Després de les vacances estivals toca recuperar rutines i obligacions. A part de comprar motxilles i llibres de text, és crucial preparar la tornada a l’escola també des del vessant de la salut. En la Medicina Tradicional Xinesa és tan important aquest període que el consideren la cinquena estació o estiu tardà.

¡Vuelta al cole de los peques con salud!

La tornada a l’escola

El cos humà tendeix cap a la salut i els més petits tenen una energia vital molt alta que permet que es recuperen molt més ràpid que els adults, però cal posar atenció a certs aspectes perquè estiguin forts per a l’arribada del fred i puguin seguir les classes amb atenció.

La salut és molt més que l’absència de malaltia. Es tracta d’un equilibri dinàmic bio-psico-social que hem de conquerir dia a dia. Per aquesta raó, hem de protegir la seva salut de manera global perquè creixin sans i forts. En un cos (terreny) sa és més complicat que penetri la malaltia.

Els esmorzars i els berenars són els àpats més conflictius i on es cometen la major part dels errors nutricionals

Créixer amb salut

És important reprendre les rutines i els horaris per facilitar-los ordre: tant de menjar com de descans. Juntament amb l’evacuació, són les necessitats bàsiques que hem de cobrir perquè afecten directament a la seva salut.

Hem d’assegurar que els nodrim en cada mos. Estan en ple procés de creixement i han de tenir prou energia per arrencar el curs escolar. Per això, l’alimentació de tota la família ha d’estar basada en aliments reals com les verdures, les fruites, els llegums, els cereals integrals, les llavors, els fruits secs i els ous.

Els esmorzars i els berenars són els àpats més conflictius i on es cometen la major part dels errors nutricionals. Cal evitar caure en el parany de donar-los productes processats a base de farines refinades, greixos de mala qualitat i rics en sucre amb falses promeses de ser rics en ferro, calci o amb vitamines i minerals.

Un esmorzar nutritiu pot ser, per exemple, uns flocs de civada amb fruita (plàtan o compota casolana) i fruits secs i llavors o una torrada de pa integral de massa mare amb hummus o alvocat, oli d’oliva i sèsam. Per a les berenars, la millor opció és fruita fresca i fruits secs.

Un altre aspecte que moltes vegades no es té en compte és l’acompanyament i gestió de les emocions. Els nens són persones que tenen les seves pròpies necessitats i pors que es poden transformar en rebequeries contínues si no són ateses correctament. Hem de aportar-los escolta, suport i seguretat perquè creixin també emocionalment i no els causi un estrès innecessari.

L’esport és un altre dels pilars que podem fomentar-los des de petits: sense competitivitat i sense esforç perquè l’objectiu no és que guanyin, sinó que es moguin i facin exercici físic.

Suplementació

És interessant conèixer suplements naturals per poder tractar malalties comunes típiques de la seva edat i dels mesos més freds:

  • Equinàcia: reforça el sistema immune enfront dels canvis d’estació.
  • Pròpolis: augmenta les defenses i tracta els refredats.
  • Coure en oligoelement: un remei molt efectiu davant els primers símptomes de refredat o infeccions (-itis).
  • Càpsules d’orenga: antibiòtic natural molt potent.
  • Omega 3: nodreix el sistema nerviós i ajuda a la concentració i l’estudi.
  • Probiòtics: restableixen la microbiota intestinal. Útil després de prendre antibiòtics o en cas de gastroenteritis.
  • ViriKid: quan volem aportar un extra de vitamines i minerals.

PATROCINAT PER
Viridian. Ethical vitamins with an organic heart

Ayudas digestivas para paliar los excesos navideños

Autora: Lluca Rullan, Periodista especialitzada en nutrició i salut natural. Dietista amb perspectiva integrativa.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Desembre 2020