árboles del mundo arbres del món
Parque Nacional Redwood. C/Sergey Novikov

La vida en el planeta Terra és un riquesa difícil de valorar. Molt sovint ens referim a les especies d’animals i recordem que moltes d’elles es troben en perill d’extinció però també el món vegetal presenta una immensa diversitat.

Després de dos anys de treball de consulta i recopilació de dades, un equip internacional ha presentat el primer catàleg de les espècies d’arbres que poblen els nostres espais naturals. El projecte Globlal Tree Search conclou que els humans coneixem l’existència de 60.065 especies diferents d’arbres, tot i que se sospita que la xifra pot ser molt més gran. Molts científics es dediquen actualment a la recerca de vida en altres planetes però hem de recordar i ser conscients que la Terra encara ens amaga molts secrets.

El treball de recerca ha analitzat més de 500 publicacions científiques (llibres, articles en revistes, tesis doctorals…) amb l’objectiu d’elaborar ara la primera base de dades que unifica el nostre coneixement sobre les 60.065 espècies diferents d’arbres identificats pels humans fins al moment (espècies vives en l’actualitat sense comptar fòssils o varietats considerades extingides).

Els detalls d’aquesta investigació han estat publicats al Journal of Sustainable Forestry (revista especializada) i estan disponibles al portal a Internet GlobalTreeSearch, que coordina l’associació Botanic Gardens Conservation International (en la qual s’integren mig miler de jardins botànics i centres de recerca botànica de tot el món).

El GlobalTreeSearch és el primer catàleg general que permet conèixer la distribució dels arbres per zones geogràfiques, biomes, famílies, gèneres i espècies. A més, aquesta base de dades indica les espècies endèmiques de cada zona geogràfica o país i el seu estat de conservació.

Un dels objectius d’aquesta complexa tasca de classificació és el millor coneixement científic sobre les espècies d’arbres que es troben en perill d’extinció. Segons aquest nou catàleg, elaborat amb la participació de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, es coneix l’existència d’unes 300 espècies d’arbres en perill “crític” d’extinció (amb menys de 50 exemplars vius en el medi natural).

Els experts recorden que la base de dades sobre arbres és un instrument en constant actualització i, d’altra banda, calculen que fins a l’any 2020 no podran completar la primera avaluació de l’Estat de Conservació dels Arbres del Món.

L’estudi presentat aquest any indica que, per distribució geogràfica, el país en què existeixen més espècies diferents d’arbres és Brasil (8.715), seguit de Colòmbia (5.776), Indonèsia (5.142) i Malàisia (4.993).

El país en el qual existeixen més arbres endèmics (espècies que només existeixen en un país) també és Brasil (4.333), seguit en aquest cas de Madagascar (2.991), Austràlia (2.584) i Xina (2.149). De fet, gairebé el 58% de les espècies conegudes d’arbres són endèmiques d’un sol país.

Gairebé la meitat de totes les espècies d’arbres (45%) pertanyen a només deu grans famílies, entre les quals destaquen les Leguminosae, Rubiaceae i Myrtaceae. La llarga vida i grans dimensions de moltes especies d’aquests arbres mostren una riquesa biològica realment difícil de calcular.

Baobab verde en un día soleado. Madagascar
Baobab verd en un dia assolellat. Madagascar C/mihtiander

Els exemplars més alts

El director i productor de cinema James Cameron ha fet molta feina en favor del medi ambient (a banda de ser un reconegut practicant del veganisme, vegeu article a ‘Bueno y Vegano’). Una de les seves més recents actuacions va ser el patrocini d’ una expedició en la que es va descobrir a Borneo l’arbre tropical més alt del món.

Després de mesos de treball, al novembre de 2016, l’equip dirigit per Gregory Asner, de la Carnegie Institució per a la Ciència de la Universitat de Stanford (Estats Units), va presentar fotografies i imatges captades amb làser de mig centenar d’arbres de les selves de Borneo que superen els 90 metres. Segons aquest estudi, el nou rècord mundial d’arbres tropicals correspon a un exemplar localitzat a la vall de Danum, també a la regió de Sabah, que arriba als 94,1 metres d’altura i té una copa de 40,3 metres de diàmetre.

L’equip de Greg Asner va descobrir l’arbre mentre realitzava un vol d’observació en una zona de difícil accés, i va confirmar les dades després d’analitzar diverses imatges captades amb sofisticats sistemes de telemetria làser. L’arbre pertany al gènere Shorea, encara que l’espècie exacta encara ha de ser determinada. El vol del helicòpter que va permetre aquest descobriment va ser finançat pel cineasta James Cameron i el Programa de Desenvolupament de la ONU.

“L’arbre tropical més alt del món, i els 49 subcampions, són expressions veritablement fenomenals del poder de la natura”, va explicar Asner en una conferència a Kota Kinabalu (Malàisia). “La conservació necessita inspiració, i aquests sentinelles de la selva borneana ens proporcionen això. Aquest descobriment és un regal a la ciència, a la gent de Sabah i Borneo, i al món”, ha destacat aquest investigador especialitzat en ecosistemes forestals.

A part de l’arbre tropical descobert ara a Borneo, el rècord absolut dels arbres més alts del món (d’entre els exemplars vius coneguts actualment) correspon a Hyperion, una secuoya roja o secuoya de Califòrnia (Sequoia sempervirens), de 115,5 metres localitzada al Parc Nacional Redwood, al nord de San Francisco (Califòrnia, Estats Units).

La altura de Hyperion va ser determinada el 8 de setembre de 2006, desbancant al gegant conegut pel nom de Stratosphere, un altre arbre de la mateixa espècie que, amb una altura de 112,8 metres, era considerat fins llavors com l’arbre més alt del món.

Autor: Joaquim Elcacho, periodista especialitzat en Medi Ambient i Ciència

Bio Eco Actual, informatiu mensual gratuït imprès i digital 100% ecològic
Bio Eco Actual Novembre 2017