La Associació Vida Sana porta 40 anys defensant l’alimentació ecològica. Capitanejada per Ángeles Parra (presidenta de l’entitat i directora de BioCultura), després de consolidar línies educatives com MamaTerra, Cultivabio, Planeta Moda i Ecoestètica, segueix treballant en nous projectes: Projecte Eco-fibra i Projecte Eco-gastronomia.

Quin és l’objectiu i a qui va dirigit el projecte Eco-fibra?

El projecte Eco-fibra té com a objectiu seguir aprofundint el necessari en l’assumpte del tèxtil ecològic i els seus subsectors afins. Es tracta, sobretot, de començar a crear estructura per poder produir fibres en ecològic per a la indústria tèxtil incipient que comença a crear-se a Espanya de cara a satisfer a una demanda cada vegada més preocupada per saber d’on procedeixen els productes que vestim, com han estat produïts, en quines condicions laborals i socials, amb quines conseqüències mediambientals … a hores d’ara, Eco-fibra és quelcom molt embrionari. Com en el seu dia ho va ser la Plataforma Ecoestètica, però que va donar molt bons resultats. Som una ONG i treballem pel bé comú. S’adreça a autònoms, emprenedors o treballadors d’empreses que treballen o volen treballar en el sector tèxtil sostenible ja sigui des de la producció de fibres naturals, la manufactura de tèxtils, el disseny amb tèxtils naturals manufacturats a Espanya, la comercialització i la comunicació.

Amb quin suport compteu?

Comptem amb el suport de la Fundación Biodiversidad (Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente), a través del Programa Empleaverde, i co-finançat pel Fons Social Europeu, per a tots dos projectes. La idea és posar els recursos necessaris, a l’altura de les possibilitats amb què comptem, perquè el camp de l’estat espanyol comenci a produir matèries primeres en ecològic per a la indústria tèxtil “bio”. Parlem de cotó, cànem i altres matèries primeres. En el seu dia, Espanya produïa molta matèria primera tèxtil. Després, tot això es va perdre. Cal tornar a recuperar aquesta indústria agrícola que donava feina a molta gent. Pot ser una bona sortida per a gent que està apostant per tornar al món rural i a la terra. Amb temps. És una opció de futur.

Som una ONG i treballem pel bé comú

Asociación Vida Sana proyectos mamaterra cultivabio ecoestética planeta moda
Logos: BioCultura, Asociación Vida Sana, BioVidaSana, Ecoestética, Planeta Moda, CultivaBio i The Ecologist

En què es basa el Projecte Eco-gastronomia?

El Projecte Eco-gastronomia és un projecte formatiu en el qual s’ofereixen cursos presencials per millorar l’ocupabilitat de persones en atur en el sector de la restauració, basada en la integració d’aliments ecològics en els menús, i coneixements sobre noves dietes i formes de alimentació més sana. Es proposa una formació teòrica i pràctica destinada a persones a l’atur amb un ampli programa que els permet ocupar diferents llocs dins de la cuina. Durant el projecte també es posarà en marxa una borsa de treball per a canalitzar les demandes dels professionals que es vagin formant i les demandes per part d’empreses del sector de la restauració.

Així que del que es tracta és de formar persones que estaran en cuines de restaurants o menjadors públics (escoles, hospitals, guarderies…) que apostaran en un futur proper per l’alimentació ecològica. Volem preparar a aquests futurs professionals perquè puguin cuinar amb aliments ecològics i les seves peculiaritats. Que sàpiguen de cuina, de nutrició, de salut, de contaminació… Cal formar a tots aquests futurs professionals del sector. I volem que tinguin un coneixement el més holístic possible. Sens dubte, és una opció que tindrà molta sortida professional. És formació de qualitat per a creació de llocs de treball de qualitat.

Quins valors destacaries d’aquests projectes de cara als joves amb aspiracions professionals?

Recuperar i potenciar el cultiu i els processos de transformació associats a les fibres naturals seria un motiu de recuperació econòmica i social a les comunitats, promocionant llocs de treball i recuperant professionals amb experiència i amb un coneixement que d’altra manera es perdria. I als que volen aprendre per ser bons “ecoxefs” els diria que entre els fogons poden cuinar-se “consciències” per tenir bona salut i aconseguir un món millor.

Afegiria que cal guanyar-se la vida, cal ser professionals, cal tornar a la vida d’esforç, però amb amor… i que no tot s’hi val. És molt millor tenir professions que siguin realment lícites, que no facin mal a ningú i tampoc a la Naturalesa, i que siguin per un bé comú.

S’ha de tornar a recuperar aquesta indústria agrícola que donava feina a molta gent

Quins valors destacaries d’aquests projectes de cara als joves amb aspiracions professionals?

Recuperar i potenciar el cultiu i els processos de transformació associats a les fibres naturals seria un motiu de recuperació econòmica i social a les comunitats, promocionant llocs de treball i recuperant professionals amb experiència i amb un coneixement que d’altra manera es perdria. I als que volen aprendre per ser bons “ecoxefs” els diria que entre els fogons poden cuinar-se “consciències” per tenir bona salut i aconseguir un món millor.

Afegiria que cal guanyar-se la vida, cal ser professionals, cal tornar a la vida d’esforç, però amb amor… i que no tot s’hi val. És molt millor tenir professions que siguin realment lícites, que no facin mal a ningú i tampoc a la Naturalesa, i que siguin per un bé comú.

Com es pot accedir a la inscripció dels cursos de tots dos Projectes?

El Projecte Ecofibra es desenvolupa en dues comunitats autònomes: Andalusia, perquè allà es concentra el cotó conreat a Espanya, i Catalunya, per la seva relació amb la indústria del tèxtil. Dues comunitats que poden ser exemple de com impulsar el sector de forma col·laborativa.

El projecte ofereix formació presencial i online sobre la producció de fibres naturals, manufactura de tèxtils verds, la integració d’aquests materials en el disseny i la millora de la comunicació per impulsar el consum. El projecte inclou també assessorament personalitzat a distància per a empreses i autònoms i difusió de la informació més demandada. Totes les accions són gratuïtes.

Per el que fa al Projecte Ecogastronomia: “La transició a la restauració ecogastronòmica com a eina de generació d’ocupació” és el nom del projecte que es desenvoluparà durant un any a Madrid, Andalusia, Catalunya i Canàries. Per fer-ho, comptarà amb professionals de la Asociación Ecochef España entre el seu professorat. Tota la formació és gratuïta.

Autora: Enric Urrutia, director de Bio Eco Actual

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2018