ÚLTIMA HORA - Vegetalia pasará a manos de Midsona

Espanya manté el seu lideratge europeu en superfície dedicada a producció ecològica. I no només això. Després de més de 30 anys de treball del moviment bio espanyol i europeu, el nostre país també aixeca el cap i treu pit pel que fa a consum.

Segons les últimes estadístiques de l’informe “El món de l’alimentació ecològica. Estadístiques i tendències emergents 2018”, presentat aquest passat febrer, Espanya és ja el desè país consumidor bio del Món pel que fa a volum, amb un mercat de 1.686 milions de euros que va créixer, segons l’estudi “Mites i realitats dels produectes ecològics”, un 14% el 2017 versus el 2,2% del total del mercat. Amb aquest creixement estem ja entre els 10 mercats ecològics del món que creixen més.

Malgrat aquest creixement, si ens fixem en la despesa per càpita dels espanyols en producte bio, observem que encara ens queda distància per recórrer: el 2016, a Suïssa els consumidors van gastar 274 € en aliments ecològics per càpita, mentre que a Espanya només 32 €.

A Espanya només el 42% de les llars compra productes ecològics, quan la mitjana europea se situa en el 80%

Aquest auge del consum bio intern a Espanya s’està canalitzant a través de diferents vies, i és vital com a professionals estar alerta i com a consumidors saber a quin model i filosofia donem suport quan ens decantem per una via o una altra.

Comerç especialitzat: valor segur. Qualitat i filosofia

D’una banda, tenim al comerç ecològic especialitzat tradicional, amb un teixit aproximadament de 4.000 punts a Espanya, prop de 1.000 d’ells a Catalunya. Es tracta dels herbolaris, dietètiques i botigues bio de tota la vida. Model de pioners en el passat i als quals en l’última dècada s’hi han sumat multitud de noves botigues. És el comerç bio de veritat, impregnat d’activisme i que no només aposta per productes amb l’Euro Fulla (certificat bàsic a nivell europeu que acredita que un producte compleix els requisits de producció ecològica), sinó que inclou també altres valors: preferència per la proximitat, pels productes sans i que combrega amb la filosofia bio i el respecte a la vida i el medi ambient. Doncs bé, aquest model de comerç va perdre un 5,1% de quota de mercat el 2017 respecte al 2016. 3,71 de cada 10 € gastats en productes ecològics es segueixen comprant al canal especialitzat, però 6,12 de cada 10 € van a parar ja a hipermercats, supermercats i canal discount.

El comprador de tota la vida o ja habituat a omplir el seu rebost bio segueix confiant en aquest tipus d’establiments, però el nou consumidor arriba per aquestes altres vies, de les que parlarem a continuació.

3,71 de cada 10 € gastats en productes ecològics es segueixen comprant al canal especialitzat

Comercio especializado ecológico: valor seguro. Calidad y filosofía
Botiga BioSpace a Barcelona (C/València,186), pionera en la venda de productes ecològics

L’arribada al gran públic. El gran consum aposta pel Bio

D’altra banda, tenim un altre actor que està florint i adquirint cada dia més importància en el nostre sector. Es tracta de les grans cadenes de supermercats: Aldi, Carrefour (Carrefour Bio), Lidl, Bonpreu, Dia, El Corte Inglés, etc. Aquestes grans cadenes, que estan a les antípodes de la filosofia del moviment ecològic original, estan sent catalitzadores d’un profund canvi en el món bio. D’una banda, estan acostant a milers de consumidors, productes més sans, més respectuosos amb el medi ambient i amb, en general, un positiu impacte social.

Però aquest oportunisme i pujada al carro bio d’aquests grans actors no és només positiu. Amb un model neoliberal capitalista pur, on no hi ha cabuda per a més valors que els de la borsa i els comptes bancaris, costa pensar que les vaques que produeixen llet bio per a les marques blanques d’aquestes cadenes tindran el tracte i descans que en principi garanteix la producció ecològica, o que es respectaran els  preus a l’agricultor bio. Però el consumidor no ho sabrà: “si porta el segell ecològic és que és bo per a la meva salut i respectuós amb tothom”. Doncs bé, el segell bio no garanteix ni una cosa ni l’altra. Garanteix un producte lliure de pesticides i més sa que un de convencional, però l’Euro Fulla no impedirà que compris galetes de xocolata -produïda a 5.000 quilòmetres- amb greix de palma de 7.000 km.

Com hem comentat, més de 6 de cada 10 € gastats en producte Bio ve ja per aquest canal. És un pas molt important per apropar el producte bio al gran públic, però hem de vigilar, com a consumidors i professionals, de no perdre l’essència del que és ecològic.

No es pot negar el procés. Així doncs, com mantenir l’essència sense perdre milers de nous consumidors?

El canvi és un fet i és aquí. El consumidor i, en conseqüència, la botiga bio especialitzada, no es pot permetre haver de demanar el producte al distribuïdor per que l’hi porti al cap d’uns dies o una setmana. En aquest món hiper-ràpid i globalitzat, això és ineficient i un llast per al sector especialitzat, que tan sols beneficia el canal de gran consum i l’online -un 1,7% del consum ecològic ja es va realitzar per Internet a 2017-. El consumidor anirà on tenen la varietat que necessita, és lògic.

Necessitem una reestructuració del sector especialitzat, de les empreses i teixit de botigues que tant han construït i aportat al sector ecològic. Cal que es converteixin en actors més eficients, capaços de posicionar-se en un mercat cada vegada més dur però que mantinguin l’essència i filosofia del moviment bio. Ajudem-los amb la nostra compra diària.

Des de Bio Eco Actual lluitem per expandir el consum ecològic a tots els espectres possibles de la nostra societat. En aquesta línia, cal valorar la irrupció del gran consum, però al mateix temps reivindicar els valors, filosofia i qualitat que ha portat el sector ecològic a ocupar cada vegada un pla més important de la nostra societat.

El canvi de veritat és a les nostres mans. És a les teves mans. És a la teva cistella de la compra

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor de Bio Eco Actual

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2018