contraris que alhora són complementaris, han d’harmonitzar perquè hi hagi equilibri. Si estan en equilibri, hi ha salut. Si es descompensen, apareix la malaltia. L’acupuntura intenta portar l’organisme a l’equilibri entre aquestes dues faccions.

A MTX aquests principis regeixen la natura (yang calor / yin fred) En el cas de la fitoteràpia xinesa (el tractament amb plantes), quan hi ha un excés de yang (calor) es busquen plantes refrescants que ajudin a reduir la simptomatologia. Busquen el tractament simptomàtic però és fonamental l’etiològic (és a dir, la causa que ha produït aquest canvi en l’estat de salut). Si no l’eliminen, es tornarà a manifestar el mateix quadre.

Autora: Marta Gandarillas, periodista
Bio Eco Actual Octubre 2017