Aquest guardó, creat per la Generalitat de Catalunya i l’Associació Vida Sana, es va lliurar el passat divendres en el marc d’una jornada celebrada a l’Institut Montjuïc, centre que va guanyar l’anterior edició del premi.

La consellera d'Agricultura lliurant el primer premi a l'Escola La Sardana de Badia del Vallès
La consellera d’Agricultura lliurant el primer premi a l’Escola La Sardana de Badia del Vallès

“L’hort a l’escola pot ajudar a apropar aquesta activitat a les noves generacions i fer-los conscients sobre la necessitat i la importància de la pagesia, no només per produir aliments, sinó també per gestionar i cuidar el medi natural i per assegurar la nostra continuïtat com a societat viable i sostenible”. Ho ha dit la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, en el lliurament del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica (EAAE) 2018, en què han participat 29 centres educatius de tot Catalunya.

En aquesta sisena edició del guardó, el primer premi ha estat per a l’Escola La Sardana de Badia del Vallés amb el projecte Estima’t l’hort. El segon premi ha estat atorgat a l’Institut Vall de Llémena de Sant Gregori, Girona, amb el projecte ECO-Recerca i el tercer premi ha estat concedit a l’Institut Cap Norfeu de Roses amb el projecte Hortalitza’t Norfeu.

La Generalitat de Catalunya i l’Associació Vida Sana van crear aquest premi l’any 2013 amb l’objectiu de reconèixer i donar suport a l’esforç que realitzen els centres educatius catalans que duen a terme actuacions i projectes relacionats amb l’agricultura i l’alimentació ecològica, com ara l’establiment d’horts escolars ecològics, el desenvolupament d’activitats docents destinades a donar a conèixer els aliments ecològics, i fins i tot la implantació d’experiències d’introducció d’aliments ecològics en els menjadors escolars.

Des la primera edició, 242 centres educatius catalans s’han presentat als premis amb projectes relacionats amb l’agricultura i l’alimentació ecològica.

La consellera d'Agricultura lliurant el primer premi a l'Escola La Sardana de Badia del Vallès
La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà i la presidenta de l’Associació Vida Sana, Ángeles Parra, escoltant les explicacions dels alumnes guanyadors del primer premi EAAE la passada edició

Enguany, el lliurament dels premis coincideix amb la SetmanaBio per l’Alimentació Ecològica, dins del seu apartat dedicat al món educatiu anomenat SetmanaBio a l’Escola, que ofereix un conjunt d’activitats adreçades a l’àmbit escolar i educatiu, organitzades pels centres educatius catalans i per altres entitats promotores del país.

Teresa Jordà ha assenyalat que “la nostra intenció és que aquesta SetmanaBio a l’Escola vagi creixent i esdevingui una excusa perquè qualsevol centre educatiu pugui organitzar i fer activitats al voltant de la pagesia, de la producció d’aliments, de l’acte alimentari, de la sostenibilitat, de la sobirania alimentària i de qualsevol altre tema d’interès per als nostres joves”.

El lliurament d’aquesta edició del Premi s’ha dut a terme a l’Institut Montjuïc de Barcelona, centre que va guanyar l’anterior edició d’aquest guardó amb el projecte Transformem el valor dels aliments: innovació en el circuit alimentari ecològic, realitzat per l’alumnat de 3r d’ESO. Abans de l’acte de lliurament, els alumnes que van participar en aquest projecte l’han explicat als assistents, que l’han pogut conèixer de primera mà, així com les instal·lacions de l’institut, que també compta amb un hort ecològic.

El premi EAAE està impulsat pels departaments d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, d’Ensenyament i de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, conjuntament amb l’Associació Vida Sana i la col·laboració de l’editorial Graó i la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC).

Consulta tota la informació del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica a setmanabio.cat/premi-escola

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Novembre 2018