Fa uns anys la garrofa es va fer molt popular com a alternativa saludable al cacau, al qual no es tenia en molt bona consideració. El seu principal problema és que en ser el cacau amarg requereix l’addició de sucre. A més la xocolata aporta bastant greix. En contrast, la garrofa és naturalment dolça, en ser rica en hidrats de carboni simples, i no té res de greix.

¿Cacao o algarroba?

Tant la xocolata com la garrofa pertanyen a la família de les lleguminoses, però les seves propietats nutricionals no són les mateixes. Per exemple, a diferència dels cigrons i les llenties (o del mateix cacau), la garrofa té molt poques proteïnes. El cacau destaca pel seu contingut en ferro, magnesi, fòsfor, potassi i zinc, mentre que els minerals més abundants en la garrofa són el calci i el potassi. Tots dos tenen un alt percentatge de fibra, proper al 40%, i si bé això és una característica desitjable en la dieta dels adults, els nadons i els nens petits necessiten molta menys fibra i per això han de menjar aquests aliments en petites quantitats.

Una avantatge indiscutible de la garrofa davant del cacau és que es conrea en climes mediterranis i per tant és pròpia del nostre medi; mentre que el cacau procedeix de climes tropicals i requereix un transport costós i poc sostenible. La indústria del cacau a més és una de les que més fa ús de mà d’obra infantil, per la qual cosa és recomanable que si consumim xocolata ens assegurem que prové de comerç just.

El cacau i la garrofa tenen propietats diferents i en tots dos casos interessants, si es consumeixen en petita quantitat en el context d’una dieta equilibrada

Ja que el cacau té substàncies excitants (cafeïna i teobromina), és millor esperar al primer aniversari per començar a donar-lo als nadons. A partir d’aquesta edat podem donar-los de tant en tant mitja unça de xocolata negra, a molts nens els encantarà el sabor. La millor xocolata és l’elaborada amb llavors no torrades, més rica en antioxidants. Però no cal que mengem sempre xocolata “crua”, podem alternar amb la “normal”. En qualsevol cas hem de triar varietats amb poc sucre (cacau al 70% o més), sense productes lactis i no prendre més de 10-15 grams al dia. La garrofa pot ser introduïda abans, al voltant dels 8-9 mesos, en petita quantitat (per exemple mitja cullerada sopera afegida a unes farinetes de civada o a un batut).

En conclusió, el cacau i la garrofa tenen propietats diferents i en tots dos casos interessants, si es consumeixen en petita quantitat en el context d’una dieta equilibrada. No cal substituir un per una altra; si ens agraden podem prendre’ls de tant en tant, alternant-los, per donar més varietat i sabor a la nostra dieta.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatre | www.mipediatravegetariano.com

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Novembre 2019