Els sòls conreats amb producció ecològica a llarg termini emeten 40 per cent menys gasos d’efecte hivernacle per hectàrea que els sòls conreats convencionalment. La quantitat de gas emès també és menor per tona de rendiment o, en el cas del cultiu de blat de moro, igual. Aquest és el resultat d’un estudi realitzat com a part de l’experiment de camp a llarg termini “DOK”.

Organic farming mitigates climate change
Foto aèria de les àrees de la prova de camp DOK a Therwil, Suïssa. (Foto: FiBL)

L’estudi va ser dirigit pel Dr. Andreas Gattinger, un ex investigador de FiBL, que ara és professor a la Universitat de Giessen. Els resultats es van publicar recentment a l’edició en línia de la revista científica “Scientific Reports”.

L’agricultura representa al voltant del 11 per cent de les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle. Les emissions del sòl representen la major part, especialment en forma d’òxid nitrós. “Encara que anteriorment s’havia pensat que les àrees cultivades orgànicament emeten més gasos d’efecte hivernacle per tona de rendiment de cultiu, el nostre estudi mostra una imatge diferent”, diu Gattinger. “L’agricultura ecològica contribueix a mitigar el canvi climàtic”.

Comparació de cultius des de 1978

L’estudi ha estat realitzat per l’Institut d’Investigació d’Agricultura Orgànica (FiBL) i el centre suís d’excel·lència en investigació agrícola Agroscope en l’experiment DOK a Therwil (Cantó de Basel-Landschaft, Suïssa). En l’assaig DOK, el cultiu bio-dinàmic (D), bio-orgànic (O) i convencional (K) de cultius herbacis com blat, patates, blat de moro, soja o trèvol s’ha comparat des de 1978 en el mateix lloc. Des de 2012, el gas d’efecte hivernacle més important en l’agricultura, l’òxid nitrós (N2O), s’ha determinat en cinc sistemes de cultiu en la seqüència de cultius trèvol de pastura-blat de moro-verd en guaret. Aquests sistemes incloïen dos sistemes de cultiu orgànic (bio-dinàmic i bio-orgànic) i dues convencionals (amb / sense fems), així com un sistema de control sense fertilitzar.

L’agricultura biodinàmica, amb les menors emissions d’òxid nitrós

El resultat: les àrees cultivades en producció ecològica tenien al voltant d’un 40 per cent menys d’emissions d’òxid nitrós per hectàrea que les parcel·les de camp de cultiu convencional. En termes de rendiment, el sistema biodinàmic va tenir les emissions més baixes d’òxid nitrós, el tractament de control de “fertilització zero” va ser el més alt. El rendiment del blat de moro no va mostrar diferències en les emissions d’òxid nitrós entre l’agricultura orgànica i convencional.

organic farming mitigates climate change agricultura ecológica cambio climático Soil gas measurements in clover grass plots. (Photo: FiBL, Thomas Alföldi)
Mesuraments de gasos del sòl en parcel·les de trèvol. (Foto: FiBL, Thomas Alföldi)

“Això demostra que no només la renúncia a grans quantitats de fertilitzants químics condueix a la reducció de les emissions en la producció vegetal, sinó també l’ús selectiu de diverses rotacions de cultius i esmenes basades en granges, com el fem i el fang per mantenir les funcions importants del sòl”, diuen els autors. Aquesta troballa està recolzat pel fet que els indicadors importants de la fertilitat del sòl, com el valor del pH (acidesa d’un sòl), la matèria orgànica en forma d’humus i la biomassa microbiana a terra es van correlacionar negativament amb les emissions d’òxid nitrós.

“Amb aquestes troballes, els sistemes agrícoles poden optimitzar pel que fa a les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle”, diuen els autors. Els resultats de l’estudi ara hauran de ser transferits a diferents sòls, regions i sistemes de cultiu a través de més estudis a llarg termini.

El treball per a l’estudi va ser recolzat per les Oficines Federals Suïsses per al Medi Ambient (FOEN) i l’Agricultura (FOAG), la Fundació Mercator Suïssa i la Fundació Nacional de Ciència de Suïssa com a part del Programa Nacional d’Investigació Ús Sostenible del Sòl com recurs NRP 68.

Aquesta notícia es basa en el comunicat de premsa “Ökolandbau mindert Klimawandel”, que va ser publicat per Justus Liebig University Giessen el 14 de març.

Per a més informació visiti www.fibl.org

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Març 2019

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here