Amb l’arribada de l’hivern es comencen a percebre els impulsos consumistes que van condensant cada aparador, botiga o comerç, independent de la tipologia. I així passats octubre i novembre arribem al final de l’estació de tardor amb rampells de consum gairebé irremeiables.

La importancia de promover una economía justa y sostenible comercio justo comerç just

En aquest punt, la campanya de Nadal és el preescalfament per assolir les festes amb ànsies irrefrenables de comprar una quantitat ingent de productes que, en la majoria dels casos no necessitem i que  comprarem moguts per l’efecte del màrqueting, amb l’únic objectiu de consumir.

És una imperiosa necessitat arribar a una economia equitativa, justa, sostenible i solidària

En l’àmbit publicitari hi ha un model clàssic molt conegut anomenat AIDA, enunciat en l’any 1998, per Elias St Elmo Lewis, un nord-americà defensor de la publicitat, que va definir el model AIDA en:  Atenció, Interès, Desig i Acció. Aquest exemple és molt interessant perquè descriu a la perfecció els efectes que produeix seqüencialment un missatge publicitari i caracteritza la conducta i reacció més típica dels consumidors, ja que són quatre els graons que ascendim de forma progressiva fins a arribar a prendre la decisió de compra d’ un producte, ja sigui un bé o un servei. L’acció de compra en moltes ocasions es produeix de forma irracional encara que gairebé sempre sol apel·lar a les emocions, per això la importància de connectar la compra i el consum al sentiment de l’origen mateix del producte i donar-li una història i un bagatge a aquest bé que desitgem adquirir. I aquí és on el Comerç Just té molt a dir.

A tot el món i durant segles, les persones han desenvolupat relacions econòmiques i comercials basades en el benefici mutu. Per això necessitem fomentar un consum responsable que sigui respectuós amb les persones, el medi ambient i la societat. El Comerç Just està basat en una producció i comercialització que anteposa a les persones i el planeta davant els beneficis econòmics. Precisem un sistema comercial més just basat en la protecció i millora dels béns comuns, que aconsegueixi l’objectiu de posar fi a la pobresa i promoure la prosperitat compartida de manera sostenible a tot el món. És una imperiosa necessitat arribar a una economia equitativa, justa, sostenible i solidària. Però no oblidem que la veritable transformació la realitzem els consumidors, amb les nostres decisions, criteri, reflexió i accions responsables de compra.

Som els que tenim l’última paraula. Consumint local, de manera justa i responsable

Autora: Paula Mª Pérez Blanco, Responsable Comunicació Fairtrade Ibérica. Periodista Especialitzada en Periodisme Cultural

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Desembre 2018