El consum de productes ecològics no ha parat de créixer en els últims anys al nostre país. Espanya, que lidera la producció ecològica europea, és ja el desè país consumidor bio del món. Cada vegada més els ciutadans també busquen aquest tipus d’aliments quan surten a menjar fora de casa, tot i que l’oferta de restaurants ecològics amb certificació encara és escassa.

Restaurants ecològics: una assignatura pendent

Els establiments de restauració ecològica aposten pel desenvolupament sostenible, la protecció del medi ambient, el consum responsable i l’alimentació sana i natural mitjançant l’ús de productes ecològics.

La clau d’un restaurant d’aquestes característiques és que utilitzi aliments ecològics amb un segell d’acreditació. A la Unió Europea, la certificació dels productes derivats de l’agricultura i ramaderia ecològica està regulada pels reglaments comunitaris 834/2007 sobre Producció i Etiquetatge de Productes Ecològics i 889/2008 que el desenvolupa, i pot ser realitzada per organismes públics o privats .

La llei exclou els restaurants ecològics de l’obligació de sotmetre’s al sistema de control regulador requerit a altres operadors en la cadena de producció

A Espanya, la certificació dels productes ecològics està delegada a les comunitats autònomes, quinze de les quals han apostat perquè sigui pública (dues d’elles amb un model “mixt” públic-privat) i dues més, Andalusia i Castella-La Manxa , l’han deixat en mans d’organismes privats i independents. Així, es poden trobar segells emesos pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), el Comitè Andalús de l’Agricultura Ecològica (CAAE) o el Consell de la Producció Agrària Ecològica del Principat d’Astúries (COPAE). Totes aquestes etiquetes tenen un cost per al productor.

La llei exclou els restaurants ecològics de l’obligació de sotmetre’s al sistema de control regulador requerit a altres operadors en la cadena de producció. Hi ha diversos sistemes de certificació voluntaris que s’adapten a la legislació i compensen aquesta manca de regulació del sector, però al nostre país no estan molt difosos.

Restauración ecológica: una asignatura pendiente

Els restaurants que s’abasteixen exclusivament amb productes ecològics poden obtenir un distintiu que els acredita com a ecològics. INTERECO, una associació sense ànim de lucre que agrupa les autoritats públiques de control d’agricultura ecològica, el va crear a l’any 2014 a petició del sector de l’hostaleria. Dins d’aquest segell hi ha diverses línies segons el grau de compromís que adquireixi l’establiment amb l’ecològic: establiment amb el 95% de restauració ecològica, amb recepta ecològica, amb producte o amb menú ecològic. Actualment, hi ha quatre establiments amb aquest certificat: dos menjadors escolars a Catalunya, la Fundació Privada St-Paul ‘s i Ecomenja (gestora de centres) a Barcelona, ​​Biomenú a Madrid i la Cantina fàbrica Lastaola Orona S.Coop a a Guipúscoa.

“La certificació ecològica a la restauració costa d’engegar, però creiem que està creixent”, afirma a Bio Eco Actual Núria Almarza Esparza, Directora Tècnica de Intereco. I afegeix: “Cal tenir en compte que és una certificació voluntària i que, per tant, aquells que es sumen tenen molt valor perquè ens ensenyen les seves cuines sense estar obligats”.

Per Almarza Esparza, la certificació “és un valor addicional”, “un compromís del restaurant amb el consumidor en el qual Intereco fa de testimoni”. I avisa: “Hi ha molts restaurants que ofereixen productes ecològics sense tenir la certificació corresponent”.

No és l’únic certificat que hi ha al respecte al nostre país. El segell de Restauració Ecològica de l’associació andalusa CAAE (Comitè Andalús d’Agricultura Ecològica) també serveix per comunicar als clients que un restaurant aposta per una alimentació de qualitat, sana i sostenible, amb productes ecològics amb segell acreditatiu. L’associació compta amb normes pròpies dirigides a comerços detallistes i restaurants, i ofereix la possibilitat d’aplicar la marca a tota la carta del restaurant o a receptes concretes.

La restauració ecològica a Europa

Països com Dinamarca, Països Baixos, França, Alemanya i Itàlia porten anys avalant als seus restaurants ecològics. El govern danès aspira a que el 60% de la restauració en el sector públic sigui ecològica abans de l’any 2020 i ja en el 2009 el Ministeri d’Alimentació, Agricultura i Pesca va posar en marxa l’Organic Cuisine Label que es pot obtenir gratuïtament seguint quatre passos senzills. Actualment, més de 2.000  restaurants, cafeteries, escoles, hospitals i grans empreses compten amb ella. Per la seva banda, als Països Baixos, des del 2010, els restaurants i botigues ecològics utilitzen l’etiqueta privada EKO.

A França, la primera certificació es va llançar a l’any 2013. Es tracta de l’etiqueta En cuisine que valora l’aposta de l’establiment per l’alimentació ecològica, la seva oferta de productes locals (per promoure cadenes curtes, reduir la petjada de carboni i crear vincles amb els productors de la zona) i saludables (per respectar l’equilibri nutricional i promoure el menjar casolà). Així mateix, també té en consideració quines mesures implementa el restaurant per limitar l’impacte de la seva activitat en l’entorn fixant-se, per exemple, en la gestió dels residus o si utilitza o no detergents ecològics.

Països com Dinamarca, Països Baixos, França, Alemanya i Itàlia porten anys avalant als seus restaurants ecològics.

A Alemanya, el segell per certificar els productes ecològics es va llançar el 2001: el Bio-Siegel. És d’àmbit estatal i es pot utilitzar de forma gratuïta després de passar uns controls. Actualment es pot trobar en més de 70.000 productes. La mateixa etiqueta serveix per als restaurants ecològics, que per adquirir-la s’han d’adreçar a un dels diversos organismes de control ecològic oficial alemany i sotmetre’s a inspeccions periòdiques.

I a Itàlia, l’ICEA, l’institut per a la certificació ètica i mediambiental, garanteix que restaurants, menjadors escolars, centres de cuina i hotels ofereixin ingredients i menús ecològics, productes locals i de comerç just. Es consideren ecològics si utilitzen almenys el 95% d’ingredients orgànics. A més, aquest segell també té en compte altres requisits de sostenibilitat social i ambiental com l’eficiència energètica del local, la reducció dels residus, l’ús de productes biodegradables, l’ús de gerres d’aigua en lloc d’aigua embotellada o l’oferta de diferents mides de racions per reduir el malbaratament d’aliments. Tot, perquè els consumidors tinguin les garanties que efectivament estan menjant en un restaurant ecològic.

Autora: Cristina Fernández, Periodista & Blogger | www.paladarvegano.blog

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Maig 2019

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here