Al febrer de 1997, els mitjans de comunicació de tot el món van fer famosa a una singular ovella. Dolly havia nascut en realitat al juliol de 1996 però els responsables del procés de fecundació d’aquesta ovella domèstica van trigar set mesos a documentar el seu treball científic i publicar els resultats en una prestigiosa revista científica.

L’ovella Dolly –morta al febrer de 2003 de manera prematura- va passar a la història com el primer mamífer clonat a partir de cèl·lula adulta i va posar en el nostre vocabulari una paraula -clonació- que fins a aquella data era gairebé una exclusiva de les novel·les de ciència ficció.

Dolly era una ovella de la mateixa raça que altres milions d’animals que es consumeixen cada dia al món però, com s’ha repetit fins a la sacietat, els investigadors de l’Institut Roslin, a Edimburg (Regne Unit), que la van portar al món, no pretenien aprofitar la seva carn sinó utilitzar-la com a animal d’experimentació en una tècnica que durant més d’una dècada s’havia resistit a tot tipus de proves amb animals superiors.

Dues dècades més tard, per contra, una empresa xinesa està a punt de completar l’edifici de la qual pretén ser la primera factoria de clonació d’animals de consum.

Una empresa china pretende clonar un millón de vacas al año

La investigació en clonació pot tenir alguna justificació científica però en un món que reclama urgentment reduir el consum de carn -pel bé de la salut humana i del conjunt del planeta, la construcció d’una fàbrica d’animals que aspira a produir un milió de clons a l’any sembla una bogeria, s’han afanyat a denunciar diversos grups ambientalistes en diverses parts del món.

La tècnica de clonació d’animals s’ha perfeccionat molt en les últimes dues dècades però fins i tot ara les seves aplicacions pràctiques són molt limitades; tant per la complexitat del procés com pel seu cost econòmic. En els últims anys, les empreses especialitzades s’han centrat en animals d’elevat preu -com els cavalls de curses- o d’especial valor per als seus propietaris -com algunes mascotes-.

La prohibició vigent també a Espanya inclou la venda d’aliments provinents de clons o dels seus descendents procedents de tercers països

Al desembre de 2015, els responsables de l’empresa xinesa BoyaLife Genetics van anunciar el seu projecte de construir a Tianjin, a uns 150 quilòmetres de Pequín, una factoria especialitzada en la clonació d’animals; amb especial atenció als embrions de vaques.

Les obres d’aquesta planta es van iniciar el 2016 i podrien quedar completades en 2018. Durant el primer any de funcionament l’empresa espera aconseguir uns 100.000 animals però l’objectiu a mitjà termini és arribar al milió d’exemplars a l’any. El grup BoyaLife compte en aquest projecte amb la col·laboració de la companyia de Corea del Sud Sooam Biotech.

El director de BoyaLife Genetics, Xu Xiaochun, lidera una campanya de comunicació a escala mundial per fer creure que “la carn de boví clonada serà la carn més saborosa del mercat”. “BoyaLife té com a objectiu crear un producte saborós per ajudar a omplir la manca de carn d’alta qualitat a la Xina continental”, repeteix constantment Xiaochun als mitjans de comunicació que s’interessen pel projecte.

Portar la ciència-ficció dels animals clonats fins a la realitat dels plats de milions de persones suposa sens dubte un repte amb importants implicacions científiques, comercials i ètiques.

Els científics haurien d’explicar en primer lloc si la clonació massiva d’animals de consum és totalment segura per a la salut dels humans. A més, s’ha de considerar si aquest nou sistema de producció pot amenaçar la salut i benestar dels animals; incloent el nou risc a la diversitat biològica.

Seguint amb la permissivitat mostrada amb els transgènics, Estats Units ha estat un dels primers països en reduir els obstacles als productes procedents d’animals clonats.

El 2001, l’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA) va posar en marxa un programa d’estudi sobre el tema i set anys més tard va emetre el seu veredicte. “Sobre la base d’una avaluació de riscos final, un informe escrit per científics de la FDA i publicat al gener de 2008, la FDA ha conclòs que la carn i la llet de clons de vaques, porcs i cabres i els descendents de clons de animals són tan segurs com els que mengem cada dia “, explica aquest organisme oficial d’Estats Units en la seva pàgina web.

Per contra, el Parlament Europeu va tractar a fons el tema en 2015, amb el resultat d’un vot majoritari per la prohibició de clonar animals destinats al consum humà a la Unió Europea. La prohibició vigent també a Espanya inclou la venda d’aliments provinents de clons o dels seus descendents procedents de tercers països.

En l’apartat comercial també es manté l’amenaça que la clonació d’animals de consum suposi un nou repte sobre les patents i d rets de les grans firmes en perjudici dels ramaders; especialment els que es preocupen per la producció ecològica.

Com pot evolucionar el problema de l’ús massiu d’antibiòtics en un futur en el qual tots els animals de granja seran idèntics i, potser, més vulnerables a malalties que provoquen infeccions a gran escala. Quin impacte poden tenir les factories d’animals clònics en el mercat mundial de la carn. Com es podran defensar davant aquesta amenaça els països i comunitats que optin pel principi de precaució i rebutgin la carn d’animals clonats. Aquestes són algunes de les preguntes i crítiques que s’expressen a escala mundial des que l’equip de Xu Xiaochun va exposar públicament el seu projecte. Diverses organitzacions ambientalistes internacionals destaquen igualment la necessitat de plantejar les múltiples qüestions ètiques que apareixen davant d’una nova escalada d’industrialització de la producció d’ animals.

Entre els dubtes de més abast es troba el permanent problema de la clonació d’humans. Si projectes com el de BoyaLife converteixen la clonació d’animals en una tècnica habitual, comú i positiva; Quant de temps passarà perquè es proposi una fórmula similar per a la clonació d’humans?

Autor: Joaquim Elcacho, Periodista especialitzat en Medi Ambient i Ciència

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2018