RECOMANAT PER
Sol Natural

Sol Natural alimentación ecológica bio eco actual distribuidor

Es tracta d’un dels ingredients més emprats per la nostra societat occidental i que des de sempre han utilitzat cultures mil·lenàries com la xinesa o l’índia. L’arròs és fàcil de combinar a la cuina, alhora que les seves propietats el fan summament interessant, tant per les seves aportacions en vitamines i minerals com per la seva capacitat per aportar energia estable i duradora.

El arroz, el grano más noble y variado

No conté gluten i la seva naturalesa neutra permet, segons la medicina tradicional xinesa, prendre-l tot l’any, tant en èpoques de fred com de calor.

És noble

Una de les qualitats més curioses de l’arròs és que es tracta d’un gra que no s’ha deixat modificar per la mà de l’home. Això vol dir que, així com el blat comú ha patit grans canvis en la seva composició molecular, pel fet que durant l’últim segle ha estat molt manipulat per convertir-se en un aliment més rendible econòmicament, l’arròs, en canvi, no s’ha deixat modificar, mantenint-se més o menys intacte. Es tracta, per tant, d’un gra al que estem adaptats genèticament, és a dir, que el nostre sistema digestiu està ben preparat per processar-lo. Una cosa que no succeeix amb el blat, almenys no en la seva versió moderna, i que per això se’l vincula a nombroses malalties.

I molt variat

Els amants d’aquest cereal tenen unes quantes varietats per triar, que es diferencien en les seves característiques nutricionals i, sobretot, organolèptiques. Vegem algunes de les més conegudes.

Arròs integral i semi integral

L’arròs més complet és l’integral. En tenir la seva pellofa sencera i el seu germen intacte, és més ric en micronutrients que l’arròs blanc. Concretament, aporta vitamines del grup B i vitamina E, així com minerals com el fòsfor, potassi, magnesi i, en menor mesura, calci, sodi i seleni. La varietat semi integral, per la seva banda, conserva el germen però està recobert per una capa menys de pellofa. A nivell de riquesa en micronutrients, és bastant similar a l’integral, però té l’avantatge que es cuina més ràpid i és més tou quan es mastega i per això sol utilitzar-se en les dietes infantils o de persones grans.

Una de les qualitats més curioses de l’arròs és que es tracta d’un gra que no s’ha deixat modificar per la mà de l’home

Arròs vermell

Destaca pel seu contingut en antioxidants, gràcies als pigments que es troben en la seva clofolla. Aquestes substàncies tenen un paper important en la prevenció de certs tipus de càncer.

Arròs negre (salvatge)

També molt ric en antioxidants, aquest tipus és, en realitat, una llavor que s’assembla molt a l’arròs integral, però que estrictament no ho és. És molt similar a l’arròs integral tant en el seu aspecte com en les seves propietats nutricionals. Té un sabor més intens i els grans són llargs i foscos i, per tant, vesteix molt qualsevol plat on s’afegeixi

Arròs basmati

El seu nom en hindi significa “rei de les fragàncies”. Aquest arròs de gra llarg tan aromàtic és el més digestiu de totes les varietats. De fet, quan hi ha dificultats intestinals, l’arròs basmati és un gran aliat ja que el tipus de fibra que conté resulta fàcil de gestionar per aquest òrgan.

Anti-nutrients

Com tots els cereals, l’arròs conté àcid fític, que és una substància que entorpeix l’absorció de nutrients importants. Per minimitzar la seva presència, hi ha un truc fàcil i molt efectiu que convé realitzar, ja que el resultat és molt diferent des del punt de vista nutricional: un bon remull -d’entre 6 i 8 hores- abans d’utilitzar-lo i després rebutjar l’aigua utilitzada.

Autora: Pilar Rodrigáñez Tècnica Superior en Dietètica

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Març 2019

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here