Entrevista a Francisco López Valladares, President del Consello Regulador Agricultura Ecològica de Galícia (Craega). 

Atenent al seu volum de certificació, destacaríem els productes lactis, productes carnis procedents d’avicultura i boví, aqüicultura i conserves de peix. Però per Craega, tots els productes són igualment importants.

Quina importància té el suport institucional en el creixement bio a Galícia?

Les conselleries de Medi Rural i de Mar s’estan bolcant amb el sector, tant amb ajudes directes a productors, com per a promoció i certificació a través de Craega. Ara mateix s’està treballant en el Pla Estratègic d’Agricultura Ecològica, que es presentarà pròximament.

Quins productes certificats van cap a l’exportació?

A exportació, tant a Europa com a altres països, fonamentalment conserves de peix, algues, productes apícoles, vins, sidres i castanyes.

El creixement del 25% anual és causa de la major conscienciació del consumidor?

El creixement de la producció ve donat per la major demanda de producte. Una empresa o productor no inicia la comercialització d’un producte si no veu una demanda del mateix per part del mercat i els consumidors. I en aquest moment, el consumidor està informat pel que a productes alimentaris es refereix, i demanda productes més sans i respectuosos amb el medi ambient.

Consell Regulador: públic o privat?

Des de sempre apostem perquè la certificació sigui pública, que no rebi pressions per part dels productors i que sigui el més autònoma possible.

Craega és una corporació de dret públic sense ànim de lucre, i creiem que això ha de continuar sent així

Com pot afectar el nou reglament ecològic europeu als productors a Galícia?

En principi es valorarà però no creiem que calgui fer canvis molt grans, i en tot cas tots ens hi haurem d’adaptar.

Galícia Bio: CRAEGA, 20 aniversari

Consello Regulador Agricultura Ecológica de Galicia CraegaEl passat 20 de desembre el Craega va reunir els operadors certificats en ecològic a Palas de Rei, així com a diversos representants de l’Administració pública, per commemorar el vintè aniversari de l’entitat. Van assistir a l’acte prop de 300 persones, en el qual es va fer referència al passat, però, sobretot, es va posar el focus en els desafiaments per al futur del sector.

La granja Arqueixal (complex ecoagroturístic), situada a la parròquia de Albà, Palas de Rei (Lugo), va ser el lloc escollit per a la celebració, en què van estar presents, entre altres, la consellera de Medi Rural, Ángeles Vázquez; la directora general de Medi Rural, Belén do Campo; la directora general de Pesca, Aqüicultura i Innovació Tecnològica, Mercedes Rodríguez; el delegat del Govern a Galícia, Ramón Carballo; el president de la Diputació de Lugo, Darío Campos; i el president del Craega, Francisco López.

Durant la cerimònia, el president del Craega va emfatitzar les excel·lents xifres del 2017 “S’espera arribar als 50 milions d’euros en facturació” i va aprofitar l’oportunitat per lloar la feina de l’anterior president i dels treballadors del Consello, perquè ha assenyalat que “aquest sector no només beneficia els consumidors, sinó també al medi ambient”.

La millor herència que li puguem deixar als nostres fills és una bona alimentació

El delegat del Govern a Lugo, Ramon Carballo, va posar èmfasi en els beneficis d’aquests productes, que “tenen garanties del futur, com demostra aquest aniversari, el qual suposa una excel·lent oportunitat per reflexionar sobre la tasca d’aquells que aposten per l’agricultura ecològica”.

D’altra banda, el president de la Diputació, Darío Campos, va començar amb un discurs a favor del rural: “Crec en el rural, defensant-lo com a valor diferencial de la província de Lugo”. Seguidament, va felicitar el Consello i va ratificar el suport de la Deputación per seguir promovent l’agricultura ecològica per tal d’aconseguir que sigui el més productiva possible.

La ronda d’intervencions va ser tancada per la consellera de Medi Rural, Ángeles Vázquez, que va destacar el bon estat de salut del Craega. Vázquez va assenyalar que “el rural no és una ONG, és economia”, d’aquí la necessitat de seguir treballant per ser cada vegada més rendibles. “La millor herència que li puguem deixar als nostres fills és una bona alimentació”.

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Publicat a Bio Eco Actual Març 2018