Roba Estesa. Grup feminista i ecologista sense embuts, repeteix enguany tercera participació al Festival BioRitme. Introduint lletres trencadores i amb un missatge transformador social potent, el septet femení de folk català presenta aquest 2018 Desglaç, el nou àlbum que és una “oda a la col·lectivitat”.

Entrevista a Roba Estesa "El ecologismo debe ser una lucha colectiva y no individual"

Aquest 2018 heu presentat Desglaç. Què hem de desglaçar?

Desglaç és unir les flames de totes aquelles realitats esclaves i súbdites d’unes forces dominants que congelen l’acció humanitària, coincidir en l’acte d’empoderament i en l’experiència de l’alliberar-se. Entenem que juntes som més fortes i per això apel·lem a una lluita col·lectiva que uneixi les individualitats de cadascuna. És d’aquesta manera com es poden començar a desglaçar totes aquestes realitats hermètiques, rígides i absolutes que ens oprimeixen.

Les vostres lletres són consciència pura en temes tant importants com la lluita feminista o l’ecologisme. Què cal per a què aquestes idees calin a la societat?

La música és una potent eina creadora d’identitats, és un espai d’empoderament que ens permet projectar-nos i posar sobre els escenaris els tabús socials. Però perquè totes aquestes idees penetrin a la societat cal que hi hagi una feina i una voluntat per part de totes. Si volem fer arribar la lluita feminista a través de la música primer cal que hi hagi qui programi dones als festivals, cal apostar per polítiques d’igualtat, cal creure en la necessitat de crear referents, cal creure en el potencial de posar idees polítiques sobre els escenaris. I el mateix passa amb l’ecologisme, és a dir, hem d’estar disposades a revisar les nostres pràctiques i a rectificar-les, però cal també que això tingui una incidència col·lectiva i no només individual perquè, com dèiem abans, és a través de la lluita col·lectiva que podem canviar l’estatus quo.

Viu el concert de Roba Estesa el dissabte 25 d’agost al Festival BioRitme (Pantà de Sau)

Veganisme, feminisme, ecologisme… Ens podem abraçar a nosaltres mateixes sense abraçar el que ens envolta? Fins a quin punt la lluita ha de ser interseccional?

En el moment en què som individus travessats per diferents eixos identitaris i, per tant, opressions diverses, es fa palesa la necessitat d’una lluita que entengui la pròpia identitat com una suma de tots aquests elements que se solapen des de diferents dimensions. L’enfocament interseccional ens obliga a estar alerta a tot un seguit de contextos que estan en constant moviment, perquè les formes d’opressió es reconfiguren en els diferents contextos socials i culturals. És necessari revisar-nos constantment, ser conscients de quines opressions ens travessen, però també de quins són els nostres privilegis, i a partir d’aquí saber quin és el nostre lloc en les diferents lluites i, per tant, saber quan hem de fer un pas endavant o un pas enrere. Es tracta d’una afiliació que es basa en el vincle d’allò comú, que és l’alliberament d’opressió, però cal que les diferents lluites comportin unes forces exclusives que no articulin la utopia de la superació de totes elles en la superació d’una causa particular.

Alimentació ecològica i de proximitat. Quin valor li doneu i què creieu que caldria per a què el seu consum augmenti?

Creiem fermament en un canvi de les nostres pautes de consum. El model neoliberal de desenvolupament propi del context capitalista en el qual ens trobem ha normalitzat el fet d’entendre la natura com una propietat privada, legitimant així una indústria extractivista molt agressiva que privatitza la terra i genera uns models de consum que són del tot insostenibles. Hem de poder reformular la manera com entenem la nostra relació amb l’entorn, entendre que la natura no és il·limitada, que no és un recurs econòmic. Hem de plantejar un canvi de consciència.

“Creiem fermament en un canvi de les nostres pautes de consum”

logo bioritme

Què representa per a vosaltres el Festival BioRitme?

Aquest és el tercer any consecutiu que participem al Festival BioRitme i si ho fem és perquè creiem en els valors i les dinàmiques que proposa. De fet, el Bioritme és un dels pocs festivals de Catalunya que s’ha preocupat per introduir una política de gènere en la seva programació. Sempre que hi hem participat ens hem sentit molt ben acollides i sempre hi ha alguna cosa que ens hi fa tornar. Des de l’escenari donem molt de valor a les dinàmiques de reciprocitat que es donen amb el públic i aquests dos darrers anys hem experimentat la creació d’una relació especial amb el públic que sempre acabem recordant durant la resta de la gira.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juliol-Agost 2018

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here