La polèmica sobre què és millor, beure aigua de l’aixeta o aigua envasada (mineral o tractada) té un nou element a considerar. Les anàlisis tradicionals garanteixen, en teoria, la qualitat sanitària de les aigües que podem trobar en botigues, supermercats i similars però potser aquests estudis no contemplen amb prou cura la presència de petites partícules de plàstic procedents de l’ampolla o el tap d’aquest tipus de begudes.

Un estudi dut a terme amb mostres d’aigua envasada d’algunes de les principals comercialitzadores del món indica que el problema pot ser més important del que fins ara es podia creure.

El 93% de mostres de 250 ampolles d’aigua (mineral o tractada) al Brasil, Xina, Índia, Indonèsia, Kenya, Líban, Mèxic, Tailàndia i els Estats Units contenien partícules de plàstic, segons una informació publicada per Orb Media, un col·lectiu de periodistes amb base als Estats Units especialitzat en reportatges d’investigació.

Entre les empreses productores i envasadores de les aigües analitzades es troben algunes de les firmes més importants del món

Les anàlisis en els quals es basa aquest estudi han estat dudes a terme per l’equip que lidera la professora Sherri Mason, de la Universitat Estatal de Nova York a Fredonia (Estats Units), encara que no han estat publicats de moment en cap revista científica ( el sistema habitual de la comunitat científica per donar a conèixer els resultats de les seves investigacions més destacades).

El resum executiu d’aquest estudi, disponible a https://orbmedia.org/sites/default/files/FinalBottledWaterReport.pdf destaca que, a més de trobar microplàstics d’en 6,5 i 100 micres de grandària en el 93% de les ampolles analitzades, resulta sorprenent que el 4% d’aquestes partícules estan relacionades amb lubricants industrials.

Segons aquesta informació signada per Christopher Tyree i Dan Morrison, periodistes de l’equip d’ Orb Media, entre les empreses productores i envasadores de les aigües analitzades es troben algunes de les firmes més importants del món. L’informe tècnic en el qual es basa l’article periodístic, està signat per Sherri A. Mason, Victòria Welch, Joseph Neratko i indica que les mostres analitzades corresponen a ampolles d’aigües de les firmes Aquafina, Dasani, Evian, Nestlé Pure Life i Sant Pellegrino (a Estats Units), Aqua (Indonèsia), Bisleri (Índia), Epura (Mèxic), Gerolsteiner (Alemanya), Minalba (Brasil) i Wahaha (Xina).

Microplásticos en el agua mineral envasada microplàstics a l'aigua

Els restes de plàstic trobats inclouen polipropilè, microfibres de niló i tereftalat de polietilè (PET)

Algunes de les aigües embotellades que es van analitzar procedeixen d’aigua tractada o filtrada (no aigua mineral). Per aquest motiu, es van analitzar diversos lots d’aigua de diversos llocs d’envasat. Així per exemple, es van analitzar ampolles de la marca mexicana Epura de Tijuana a Baixa Califòrnia, Reynosa a la frontera amb Texas i Ciutat de Mèxic. Per donar garantia del procediment seguit en aquestes anàlisis, els experts de la Universitat Estatal de Nova York van filmar i van documentar cadascun dels passos de compra i estudi de les mostres. En el cas dels estudis amb aigües dels Estats Units (de Aquafina, Dasani, Nestle Pure Life, Gerolsteiner, Evian, San Pellegrino) les compres es van realitzar a través d’Amazon.com.

Les restes de plàstic trobats inclouen polipropilè, microfibres de niló i tereftalat de polietilè (PET), productes que poden ser utilitzats en la fabricació de les pròpies ampolles o dels seus taps i etiquetes. L’estudi no pot determinar amb exactitud la procedència exacta de cada partícula de plàstic però en el resum executiu es suggereix que poden procedir, almenys parcialment, dels processos d’embotellament.

En el cas de les partícules de plàstic d’un rang d’entre 100 micres, les anàlisis realitzades van revelar una mitjana global de 10,4 partícules de plàstic per litre. “A més, les anàlisis van mostrar un nombre molt més gran de partícules fins i tot més petites que els investigadors van indicar que probablement eren plàstic. La mitjana global d’aquestes partícules va ser de 314,6 per litre”, indiquen els autors.

El reportatge periodístic amb base científica inclou un apartat tècnic amb alguns dels detalls del sistema d’anàlisi utilitzat i adverteix que, en altres estudis paral·lels, es relaciona la ingestió d’alguns tipus de plàstics amb possibles riscos per a la salut de les persones.

L’organització Orb Media indica a la seva pàgina web que, “quan els periodistes es van posar en contacte amb dues de les marques líders, van confirmar que els seus productes contenen microplàstics, però van dir que l’estudi d’Orb exagera de manera significativa la quantitat”. Altres marques van rebutjar fer declaracions al respecte.

Orb Media va publicar el setembre de 2017 un reportatge periodístic sobre la presència de partícules de plàstic en aigua subministrada pels serveis d’abastament en ciutats de nou països (tampoc en aquest cas es van analitzar mostres d’Espanya). Els autors de la investigació van detectar la presència de residus plàstics en aproximadament el 85% de les mostres analitzades.

Les dades ara presentades indiquen que la presència de microplàstics és més gran en l’aigua embotellada que en l’aigua d’aixeta, i proposa que es facin nous estudis sobre aquest problema a escala global, a més de revisar les normatives nacionals sobre controls de qualitat de les aigües envasades.

Autor: Joaquim Elcacho, periodista especialitzat en Medi Ambient i Ciència

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juliol-Agost 2018

1 COMMENT

Comments are closed.