Article d’opinió sobre el moment del sector ecològic a Espanya d’Ángeles Parra, directora de BioCultura i presidenta de l’Associació Vida Sana, a la contraporada del Bio Eco Actual de Desembre. Temps de canvis… Bons temps per a la lírica. 

Ja ho va dir Bob Dylan: “Els temps estan canviant”. I és així. I, en el món “bio”, més encara. BioCultura va sorgir fa ja més de 33 anys. Una sèrie de consumidors volíem fer accions per descontaminar la nostra alimentació. Tierno Galván ens va ajudar en la idea de dur a terme una fira per mostrar a l’opinió pública que hi ha alternatives a l’alimentació convencional, tòxica i nociva en molts aspectes, no només en el terreny de la salut. Des de llavors, ha plogut molt. I en els pròxims anys el nostre sector canviarà més que en tot aquest temps. I aquest 2017 ha estat un bon avís.

Érem tots molt joves. Teníem pocs coneixements, però ens sobrava energia i il·lusió per canviar les coses. Ara, la fira i el sector s’han professionalitzat. Això és bo perquè el tresor de l’alimentació ecològica arriba cada vegada més, de diferents formes, a més llars. El procés no només es dóna aquí. A tot el planeta s’està vivint una revolució silenciosa i pacífica en aquest aspecte. Però hi ha perills. Les grans empreses amenacen. Té la seva part positiva i la seva part negativa. El millor està en la democratització de l’aliment orgànic. El perillós és que el gran capital que entra en el mercat “bio”, vulgui seguir amb les seves polítiques convencionals també en el sector ecològic.

Aquest debat ha estat protagonista ja en diverses edicions de BioCultura perquè l’assumpte ja no és una cosa futurible, sinó que ja està passant

El sector “bio” a tot el món està en plena expansió. Nosaltres som els primers a Europa i els cinquens productors del món, i ja estem en el rànquing mundial dels 10 primers també en consum. Aquesta és una revolució que ja ningú pot aturar. Cada vegada més persones, famílies i institucions aposten pel sector “bio”. Segons els baròmetres oficials, un 29% de la població espanyola consumeix productes ecològics un cop al mes… sembla poc, però si pensem que és un 24,5% més respecte a l’any anterior, no està gens malament.

El futur serà ecològic o no hi haurà futur. La gent s’està conscienciant. Els pagesos també volen apostar per l’alternativa. El sector “bio” i la seva expansió són la punta de llança de tot un canvi de paradigma que afecta tots els àmbits de la nostra vida (energia, salut, urbanisme, transport, productes d’higiene i cosmètica, tèxtil, construcció …), que ja no hi ha qui ho pari i que ja ha arribat a tots els racons de la Terra. Perquè les grans empreses no ho acabin podrint, hem de ser astuts.

Ni negar el procés, ni deixar-lo a les seves mans. Cal ser millors estrategues

I no només parlem que la majoria de les grans superfícies han entrat en el negoci bio, sinó també grans empreses i multinacionals tenen les seves pròpies marques “bio”… per no dir que empreses de tota la vida del nostre sector estan sent adquirides o participades per grans conglomerats empresarials.

Difícil situació per atrevir-se a dir qui té la raó… Nosaltres apostem pel camí del mig. És a dir, reconèixer que aquest procés s’està donant i donar-li suport. Ara bé, amb la malícia de tenir a les grans empreses en un diàleg constant perquè entenguin que aquest sector és diferent i que té uns codis ètics que no poden menystenir. Podríem tenir-los lluny i deixar-los funcionar a la seva manera però, tard o d’hora, ens deixarien de banda i ho farien malbé tot. És molt millor tenir-los a prop, assessorar-los, guiar-los, i també vigilar-los. Aquesta ha estat la principal tasca de 2017. I seguirà sent així en els propers dos o tres anys. Diàleg, diàleg, diàleg. Que s’entengui bé com funciona tot això. Perquè amb aquest procés, que és imparable, tots sortim beneficiats.

Hi ha lloc per a tots: botigues petites, grans superfícies, súpers ecològics, cooperatives, fires… Però també cal ser dinàmic, creatiu, especialitzat… No podem adormir-nos en els llorers. Hem treballat massa moltíssims anys com per deixar-ho tot ara en mans d’homes / dones de negocis de vestit i corbata. Posem ponts, acostem postures, no siguem radicals en cap sentit. Tot segueix estant per fer. Mostrem clarament les nostres cartes al tauler i, potser, tots guanyem la partida. Si no som astuts, la perdrem si o si.

En qualsevol cas, seguim educant en consum. Cada un podem optar en la nostra elecció de compra per promoure un model o un altre.

A la cistella de la compra és on està el nostre major aliat, exercitem-nos en aquest vot diari

Asociación Vida SanaAutora: Ángeles Parra, Directora de BioCultura
Presidenta de la Asociación Vida Sana

Bio Eco Actual, mensual gratuït imprès i digital 100% ecològic
Bio Eco Actual Desembre 2017