Si pensem en menjar de carrer, conegut com street food en el món anglosaxó, és molt probable que ens vinguin al cap seqüències de pel·lícules o sèries nord-americanes amb acolorides caravanes en què es venen salsitxes principalment. Menjar al carrer és una pràctica comuna en molts racons del planeta i el concepte de street food està molt estès a ciutats com Nova York, Londres, Berlín o Bangkok. En els últims anys, el menjar de carrer ha arribat també a les urbs espanyoles.

 La comida callejera también puede ser ecológica

Segons un estudi realitzat el 2007 per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), 2.500 milions de persones consumeixen menjar de carrer cada dia. Per exemple, a Amèrica del Sud les compres d’aliments al carrer representen fins al 30% de la despesa de les llars urbanes i, a Bangkok uns 20.000 venedors ambulants d’aliments ofereixen als residents de la ciutat prop del 40% de la seva ingesta total d’energia.

Espanya no ha estat tradicionalment un país de menjar de carrer: tot i que ens encanta gaudir del carrer, preferim el bar i les terrasses. Sí que és freqüent trobar als carrers parades de castanyes i moniatos rostits, de xurros i de gelats, sobretot en les fires i festes. Però des de fa uns cinc anys, els foodtrucks, caravanes i camionetes amb cuines al seu interior, han començat a rodar per la península ibèrica per oferir tot tipus de propostes gastronòmiques com entrepans d’hamburgueses de vedella o verdures gourmet, croquetes, creps, ramen, “tacos” i “enchiladas” … i per beure, cervesa artesana, vins i sucs naturals.

2.500 milions de persones consumeixen menjar de carrer cada dia

Els foodtrucks no solen estar fixos -les ordenances municipals ho dificulten- i es donen cita a festivals o mercats com Eat Street i Van Van Market. Fora d’aquest tipus d’esdeveniments puntuals, costa trobar menjar sobre rodes.

“El foodtruck hauria d’estar més al carrer, en llocs més o menys estables, com les xurreries o parades de castanyes i gelats, i no només en esdeveniments o festivals de música, i controlats pels organismes sanitaris oficials com qualsevol establiment de restauració” , explica Rubén Velasco, cuiner i encarregat de la Soluneta foodtruck, a Bio Eco Actual.

Rubén finalment ha aconseguit un lloc fix per a la seva foodtruck durant l’estiu a la zona costanera i turística de Cudillero (Astúries). “Des d’un principi tenia clar que l’objectiu era funcionar de forma fixa en una platja, però els permisos burocràtics no són gens senzills i no vaig poder aconseguir-ho el primer any. A l’any següent, amb perseverança, vaig aconseguir llogar un far molt visitat per la qual cosa vaig funcionar com a servei de foodtruck fix durant l’estiu. I ara, per l’estiu que ve, he aconseguit una llicència per establir-me en una ubicació propera al far com a “xiringuito” de platja amb el foodtruck”, relata.

La Soluneta foodtruck va arrencar el 2016 amb una clara aposta pels productes ecològics. “Treballem amb un 80-90% de producció ecològica en la nostra oferta gastronòmica i el futur passa per muntar un restaurant on seguir oferint aquests productes, a més de tenir una horta ecològica on els clients puguin veure i aprendre com es cultiva i treballa en un hort ecològic seguint el concepte de l’hort a la taula. Ja que a la tasca gastronòmica se li uneix una funció didàctica”, afirma Rubén, que, juntament amb la seva dona, també elabora peces de ceràmica relacionades amb el món gastronòmic.

La Soluneta foodtruck compta amb el segell ecològic oficial del Consell de la Producció Agrària Ecològica del Principat d’Astúries (COPAE) i en el seu menú especifiquen quins productes són d’origen ecològic. Perquè el menjar de carrer no està renyit amb els productes ecològics, encara que sigui rara avis.

 La comida callejera también puede ser ecológica

Ho saben també a Happy Foods Eco Friendly. “Els inicis no van ser fàcils, era complicat fer entendre a les persones aquesta fusió de menjar de qualitat servit en una foodtruck, el menjar de carrer a Espanya s’associa a menjar ràpid de qualitat mitjana o fins i tot baixa. Nosaltres sempre ens hem inspirat en les foodtrucks d’Estats Units, on cada negoci té molta personalitat i molta qualitat. No se’ls tracta com firaires sinó com restaurants sobre rodes”, ens explica Montse Rial.

Cada vegada hi ha més gent que gaudeix menjant al carrer de manera sana i a bon preu

“Des del principi ens vam unir al moviment Slow Food: valorem els productes de cada regió i els seus productors, estimulem el mercat ecològic i la seva repercussió favorable al planeta i tenim el màxim respecte pel client, dedicant-li el temps necessari perquè el seu menjar surti perfecte”, afirma Montse. A més, fan servir tots els productes de parament biodegradables.

Happy Foods Eco Friendly existeix des de fa 4 anys i va néixer com una extensió a la vida personal de la Montse i el Santi. “Vam voler oferir la cuina que fem a casa feta amb els millors productes ecològics i de proximitat, cuinada amb amor i respecte”, explica la Montse. El seu bon saber fer els va permetre guanyar el concurs de cuina de la televisió autonòmica catalana TV3 Joc de Cartes. “Hem anat creixent a poc a poc i guanyant clients de boca en boca”, afegeix.

“Participem en els esdeveniments que tenen un bon projecte de fons, amb valors semblants als nostres i on hi hagi un perfil de client conscient, que valori el menjar de qualitat… Sempre estarem agraïts a la vida i l’afecte de la gent per donar-nos aquesta oportunitat i valorar tot el nostre esforç”, conclou la Montse. Cada vegada hi ha més gent que gaudeix menjant al carrer de manera sana i a bon preu, mentre parlen amb la resta de clients i veuen als cuiners en plena acció.

Autor: Cristina Fernández, Periodista & Blogger

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Febrer 2019