aceite de oliva - oli d'oliva

L’oli d’oliva és el líquid que s’obté del premsat de les olives, els fruits de l’olivera. El seu ús gastronòmic data de les primeres cultures de la conca mediterrània. Les olives es recullen a finals de tardor, quan la qualitat de la seva polpa és millor. Com més madura l’oliva més es suavitzen els sabors i adquireix un color més daurat i ric en carotens.

És un aliment molt beneficiós per a la salut. Conté un 75% de l’àcid gras insaturat oleic Omega 9, vitamines A, D, K, E, i polifenols amb propietats antioxidants. Pel seu origen vegetal no conté colesterol. Té múltiples i provats beneficis sobre l’organisme:

  • Salut cardiovascular
  • Antioxidant
  • Antiglucèmic
  • Remineralitzant
  • Digestiu
  • El seu ús preferent enfront d’altres greixos prevé l’obesitat infantil.

Per aprofitar aquestes propietats és recomanable usar-lo com amaniment, en cru. És ideal per a amanides i en salses, amb vinagre, all, llimona i herbes aromàtiques, com julivert o alfàbrega. Amb la calor de la cocció perd aroma, però segueix sent el millor oli per cuinar i fins i tot per fregir, ja que la seva temperatura de saturació és de 207ºC. S’infiltra poc en l’aliment i potencia els sabors dels altres components. No obstant això, s’ha d’evitar que fumegi i re escalfar-lo o re fregir-lo repetides vegades, perquè no només perd les seves qualitats saludables, sinó que es pot tornar potencialment cancerigen.

És ideal per a amanides i en salses, amb vinagre, all, llimona i herbes aromàtiques, com julivert o alfàbrega

La classificació dels olis mostra que només mantenen les seves característiques els denominats com verge, ja sigui extra o normal, perquè en la seva extracció no s’ha utilitzat calor:

  • Oli d’oliva verge extra: S’obté d’olives de la millor qualitat i únicament per procediments mecànics o pressió en fred. La seva acidesa no supera els 0.8º.
  • Oli d’oliva verge: S’obté amb els mateixos paràmetres. Pot tenir fins a 2º d’acidesa.
  • Oli d’oliva: És una barreja del refinat per processos químics i tèrmics d’olis de menys qualitat, a la qual s’afegeix un 10-20% d’oli verge perquè adquireixi sabor.
  • Oli d’orujo d’oliva: És una barreja del refinat de les restes que s’obtenen quan es mol l’oliva, al qual s’afegeix oli verge per donar sabor.

L’oli d’oliva també s’usa en cosmètica per a l’elaboració de sabons i de cremes protectores de la pell, pel seu efecte antioxidant i de regeneració cel·lular. S’utilitza en les fórmules magistrals de diversos remeis naturals juntament amb plantes medicinals, per cremades, otitis, durícies de la pell i altres ferides, i com a purgant, laxant i colagog.

Autora: Mercedes Blasco. Nutricionista vegetariana i filòsofa

Bio Eco Actual, informatiu mensual gratuït imprès i digital 100% ecològic
Bio Eco Actual Novembre 2017

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here