Comprar a granel no és simplement canviar de botiga, representa realment mudar de mentalitat a l’hora de proveir-se de menjar. És un consum responsable que té èxit si s’organitza de forma diferent a la compra envasada.

Ventajas y desventajas de  comprar a granel

Alguns consells:

  • Elaborar llistes o menús per saber quins aliments s’adquiriran. Aquest tipus de compra allunya dels rampells i els comportaments compulsius.
  • Portar un control de les quantitats que es faran servir abans de la data de caducitat, segons els membres de la família. És absurd comprar cinc quilos d’un producte si només es fa servir un quilo al mes.
  • Tenir preparats els envasos que s’utilitzaran, ja siguin bosses reutilitzables, de tela, xarxes, potets per espècies o oueres. No té sentit comprar a granel si després s’envasa en bosses, encara que siguin de paper. És convenient portar sempre alguna bossa a sobre per als imprevistos, però si es va expressament a comprar, portar-ne unes quantes més, en funció de la llista que s’ha fet.

Si es porten els propis envasos, la reducció d’escombraries és dràstica i molt gratificant

Alguns aspectes de la compra a granel poden ser controvertits:

  • Economia: Els preus a granel solen ser més econòmics. Surt barat quan s’ajusta a la necessitat del que es consumeix. Si es compra de més i després s’ha de rebutjar, deixa de ser rendible. S’estalvien costos de producció, disseny, distribució i transport.
  • Qualitat: En comprar envasat es fia la qualitat a la marca. En la compra a granel, es pot comprovar directament, per mitjà de la vista o l’olfacte. Molts dels productes són ecològics o de proximitat, amb una qualitat superior.
  • Varietat: Les botigues a granel solen tenir una extensa varietat de productes com cereals, llegums, espècies, que permet provar-les en quantitats petites i portar una dieta més equilibrada.
  • Ecologia: Si es porten els propis envasos, la reducció d’escombraries és dràstica i molt gratificant. Els comerciants compren en grans sacs, sovint directament a proveïdors, sense intermediaris, i amb una reducció de gasos contaminants.
  • Caducitat: En els aliments envasats la data de caducitat està a l’envàs. En els aliments a granel la caducitat no sempre està a la vista. Convé comprar en botigues amb un alt moviment de clients, i una alta renovació de productes.
  • Comerç: Els supermercats on tot està envasat tenen horaris més amplis que les botigues de barri. En canvi, aquestes tenen l’avantatge que molts dels seus productes són de proximitat i es potencia l’economia local.

Val la pena recuperar vells hàbits per aconseguir un futur millor.

Autora: Mercedes Blasco. Nutricionista, Màster en Nutrició i salut

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Novembre 2019