El Parlament d’Àustria va aprovar dimarts una prohibició total del glifosat pels seus efectes cancerígens, convertint-se en el primer país de la Unió Europea a prendre aquesta decisió.

Austrian parliament backs EU's first total ban of weedkiller glyphosate

Altres països de la UE han aprovat prohibicions parcials de glifosat, desenvolupat per Monsanto, propietat de Bayer, tot i que França ha rebaixat la seva ambiciosa prohibició, destacant la seva utilitat en l’agricultura. Àustria ha desenvolupat l’agricultura ecològica més que altres estats membres de la UE.

“L’evidència científica d’un efecte cancerigen de l’herbicida és irrefutable, per tant, estem demanant una prohibició total del glifosat en nom del bé comú per prohibir aquest verí del nostre entorn”, va defensar la líder del SPÖ Pamela Rendiment-Wagner.

La proposta ha comptat amb el suport del partit ultradretà FPÖ, dels liberals Neos i de la llista progressista Jetzt. Només el Partit Popular ÖVP va votar en contra. Si la cambra alta no planteja cap objecció, com sembla probable, el projecte de llei es convertirà en llei una vegada que estigui signat pel president Alexander Van der Bellen, ex líder dels Verds, que no té escons al parlament.

El glifosat va ser desenvolupat per Monsanto sota la marca Roundup. Ara està fora de patent i es comercialitza a tot el món per altres grups químics, inclosos Dow Agrosciences i BASF d’Alemanya.

Les preocupacions sobre la seva seguretat van sorgir quan una agència de l’Organització Mundial de la Salut va concloure en 2015 que probablement causava càncer. Bayer, que va adquirir Monsanto l’any passat, diu que estudis i reguladors han considerat que el glifosat i el Roundup són segurs per a l’ús humà. La companyia s’enfronta judicis per reclams que el producte causa limfoma no Hodgkin.

Àustria té la major proporció de terres agrícoles orgàniques a la Unió Europea: aproximadament el 23%, molt per sobre de la mitjana de la UE el 7%, segons les dades de la UE per 2017, i els seus paisatges de muntanya prístina són un dels seus majors atractius turístics.

La prohibició podria violar la legislació de la UE, ja que l’Ordenança de Protecció de Plantes de la UE autoritza l’ús de glifosat fins a finals de 2022. La Comissió Europea haurà de pronunciar-se.

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juliol-Agost 2019