entrevista a Frank Cuesta:

Aquest mes de maig entrevistem a l’edició impresa de Bio Eco Actual i a Bueno i Vegano a Frank Cuesta, conegut presentador de televisió espanyol (Wild Frank, DMAX), i veterinari especialitzat en herpetologia. “El problema és que cada vegada s’ensenyen menys valors i la gent és més deixada”

Quin és el missatge més important que busques transmetre amb les teves accions?

El missatge que intento transmetre és que el balanç en el nostre món és el que l’ha fet funcionar durant milions d’anys. L’humà ha estat l’espècie que més ha evolucionat i ha fet evolucionar el món, però alhora la que més ha destruït i destrueix.

Per als animals… som els dinosaures de l’època… un perill constant

Està prou informada la població sobre els problemes de flora i fauna que amenacen el planeta?

La gent últimament està més preocupada de la foto d’Instagram i el quedar bé, que de fer les coses perquè sí. La societat actual valora molt més a un famós que es fa una foto amb un paquet de menjar de gos (previ pagament) i diu que lluita pels drets dels animals … que a moltíssima gent que està realment lluitant per la natura … gent que anònimament sacrifica la seva vida pels boscos, muntanyes i els animals.
Molts miren estadístiques, però no s’adonen que la majoria de les estadístiques estan tunejades depenent dels interessos d’una companyia o una altra …

Cada vegada hi ha menys pardals i més humans. Som a temps d’aturar l’extinció massiva d’espècies?

Jo sóc dels que penso que hi ha un canvi climàtic i alhora no existeix … suposo que el món haurà de passar diferents fases d’escalfament, refredament etc… el que està clar és que l’expansió humana i sobretot la superpoblació actual fa que els que perdin siguin els animals… el dia que s’extingeixin massa insectes, rates, ratpenats i pardals… aquest dia si que tindrem un greu problema.

Quan jo deia que se li donava més importància a un polític que a un incendi brutal… molts no s’adonaven… que quan els seus fills tinguin noves malalties per falta d’arbres… aquest polític tindrà els millors doctors i ells no. El greu problema de l’humà és que no som capaços de donar-nos compte que estem a un pas d’una gran extinció provocada per nosaltres mateixos…

Humans i la nostra relació amb els animals: Què ens sobra i què ens falta?

Sobra moltíssima gent i cal un canvi radical de les noves generacions… el problema és que cada vegada s’ensenyen menys valors i la gent és més deixada. Ens falta veure una tortuga agonitzant amb una bossa de plàstic sortint per la boca, ens cal mirar als ulls d’un porc quan el van a matar en un escorxador … ens falten malalties rares produïdes per una manca d’arbres…

Ens falta una massiva extinció humana per entendre que som part de la natura i no els seus amos

Com hem de diferenciar un zoo clàssic d’un centre de recuperació?

Jo sóc dels que penso que un centre de recuperació és un lloc de pas cap a la llibertat … si no hi pot haver llibertat… millor fer l’eutanàsia a l’animal que deixar-lo en una altra gàbia. Estic cansat de veure centres de recuperació on diuen que els animals hi són per passar els seus últims anys tranquils i de sobte tenen gent pagant una entrada per veure els animals, usant-los per anuncis o fotos.

Els zoos han estat molt importants en el passat per a investigació, però avui dia s’ha disparat el nombre de zoos de tal manera, que ja no se sap realment quina és la funció d’un zoo.

Jo entenc un país amb 1 o 2 zoos… no un país amb 18 zoos i 30 zoos privats

És l’home qui sempre marca el límit de joc amb l’animal? Com gestionar-ho?

L’home usa i abusa dels animals, la natura i el món en general … som intel·ligents, però alhora som envejosos, malignes, avars, egoistes, sanguinaris, deixats, dropos i sobretot, som els únics animals capaços de fer mal per plaer personal … no es pot gestionar el que fem més que amb inculcació de valors a les noves generacions. No pots crear empatia fàcilment per un porc, una vaca o una serp a algú que els ha vist d’una manera durant 40 anys de la seva vida. Però si pots educar les noves generacions sobre una vida on el patiment animal sigui mínim.

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2018