Des de 2011, Interpol i Europol han estat realitzant les anomenades operacions OPSON. Opson és una paraula grega per designar menjar valuós. El nom no s’hauria pogut escollir amb més saviesa, ja que les operacions tenen com a objectiu la delinqüència a les nostres cadenes de subministrament d’aliments, on els defraudadors venen productes menys valuosos a preus més elevats, guanyant diners que no mereixen.

Operación OPSON VIII: Control y transparencia

OPSON VIII revela delictes en el sector orgànic

Les operacions OPSON es realitzen un cop l’any, unint esforços de policies, duanes, organismes nacionals de regulació d’aliments i empreses privades transfrontereres.

L’última operació que va tenir lloc entre desembre de 2018 i abril de 2019, l’operació OPSON VIII ha investigat, per primera vegada, casos de frau al sector orgànic, on l’etiqueta orgànica s’utilitza malament, cada vegada més sovint. Al fer falses promeses i enganyar als consumidors, els delinqüents perjudiquen la reputació de la marca orgànica a tot el món. OPSON VIII es va portar a terme en 16 estats membres de la UE i va descobrir l’ús de substàncies no autoritzades, la comercialització al mercat orgànic d’aliments produïts convencionalment i l’ús de documents falsificats per  difuminar la traçabilitat dels productes. Les investigacions encara estan en marxa, però ja han derivat en diversos procediments administratius i penals, sancionant els operadors i requisant productes.

Al fer falses promeses i enganyar als consumidors, els delinqüents perjudiquen la reputació de la marca orgànica a tot el món

El sistema de control dels productes ecològics de la UE està desfasat

Sense cap mena de dubte, l’operació, tot i que era necessària urgentment, només va mostrar la punta de l’iceberg. Els escàndols i les sancions donen grans titulars, però el mercat orgànic és massa atractiu per fer fora  els defraudadors de forma tan senzilla. Un escàndol amb productes mal etiquetats darrera l’altre, i els consumidors perden la confiança en els segells i etiquetes que promouen pràctiques de producció sostenibles. Els nostres sistemes de control orgànic no tenen mecanismes de prevenció efectius. Això va ser confirmat recentment pel tribunal de comptes de la UE en el seu informe especial nº 4/2019. En lloc d’estrènyer els cargols a l’estructura existent, en lloc de confiar en certificats basats en paper i en lloc de reaccionar només davant els problemes que ja tenim, el que necessitem és repensar el nostre sistema i portar-lo cap al món modern actual. La marca orgànica necessita mesures de protecció i prevenció.

Operación OPSON VIII: Control y transparencia

TRACES no arriba prou lluny

Un pas en el bon camí és la introducció de TRACES, l’eina de dades multilingüe de la Comissió Europea que té com a objectiu digitalitzar la informació de certificació per establir una supervisió sobre les importacions orgàniques a la UE. Els exportadors, els importadors i els certificadors col·laboren per proporcionar dades del certificat electrònic d’importació. No obstant això, l’eina no arriba prou lluny, ja que no obliga ni els organismes de certificació ni els productors a proporcionar informació sobre la superfície certificada sobre la qual han estat realment cultivats els productes orgànics i els seus rendiments. Sense aquesta informació, ningú pot comparar el que entra a la cadena de subministrament orgànica amb el que es ven etiquetat com a orgànic. Per  tant, és impossible fer-se una idea de l’extensió del frau que ja s’està donant, i combatre-l de manera efectiva. L’única solució realista per combatre el frau alimentari, no només dins del sector orgànic, és un balanç de masses que calcula si les quantitats venudes d’un producte que porta un reclam de producte (ja sigui orgànic, de comerç just o altres) coincideixen amb les corresponents capacitats de producció certificades.

En un mercat atractiu com l’orgànic, s’ha de fer obligatori un alt nivell de transparència

L’enfoc en el balanç de masses amb dades de certificació i transacció en temps real

La plataforma online Check Organic pot calcular fàcilment el balanç de masses de les mercaderies. Check Organic és una font de dades en temps real de certificació global i transacció de productes. Utilitzant la informació que pengen les empreses participants, la plataforma traça el flux de mercaderies i monitoritza els volums de productes orgànics comercialitzats al llarg de la cadena de subministrament, comprovant la plausibilitat de les quantitats orgàniques produïdes i venudes.

Al mateix temps que els productes viatgen a la cadena de subministrament, Check Organic mostra l’estat de certificació dels operadors i l’estat d’integritat dels productes mitjançant un sistema de semàfors intuïtiu. Això permet als processadors i comerciants mitigar significativament els riscos de frau i els assegura que venen realment el que prometen les seves etiquetes. Ja no es requereix un retrocés retrospectiu de subministraments amb temps i diners, i es redueixen substancialment els procediments d’auditoria i inspecció.

Per tal d’accelerar i facilitar el procés de globalització del sistema, estan en marxa converses amb la NOP del Departament d’Agricultura dels Estats Units (USDA) i la Comissió Europea i altres governs. Però, mentre que cap d’aquestes autoritats obligui els organismes de certificació a proporcionar informació sobre la superfície i, per tant, de la capacitat de producció de productes certificats orgànicament, aquest nivell de transparència només serà demostrat per les empreses que ja es preocupen de la integritat, que es preocupen per la reputació de la marca orgànica. Mentrestant, els defraudadors utilitzaran totes les llacunes que puguin trobar per continuar amb les seves activitats delictives i perjudicar la reputació del sector orgànic. En un mercat atractiu com l’orgànic, s’ha de fer obligatori un alt nivell de transparència.

Més informació a www.organic-services.com

Autor: Gerald A. Herrmann, Director de Organic Services.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Novembre 2019

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here