El 93% dels adults espanyols consumeix cafè diàriament, segons l’OCU. Aquesta beguda ens ajuda a estar més desperts i més concentrats i recull innombrables beneficis per a la salut gràcies als seus components antioxidants. No obstant això, hem d’assegurar-nos que és de qualitat i pres en la seva justa mesura. Quina quantitat de cafè al dia és la millor?

¿Qué cantidad de café al día es óptima?

Un excés de cafè s’associa a irritabilitat, inquietud, insomni, mals de cap, tremolors, taquicàrdies, molèsties gastrointestinals i diarrees.

El cafè, a més, té una acció científicament provada com addictiva, en la qual es crea un cicle en què es necessiten quantitats més altes per aconseguir l’efecte acostumat i la seva absència de consum genera ansietat i mals de cap.

Les autoritats sanitàries internacionals adverteixen que també pot provocar hipertensió, úlceres gàstriques, dany en l’ADN de l’esperma, avortament en l’embaràs i augment de la mortalitat per qualsevol causa. Un estudi de 1995 va demostrar, d’altra banda, que el cafestol, substància present en el cafè sense filtrar, augmenta considerablement els nivells de colesterol.

A llarg termini, el consum de molta cafeïna afebleix les glàndules suprarenals interferint en l’equilibri hormonal i esgota les reserves de diversos nutrients, ja que interfereix en la seva absorció.

A més és important tenir en compte que la cafeïna és un diürètic, que augmenta la secreció i excreció d’orina, així que cal beure més aigua per evitar la deshidratació.

Quant seria doncs un excés de cafè?

Les investigacions dels últims anys apunten cap a 3-4 cafès al dia, equivalents a 400 mg aproximats de cafeïna.

En el cas dels adolescents, la quantitat no hauria de sobrepassar els 100 mil·ligrams, que s’associa a una sola tassa de cafè. Les autoritats alerten que el seu consum de cafeïna s’hauria de vigilar degut a l’alta quantitat de begudes energètiques que consumeixen i que contenen aquest component.

L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària per altra banda reconeix que aquesta mesura és orientativa i que els mil·ligrams totals en general dependran del pes de cada individu. Més concretament, recomana situar el límit de tolerància a la cafeïna en 5,7 mg per quilo de pes.

D’acord a l’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units, els símptomes d’una sobredosi de cafeïna poden incloure pols accelerat o taquicàrdies i hi ha persones que tenen aquests símptomes amb només una tassa de cafè. Així doncs es recomana adequar la quantitat òptima a cada persona i la seva capacitat de metabolitzar la cafeïna.

Autora: Neus Elcacho, dietista integrativa i coach nutricional

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Novembre 2018