Entrar en contacte amb els que produeixen el que mengem és una tradició que estem recuperant a poc a poc els últims anys, i aquest octubre es presenta com un mes molt verd. Verd no només per aquest contacte sinó per la lluita activa amb les nostres accions del dia a dia en el camp de batalla de l’emergència climàtica i la voluntat de construir un món més sostenible i un model alimentari més saludable i respectuós a nivell ambiental i ètic. Verd per la conscienciació creixent de la societat en el seu conjunt i verd, també, pels esdeveniments que al nostre país promouen els petits grans canvis del nostre dia a dia. Aquesta és la nostra revolució d’octubre.

Octubre Verde. Sociedad y sector ecológico se reúnen de nuevo

Aquest mes destaquem quatre importants esdeveniments que seran punt de trobada entre consumidors -els que tenim bona part del canvi en les nostres mans- i expositors -interessants iniciatives o productes amb un impacte positiu a nivell ambiental, alimentari i social-. També aquests esdeveniments poden ser, és clar, interessants per als professionals del sector bio, especialment detallistes i productors de la zona.

Octubre Verde. Sociedad y sector ecológico se reúnen de nuevo

La 20ª edició de la Fira del Medi Ambient de Tàrrega, que se celebrarà el 5 i 6 d’octubre a l’espai de mercat a la capital de l’Urgell, acull una vuitantena d’expositors amb productes ecològics i de proximitat, que promouen la salut i el benestar i l’estalvi energètic, les energies renovables, els vehicles híbrids i elèctrics, la construcció sostenible, la gestió de residus, la solidaritat i el comerç just, la protecció de la biodiversitat, etc. Amb la voluntat d’esdevenir un referent per a aquelles persones que busquen una qualitat de vida en harmonia amb el medi natural, la fira es complementa amb un extens programa d’activitats lúdiques i de sensibilització ecològica dirigides especialment al públic familiar, així com una interessant oferta d’exposicions i xerrades.

Octubre Verde. Sociedad y sector ecológico se reúnen de nuevo

Ecocultura Zamora, que se celebrarà del 11 al 13 d’octubre, celebra aquest any la seva setzena edició. La Fira Hispanolusa de Productes Ecològics constitueix una referència transfronterera per a productors, elaboradors i distribuïdors de productes ecològics. Més de 100 expositors acudiran al què s’ha convertit any rere any en un esdeveniment de referència per a tota la regió amb caràcter professional i que, com en anys anteriors, s’ha vist complementat amb un bon nombre d’activitats paral·leles. Conferències, taules rodones, tallers, degustacions, tastos dirigits i trobades completen la programació i la fan extensiva també als consumidors.

Octubre Verde. Sociedad y sector ecológico se reúnen de nuevo

La fira Ecoviure Manresa en la seva vint-i-unèna edició se celebrarà el cap de setmana del 19 i el 20 d’octubre juntament amb la fira Cuida’t amb un complet programa de propostes relacionades amb el medi ambient i la cura de la salut. Una de les principals novetats d’Ecoviure serà la creació d’El Petit Ecoviure, un espai dedicat als nens on es faran activitats divulgatives i de sensibilització relacionades amb l’ecologia i la sostenibilitat. Es preveu que el sector de l’alimentació ecològica tingui un protagonisme destacat a la fira, que també mostrarà experiències en tèxtil sostenible, bioconstrucció i energies renovables.

Octubre Verde. Sociedad y sector ecológico se reúnen de nuevo

Important serà també la Setmana Bio 2019. Al meu parer, un esdeveniment dels més importants de l’any -que més que esdeveniment és paraigua de nombroses iniciatives-, que se celebrarà a tot Catalunya del 19 al 27 d’octubre. Aquesta setmana és reflex del que és ja tradició en països com Canadà, Alemanya, França o el Regne Unit -amb esdeveniments tant a nivell nacional com a nivell regional o local-, i ve aquest 2019 carregada d’energia després de l’èxit i participació rècord de l’edició de l’any passat. Seria interessant que altres comunitats autònomes es sumessin a aquesta iniciativa o bé es realitzés una ‘Setmana Bio’ a tot Espanya. El cas és que del 19 al 27 d’octubre es preveu que es realitzin més de 200 activitats a tota l’orografia catalana, amb cinc marcs d’actuació: visites a operadors ecològics; activitats comercials -amb nombrosos comerços i supermercats, així com marques, oferint importants descomptes en els seus productes-; activitats de divulgació; activitats de restauració i gastronomia; i, el marc més important, la Setmana Bio a l’Escola.

¿I al teu municipi?

Al teu poble, barri o ciutat hi ha també interessantíssimes iniciatives de les que pots participar o en les que pots acudir a comprar. Informa-te’n a internet i /o a les entitats de la teva zona i trobaràs, segur, alguna de les creixents iniciatives que per tot el territori no paren de créixer. També pots visitar el nostre complet calendari de fires a bioecoactual.com/ferias i, si la fira o mercat del teu municipi no hi és present, escriure’ns a comunicacion@bioecoactual.com.

Per cert, visitar les botigues BIO i herbolaris del teu barri també és una magnífica opció. N’hi ha més de 4.000 a Espanya i gairebé totes tenen, cada mes, exemplars de Bio Eco Actual. Comprar ecològic i local és fer-li un favor al planeta. Algunes bones notícies no venen mai malament. Magnífic, encara que potser aquest adjectiu és massa generós, per als que pensen -pensem- que un Green New Deal, amb forta iniciativa i implicació política, és una imperiosa necessitat perquè, en el que a la pràctica es refereix, puguem fer front a l’actual situació d’emergència climàtica. Com a mínim intentar-ho.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Octubre 2019

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here