El caos legal sobre la patentabilitat de plantes i animals continua. S’ha concedit patent sobre salmó: recolzem l’oposició! Digues no a les patents sobre llavors!

¡No a las patentes sobre semillas!

El caos legal segueix prevalent a l’Oficina Europea de Patents (EPO). Seguint els textos legals pertinents (la Convenció Europea de Patents de l’EPO i la Directiva sobre Biotecnologia de la UE 98/44), les plantes i els animals de reproducció convencionals, és a dir, no derivats de l’enginyeria genètica, haurien d’excloure’s de la patentabilitat. El juny de 2017, sota la pressió de la Comissió de la UE, el Consell d’Administració, que inclou 38 estats contractants, va reforçar l’afirmació que no s’haurien de patentar plantes i animals convencionals. Però la decisió era legalment plena de llacunes i va ser invalidada el desembre de 2018 per la junta d’ apel·lació de l’EPO. Per tant, es tem que les patents de cria convencionals es donin en un nombre molt més gran en el futur. Només el 2018, l’EPO va concedir al voltant d’una dotzena de patents de melons, cogombres, cebes i altres verdures que es conreaven convencionalment.

És per això que No Patents On Seeds! va liderar desenes d’organitzacions a protestar davant l’EPO a Munic el 27 de març de 2019, quan el Consell d’Administració de l’EPO es va reunir per discutir la patentabilitat de les plantes. Els manifestants van criticar no només la pràctica de patents de l’EPO, sinó també els problemes estructurals. “L’EPO està totalment estructurada per servir els interessos dels advocats de la indústria i de les patents. Els interessos d’un públic més ampli s’ignoren en la seva majoria”, diu Johanna Eckhardt de No Patents On Seeds! “Mitjançant la introducció de més llacunes, la decisió política i les prohibicions legals són eludides. Si el Consell d’Administració no aconsegueix aplicar eficaçment les prohibicions existents, cal modificar la pròpia llei”.

No Patents On Seeds! demana als polítics responsabilitat i la modificació de la llei, si cal

Com a resultat, el President de l’EPO va suspendre alguns procediments al març del 2019, però sembla que aquesta directiva no afecta de cap manera tots els casos rellevants. Al mateix temps, el president de l’EPO va apel·lar al seu màxim òrgan judicial, l’anomenada Enlarged Board of Appeal (Junta d’Apel·lació Ampliada), i va formular preguntes per a la seva decisió. No se sap en absolut quan i com la Junta es pronunciarà sobre aquest tema. No Patents On Seeds! demana als polítics responsabilitat i la modificació de la llei, si cal. En el futur, hauria de ser impossible que es concedissin patents a plantes i animals convencionals.

Però, de moment, l’EPO està concedint patents a les plantes de cria convencional, com ara els tomàquets, el bròquil, la soja, l’enciam, els melons, el pebrot o l’ordi. A principis del 2019, l’organització va presentar una oposició contra una patent d’una reproducció convencional: es va concedir a l’holandesa Rijk Zwaan Zaadteelt una patent sobre l’enciam que germina a una temperatura més alta (EP 2 966 992). A la patent, la companyia reclama llavors d’enciam, plantes i la collita d’enciams que creixen en un clima més calent. La característica, que també es coneix de les espècies d’enciam silvestre, és útil per adaptar-se al canvi climàtic en curs.

Les patents sobre llavors poden posar en perill la seguretat alimentària

“Les patents sobre llavors poden posar en perill la seguretat alimentària. Aquestes patents poden bloquejar l’accés a la diversitat biològica que tots els criadors necessiten per desenvolupar noves i fins i tot millors varietats. Això és especialment problemàtic en èpoques de canvi climàtic en curs”, afirma Christoph Then de No Patents On Seeds!

No a las patentes sobre semillas

Però no només les patents de les plantes són un problema. Quan el Consell d’Administració de l’EPO es reuneixi el 26 de juny de 2019, es presentarà una oposició contra una patent sobre el salmó. Es pot donar suport a l’oposició signant a través de www.no-patents-on-seeds.org.

L’EPO ha concedit una patent (EP1965658) per al salmó alimentat amb determinades plantes. El pinso estava patentat, el manteniment del peix i la seva alimentació, el peix en si, així com l’oli de peix. Els peixos s’alimenten de plantes convencionals o modificades genèticament. Es diu que els aliments derivats d’aquest salmó tenen un contingut més gran d’àcids grassos omega-3. Aquests àcids grassos sovint es referencien com a beneficiosos per a la salut. Aquesta idea no és gens nova: se sap, per exemple, que la llet de les vaques que es mantenen en pastura té un contingut més gran d’aquests àcids grassos.

No a las patentes sobre semillas

La patent ja havia donat lloc a protestes públiques el 2016, quan l’EPO va anunciar per primera vegada la concessió de la patent. En aquest moment, l’Oficina de Patents va rebre centenars de cartes de protesta i l’EPO va aturar el procés de concessió. Però a l’octubre del 2018, la patent va ser concedida. A criteri de No Patents On Seeds! la patent infringeix la prohibició de patents sobre plantes i animals procedents de la cria convencional.

Quan els animals es converteixen en un invent perquè mengen certs pinsos, aviat es patentaran vaques i porcs, que es mantenen en pastura. Aquestes patents poden afectar molt directament l’agricultura. Aleshores, no es permetrà als agricultors munyir la vaca sense el permís del titular, ni sacrificar un porc ni vendre un ou de gallina.

En el futur, hauria de ser impossible que es concedissin patents a plantes i animals convencionals

La producció de llavors i aliments en general cau cada vegada més a mans d’una mà plena de grans corporacions, que poden cobrar llicències o bloquejar l’accés al material de reproducció segons els seus interessos comercials. D’aquesta manera, en definitiva, els fonaments de la nutrició podrien ser monopolitzats per grans gegants de llavors com Bayer, Syngenta o DowDuPont. No Patents On Seeds! també advoca per  una major transparència. A més de la indústria, els representants de les organitzacions de la societat civil també haurien de poder participar en les reunions decisives del Consell d’Administració de l’EPO en el futur. Això requereix una reforma fonamental de l’EPO i les seves estructures.

Més informació sobre la base legal, els casos de patents i l’informe 2019: no-patents-on-seeds.org/en

Actualitzacions a twitter.com/NoPatentsOnSeed y facebook.com/nopatentsonseed

Autora: Johanna Eckhardt, Coordinadora Junior, No Patents On Seeds!

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juny 2019