BioCultura Madrid 2017

La fira estendard del sector ecològic estarà del 9 al 12 de novembre a IFEMA amb un major espai expositiu i amb Galícia com a protagonista.

Amb l’edició 2017, BioCultura compleix 33 anys de presència a Madrid. Una gran trajectòria que es fa patent del 9 al 12 de novembre amb una fira que no deixa de créixer i que en aquesta ocasió s’instal·la en dos pavellons de IFEMA al Campo de las Naciones de la capital espanyola. En un moment en què el món de l’ecològic viu una autèntica explosió, la seva cita firal per excel·lència no podia ser menys, pel que en aquesta edició està previst un 56% més d’espai dedicat als expositors, a més d’un major nombre d’activitats i, per tant, també es preveu un augment considerable de públic.

Un moment dolç i amb futur

Mentre molts altres sectors es lamenten i viuen en la seva pròpia pell els estralls de la crisi que sembla no voler perdre’s de vista, el sector “bio” no para de pujar esglaons i el que podia semblar ser només un moment dolç, s’està instal·lant com una esperançadora realitat. La XXXIII edició de BioCultura s’instal·la a Madrid al temps d’aquesta innegable bonança: “BioCultura és un reflex del sector ‘bio’ i està clar que el sector ecològic està en plena explosió. Pel que la fira no podia ser menys -ens diu Ángeles Parra, directora de la fira- Estem en un punt molt important per al sector orgànic i en plena democratització del consum ‘bio’, amb les seves virtuts i els seus perills. La fira també es fa ressò d’això amb una jornada dedicada al moment que estem vivint i al pas dels productes ecològics a les grans superfícies”.

L’alimentació ecològica continua sent el gran fort de BioCultura i a Madrid comptarà amb més de 20.000 referències. Al costat d’ella, sectors com el tèxtil orgànic, els productes per a la higiene, la bioconstrucció i els ecomaterials, les energies renovables, les teràpies i medicines alternatives, el medi ambient, el reciclatge, l’artesania i el turisme rural, són alguns dels molts altres sectors que compten amb una presència destacada a BioCultura que enguany dedicarà un gran espai a la cosmètica ecològica i a la moda sostenible.

BioCultura, un gir cap a una nova forma de viure, amb respecte, sostenibilitat i harmonia exterior i interior

La fira del gran canvi

El lema de BioCultura ho deixa ben patent: Dóna-li un gir a la teva vida. Un gir cap a una nova forma de viure, amb respecte, sostenibilitat i harmonia exterior i interior. Un canvi de rumb profund en els nostres hàbits de vida respecte als polítics, les institucions governamentals, les grans multinacionals i les entitats internacionals que segueixen ancorades en una visió manipulada de la realitat. Perquè està clar que perquè canviï el món és fonamental donar un gir important a les nostres vides i formes de consum. En aquest sentit, un total de 400 activitats que tindran lloc durant els quatre dies de la cita madrilenya, entre xerrades, debats i tallers, donaran les claus perquè el públic pugui optar per una vida més d’acord amb les seves necessitats i en harmonia amb el planeta.

Un encreuament de camins de professionals i consumidors

Des de fa 33 anys a BioCultura Madrid es donen cita els professionals que volen acostar-se al món dels productes ecològics. Empresaris, artesans, ecochefs, nutricionistes, metges, importadors i exportadors, van a aquesta gran trobada per tal de conèixer novetats i poder realitzar les seves transaccions comercials d’una forma senzilla i directa. També, un altre dels principals objectius de la fira és el de promocionar i difondre al màxim els avantatges que comporta l’alimentació i la forma de vida ecològica a la gent, de manera que el paper del consumidor final és vital i la seva presència curiosa i dinàmica és part substancial de BioCultura. Per això el públic té la possibilitat de conèixer lo últim del sector a través d’estands, múltiples activitats, degustacions als showcookings i, els més petits, a l’espai familiar MamaTerra que celebra la seva XI edició.

 

BioCultura Madrid 2017

Galícia protagonista

Aquest any la comunitat autònoma protagonista de BioCultura Madrid és Galícia i, especialment, CRAEGAConsello Regulador da Agricultura Ecolóxica de Galícia-. El seu vicepresident i un dels homes més reconeguts del sector, José Antonio Fernández, es mostra entusiasmat amb la presència destacada de la seva autonomia: “Apostem per una imatge diferenciadora de la resta de participants. Realitzem diverses activitats per portar el sabor dels productes certificats de Galícia a les milers de persones que es donen cita a IFEMA.”

El GRAEGA és l’òrgan encarregat de la certificació i control de la producció ecològica a la comunitat gallega, a més de realitzar tasques de formació. Galícia no és aliena a l’expansió nacional de l’agricultura ecològica, i així ho afirma el seu vicepresident: “L’agricultura ecològica està en fase d’expansió. La seva trajectòria presenta un creixement constant des de la seva creació. Actualment hi ha un total de 797 productors, 216 indústries elaboradores i comercialitzadors i les hectàrees certificades s’han duplicat en els últims 3 anys”.

Pel que fa a la situació present i futura del sector bio en l’àmbit gallec, José Antonio Fernández és optimista : “Les expectatives són positives tot i que encara hi ha un gran marge de creixement. Creiem fermament en el sector “bio” com a model d’alimentació futur. També és important el mercat internacional ja que cada vegada són més les empreses que exporten i participen en accions en aquest àmbit. També comptem amb que les institucions públiques segueixin donant suport al desenvolupament de l’agricultura ecològica, mostra d’això és el compromís de la Conselleria de Medi Rural per realitzar un pla estratègic del sector que asseguri el seu creixement.”

Quant a les seves expectatives a BioCultura Madrid, conclou: “El 2016 van acudir a IFEMA 23 empreses acompanyades pel CRAEGA i un total de 38 representants. Aquest any esperem batre aquest registre. Volem mostrar que Galícia recolza fermament l’alimentació ecològica, promocionant els productes certificats i consolidant les accions de l’edició anterior. També servirà com a aparador per a la propera edició, la primera BioCultura a Galícia”.

 Per a més informació visiti www.biocultura.org

Autora: MariaJo López Vilalta / Morocha, Llicenciada en Ciències de la Informació

Bio Eco Actual, informatiu mensual gratuït imprès i digital 100% ecològic
Bio Eco Actual Novembre 2017