Una àmplia coalició de 30 organitzacions recolzades per més de 5.000 persones han presentat una oposició contra una patent de salmó i truita (EP1965658). Demanen que es revoqui la patent en la seva totalitat, ja que la consideren una “invenció falsa”.

Opposition against patent on salmon and trout

La patent afirma que el salmó i la truita criats amb plantes seleccionades augmenten el nivell d’àcids grassos insaturats en el seu teixit muscular. Aquests àcids grassos són considerats beneficiosos per a la salut humana. Les plantes seleccionades utilitzades en l’alimentació del salmó inclouen herbes silvestres comuns i plantes amb flors, per exemple, borratja i espècies del gènere Echium, o altres com la onagra (Oenothera biennis) i les groselles negres (Ribes nigrum). No obstant això, no hi ha res de nou en aquestes plantes que mostrin concentracions naturalment altes d’àcids grassos adequats.

L’oposición es recolzada per: AGU – Arbeitsgemeinschaft der Umweltbeauftragten in der EKD, Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft (AbL), Arche Noah – Gesellschaft für die Erhaltung der Kulturpflanzenvielfalt und ihre Entwicklung, Bauernbund, Bundesverband Deutscher Milchviehhalter e.V., biorespect, Brot für die Welt, BUND Naturschutz in Bayern e.V., EDL- Evang. Dienst auf dem Lande, FIAN Deutschland, Gen-ethisches Netzwerk, Genussgemeinschaft Städter und Bauern e.V., Gesellschaft für ökologische Forschung, GLOBAL 2000, IG Nachbau – Gegen Nachbau-Gebühren, Katholische Landvolk Bewegung Freiburg, Kein Patent auf Leben!, Landbauschule Dottenfelderhof e.V. – Forschung & Züchtung, Menschen für Tierrechte -Bundesverband der Tierversuchsgegner e.V., Oxfam, Plataforma Transgénicos Fora, Public Eye, ProRegenwald, ProSpecieRara, Sambucus, Sativa, Save Our Seeds, Slow Food Deutschland, SWISSAID, Umweltinstitut München, Verband Katholisches Landvolk, WeMove Europe, Zivilcourage Bad Tölz-Wolfratshausen und Miesbach und die Zukunftsstiftung Landwirtschaft.

“La suposada ‘invenció’ no és més que la criança de peixos en aqüicultura amb plantes que ja se sap que són especialment adequades. No hi ha esforç inventiu. Per tant, aquesta patent és pura invenció falsa”, diu Johanna Eckhardt de No Patents on Seeds! “La patent reclama fenòmens naturals i biològics per a la producció d’animals que estan explícitament exclosos per la llei de patents europea”.

La patent podria crear un precedent: una investigació recent mostra que diverses sol·licituds de patents europees similars ja estan pendents i reclamen productes alimentaris derivats d’animals. Entre d’altres, aquestes patents es refereixen a la carn i la llet derivades d’animals alimentats amb plantes seleccionades.

Les patents sobre “processos essencialment biològics per a la producció d’animals” com es reivindica a la patent estan excloses per la llei de patents europea. No obstant això, la situació actual a l’Oficina Europea de Patents és un caos legal: al desembre de 2018, una decisió presa pels 38 estats contractants deia que les plantes i animals criats convencionalment ja no podrien ser patentats. Aquesta decisió va ser retirada per la Junta d’Apel·lació perquè legalment tenia massa llacunes. Com a resultat, el president de l’OEP va apel·lar al màxim òrgan judicial de l’OEP i va sol·licitar un aclariment. Aquest procés ha començat (G3 / 19) però encara no està clar quan i com la Junta proporcionarà aquest aclariment. Els representants dels 38 estats contractants es van reunir a l’OEP a Munic. No patents on seeds! va sol·licitar reunir-se amb els delegats, cosa que no va ser permès. No obstant això, la indústria i els advocats pro patents van ser convidats.

No patents on seeds! està demanant als polítics que assumeixin la responsabilitat i que canviïn la llei si cal. En el futur, hauria de ser impossible atorgar patents sobre plantes i animals criats convencionalment. Es tem que aquestes patents serveixin principalment als interessos de grans corporacions, com Bayer, que finalment prendrà el control de l’agricultura i la producció d’aliments.

Més informació (en anglès)

La patent

Resum del document

Antecedents: patents sobre animals

Antecedents: patents des de les llavors fins la carn

Procediment pendent G3/19

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juliol-Agost 2019

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here