Rafel Muria és gerent de l’empresa S.A.T Limitada Apícola El Perelló 1363-CAT, amb la denominació comercial Mel Muria, de prestigi internacional. És l’hereu de 5 generacions que treballen amb abelles, hi ha constància escrita de la seva activitat des de 1810.

Rafel Muria Mel Muria miel ecológica Debemos concienciarnos del papel que tiene la abeja en el mundo

Apassionat en la seva tasca, Rafel Muria continua la tradicional transhumància seguint les diferents floracions del nostre territori per aconseguir productes naturals de màxima qualitat com la mel, el pol·len, el pròpolis i la gelea reial, produint, envasant i comercialitzant mels de romaní, taronger, farigola, mil flors, entre d’altres. Actualment compta amb més de 2000 ruscs.

Bio Eco Actual. Per què l’any 1999 creeu un museu apícola?

Rafel Muria. Per agrair la feina feta pels nostres avantpassats apicultors, el seu esforç i dedicació per l’empresa, i per ensenyar-nos la forma de cuidar les abelles i preservar la seva espècie. Sense ells Mel Muria no seria el que és avui.

Què diferencia la mel de producció ecològica de la convencional?

Els productes per a tractar les malalties poden ser químics o naturals, quan parlem d’apicultura ecològica sempre seran naturals, això implica un valor afegit al producte, hores de treball de l’apicultor.

La situació dels ruscs ha d’estar en zones separades almenys 3 quilòmetres de cultius intensius, on no s’ofereixin tractaments abusius, híbrids i transgènics.

Per tal cosa, si les persones no canviem, ens quedaran pocs llocs per ubicar ruscs ecològics. Però si volem apreciar veritablement la importància de les abelles no podem valorar només els productes que extraiem del rusc, no hem d’oblidar el seu valor fonamental per a tots, la pol·linització.

Quins són els principals enemics de les abelles?

Principalment el canvi climàtic, la urbanització dels camps, l’ús de pesticides i la introducció de noves espècies. Però també té un paper important la poca conscienciació dels éssers humans, hem de conscienciar-nos del paper que té l’abella al món. Hem d’apostar per una agricultura més ecològica, que no sigui tan agressiva per a aquests insectes tan beneficiosos.

Logo Mel MuriaEls famosos magatzems Harrods de Londres comercialitzen Mel Muria. Com va sorgir la demanda?

La història d’una família de 5 generacions, un packaging únic al món, en el seu moment i la selecció de les nostres millors collites, va comportar que uns supermercats tan importants com Harrods acudissin a degustar el nostre producte a la fira de Sial 2015. A partir d’ allà, ens va obrir camí per posicionar-nos en altres llocs com, Globus, Kadewe, Le Printemps, entre molts més.

Premi BioCultura 2016, quins altres premis heu rebut últimament?

El premi a la millor mel de romaní i de bosc d’Espanya, al VIII Congrés Nacional d’Apicultura de Granada. També vam obtenir dues estrelles al gust superior, amb la mel de romaní i la mel de bosc amb all negre, atorgades per l’International Taste & Quality Institute, de Brussel·les. Medalla de plata per a la mel d’Alta Muntanya, en el concurs Biolmiel d’Itàlia. I el més recent, la mel de bruc considerada la millor mel fosca d’Espanya per la Asociación Española de Apicultores, al III Concurso Nacional de Mieles, a Azuqueca de Henares.

Les nostres mels han estat escollides com a producte de l’any per la Guia Gourmand, i també es troben dins de la selecció de les millors mels d’Espanya per la Guia Repsol.

Quin és l’objectiu del Centre d’Interpretació Apícola Muria?

Divulgar la cultura i la tradició del món de la mel i les abelles, a través de les noves tecnologies que permeten al visitant aprofundir de manera interactiva i didàctica en el món de l’apicultura, a més de conèixer els processos que passa la mel per arribar fins el pot. També poden descobrir en plena natura l’hàbitat on viuen les abelles i les seves diferents característiques. Sempre buscant la sensació de viure en primera persona aquest apassionant món.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here