Ángeles Parra i Gabriel Parra ens expliquen les seves experiències en el món del ecoactivisme.

Entrevista a Ángeles Parra y Gabriel Parra, dos generaciones en lucha por la sostenibilidad

Ángeles Parra (1960, Sant Feliu de Guíxols). Gairebé 40 anys al capdavant d’un eco-activisme en pro de l’agricultura ecològica, la criança natural, la pau, el respecte i contra els transgènics i els productes químics. És presidenta de l’Associació Vida Sana, que compta amb projectes com CultivaBio, Ecoestética, Planeta Moda, Mamaterra, i, per descomptat, les fires BioCultura, el gran aparador del món bio a Espanya, celebrades cada any a Barcelona i Madrid i amb edicions alternades a València, Sevilla, Bilbao i A Corunya.

Gabriel Parra (1986, Barcelona) és Director del BioRitme Festival, el primer festival de música 100% ecològic celebrat a Espanya. Activista de fortes conviccions col·lectivistes, lluita per la sostenibilitat des d’una altra perspectiva: BioRitme uneix música, natura i consciència, i ho fa sent punt de trobada de visions alternatives en pro de l’agroecologia; també en l’entreteniment. BioRitme s’ha convertit, més enllà de la seva vessant activista, en un dels festivals musicals de referència a Catalunya.

Gabriel. Què fa diferent a BioRitme dels altres festivals de música?

BioRitme és un projecte i festival autogestionat. La nostra base no és únicament la música sinó un pensament. Un pensament basat en l’agroecologia, el respecte per les persones i l’entorn. Generem un punt de trobada de persones amb idees i valors comuns que provoquen i busquen un canvi a nivell social. Podríem dir que és un espai que serveix de trampolí d’inquietuds, unint sinergies i pensaments crítics. Trobar eines per canalitzar aquestes inquietuds és imprescindible, i no sempre és fàcil. A BioRitme hi ha professionals de diferents disciplines que hi posen una mica de llum. Transformar la societat en què vivim en una més justa i respectuosa és tasca de totes, i per això cal trobar aquestes eines.

Ángeles. Quins beneficis comporten les pràctiques agroecològiques? Què haurien de fer les institucions?

L’obtenció d’aliments sans no fa servir fitosanitaris químic-sintètics, ni transgènics, frena el canvi climàtic, té cura i fertilitza la terra, promou la biodiversitat, no contamina, millor salut per als propis agricultors, propicia economies descentralitzades, crea ocupació, reivindica la cooperació entre productor i consumidor, segueixo?

Les institucions haurien de practicar el principi de precaució, cosa que no fan. Els ciutadans estem exposats a tot tipus de contaminacions i tòxics, des de l’aire que respirem fins als aliments que mengem (carregats de tòxics en un còctel explosiu que se sap que produeixen malaltia (la pròpia OMS diu que el 70% de les malalties actuals tenen el seu origen en la mala alimentació). I encara més, només a través de l’agroecologia es pot assegurar l’alimentació del futur i acabar amb la fam al món (són declaracions de la pròpia FAO).

Gabriel. Entreteniment i sostenibilitat poden anar de la mà?

Haurien d’anar de la mà. A BioRitme ho intentem demostrar: es pot fer i és una responsabilitat què els dos conceptes estiguin units.

Ángeles. Què és el que més ha canviat en els teus més de 30 anys d’activisme?

Ha augmentat la conscienciació mediambiental, som primer país en superfície agrícola ecològica a Europa, però, sobretot, cada vegada som més a les files d’aquesta revolució ecològica i pacífica.

Gabriel. Què ha de canviar en els propers 10 anys?

És imprescindible potenciar el cooperativisme i el comerç a petita escala. Això seria la base. A partir d’aquí, caldria tractar de no explotar els recursos que ens ofereix el planeta i tornar tot el dany i destrucció que hem portat com a espècie fins ara. Potser no podem tornar als orígens però cal que el comerç sigui respectuós amb un seguit de valors que creiem innegociables. Som moltíssimes persones més de les que érem abans i, en aquest sentit, aquests “nous” valors prenen molta més força.

Ángeles i Gabriel: Quin hàbit podem introduir en el nostre dia a dia per reduir la nostra petjada ecològica?

Gabriel: Eliminar el plàstic de les nostres vides. En la mesura del possible, és clar. Però no és tan difícil.

Ángeles: Fer bandera de l’elegància d’una vida senzilla, sense malbarataments, lluny del capitalisme atroç que ens consumeix… no deixar-nos enganyar per la tecnologia que cada dia ens fa més dependents, si tenim en compte això tot el demés vindrà rodat. I serem més feliços! I estarem més alegres!

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor.

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juliol-Agost 2019

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here