El consum de l’alvocat no para de créixer. Té una demanda mundial a l’alça. En els últims anys l’alvocat s’ha posat al capdavant dels fruits més populars i consumits a nivell global. En 2016 el mercat de l’alvocat va aconseguir la xifra rècord de 5.788.000 de tones produïdes. La producció mundial creix motivada per una demanda que podem qualificar com insaciable, pel fet que és una fruita que té una magnífica acollida per part del consumidor.

Consumo del aguacate y su impacto en el planeta

La seva cremositat i els seus beneficis per a la salut han disparat la demanda als Estats Units, Europa i la Xina. La demanda d’alvocat en 2017 va créixer un 350% comparada amb l’aconseguida el 2016. L’expectativa de creixement de la demanda del producte en els mercats internacionals s’estima d’un creixement anual del + 3% en el període de 2016 a 2025, arribant a un màxim de 7,6 milions de tones per al 2025.

El major productor d’alvocats a nivell mundial és Mèxic, que va produir aproximadament 2.028.886 tones el 2017, representant el 33% de la producció mundial total. El segueixen de lluny la República Dominicana i Perú, amb 637.688 i 466.758 tones respectivament. Espanya, únic país productor i exportador d’alvocats a Europa, aconsegueix una producció de 52.000 tones el 2017.

I és que l’alvocat és bo, sa i nutritiu, per la qual cosa s’ha convertit en l’última tendència en la dieta del món occidental. Té un sabor suculent i gustós, presenta beneficis per a la nostra salut, i millora la nostra dieta. Totes aquestes característiques fan que el consumidor busqui aquesta fruita amb afany per posar-la en la seva taula.

Tota aquesta abundància nutricional fa de l’alvocat un extraordinari superaliment.

L’alvocat, Persea americana, és una espècie arbòria pertanyent a la família Lauraceae. És originari de Mèxic i Amèrica Central, i s’ha plantat àmpliament en altres països d’Amèrica que presenten clima tropical i subtropical, així com als Estats Units d’Amèrica del Nord, centrant la producció en els estats de Florida i Califòrnia.

El seu ús per part de l’home ve de lluny. Existeixen evidències arqueològiques del seu consum a la vall de Tehuacán, a Puebla (Mèxic), que es remunten a un període comprès entre els 9.000 i 10.000 anys d’antiguitat. El seu cultiu va començar a realitzar-se en Mesomèrica al voltant de l’any 5.000 a. C. i al voltant de l’any 3.000 a. C. s’havia difós fins a Amèrica del Sud, tenint constància del seu consum a Caral, en l’actual Perú.

Consumo del aguacate y su impacto en el planeta

L’alvocat és una fruita d’os amb una textura cremosa i increïblement abundant en greixos saludables. És molt nutritiu, conté proteïnes, fibra, vitamines A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K i E, quantitats altes de potassi, dues vegades més quantitat que el plàtan, i molt significatives de magnesi, manganès, coure , ferro, zinc, fòsfor. L’alvocat és un aliment ric en greix, ja que un 77% de les calories que conté procedeixen d’aquesta substància, sent, per tant, un dels aliments vegetals més grassos. Però el greix en l’alvocat és àcid oleic, un àcid gras monoinsaturat que és responsable de grans beneficis per a la salut. Presenta alts continguts en antioxidants, que inclou els carotenoides luteïna i zeaxantina, que són totalment necessaris per a la salut ocular. Ens ajuda a cuidar la nostra salut i prevenir malalties. Així, permet mantenir la pell saludable, protegeix la salut del fetge evitant malalties hepàtiques, redueix el risc de malalties cardiovasculars, col·labora a mantenir estables els nivells de colesterol, facilita la correcta digestió i el control de pes. Tota aquesta abundància nutricional fa de l’alvocat un extraordinari superaliment.

Es poden consumir de múltiples i diverses formes. Des del guacamole fins a la torrada d’alvocat, els diferents plats en què es troba com a farciment, l’amanida d’alvocat, en dolços i en gelat. A tota hora, en l’esmorzar, el dinar o sopar l’alvocat pot ser un plat extraordinari. És una fruita increïble.

Però anem una mica més enllà de l’aliment i les seves propietats nutricionals. Tractem de conèixer i valorar quina és la problemàtica que envolta la seva producció i cultiu. Hem de començar a considerar l’impacte que el cultiu de l’alvocat té sobre les persones que el produeixen i sobre les zones del planeta en què el cultiu es localitza.

L’impacte ambiental de la producció d’alvocat, igual que la d’altres cultius tropicals com cafè, oli de palma o sucre, té condició de monocultiu. Els monocultius necessiten d’una transformació del medi natural de forma dràstica per tal de poder produir en massa. Pot semblar interessant des del punt de vista econòmic, però no ho és tant des del punt de vista mediambiental. L’alvocat necessita assentar-se en un territori durant anys abans de començar a produir en grans quantitats, però durant aquest període transforma el medi on s’assenta. No pot coexistir amb flora natural, de manera que aquesta s’ha d’eliminar sistemàticament causant desforestació. La producció a llarg termini exhaureix els sòls, els esgota tots els nutrients, de manera que cal l’aportació de nutrients en forma d’adobs químics. Per ser un monocultiu està subjecte a plagues i malalties, que requereixen l’ús de pesticides, que al seu torn contaminen el sòl i els aqüífers, danyant a la flora i fauna natural circumdant, com és el cas del declivi de la papallona monarca en les zones alvocateres de Mèxic.

Hem de buscar fruits emparats sota l’etiqueta de Comerç Just i de cultiu ecològic

L’impacte social ve donat perquè els cultivadors no reben la part justa dels beneficis econòmics pel seu treball. És un lucratiu negoci controlat cada vegada més pels càrtels de la droga.

Hem de buscar fruits emparats sota l’etiqueta de Comerç Just, que garanteixi que les condicions de treball i els salaris dels agricultors són equitatius, així com de cultiu ecològic, que garanteix que el medi ambient està protegit.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-Nutricionista, Biòleg.

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Abril 2019