S’està parlant molt de les copes menstruals en els mitjans de comunicació de tot el món gràcies a la prestigiosa revista mèdica britànica The Lancet, que va publicar un informe complet l’agost de 2019 recollint estudis i dades sobre l’ús de la copa menstrual en projectes d’arreu del món. Una de les conclusions de l’informe, celebrada en bona part del document, va ser que “les copes menstruals són tan segures i efectives com els tampons i compreses”.

La seguridad de las copas menstruales

Amb els anys, les usuàries han descrit la copa menstrual Mooncup, no només com a “segura i eficaç”, sinó “més sana”, “empoderadora”, “còmoda”, “més verda” i, sovint, “que canvia la vida”.

La importància de les instruccions i d’un bon etiquetatge

Publicat el 2018, l’organització francesa ANSES (Agencia nacional de seguretat sanitaria de l’alimentació, del medi ambient i del treball) va dur a terme un estudi dels  productes químics que es troben en productes sanitaris (incloses les copes menstruals) i els riscos associats.

L’informe recomana que els productes íntims s’acompanyin sempre amb instruccions sistemàtiques d’ús i recomanacions d’higiene (temps de durada d’ús, com netejar-los, etc.) i que es desenvolupi un marc regulador més restrictiu per limitar la presència de substàncies perilloses.

Al setembre de 2019, la revista francesa de consumidors “60 milions de consommateurs” va constatar que les copes testades no contenien substàncies perilloses, com ara BPA, ftalats, HAP (hidrocarburs policíclics aromàtics). Tot i així, també van posar especial èmfasi en les instruccions d’etiquetatge i ús.

L’informe recomana que els productes íntims s’acompanyin sempre amb instruccions sistemàtiques d’ús i recomanacions d’higiene

Tot i que els estàndards normatius i de qualitat no tinguin en absolut una lectura atractiva, és important comprendre per què importen …

La directora de Mooncup, Eileen Greene, explica: “En molts indrets del món, inclosa la UE, els productes sanitaris, incloses les copes menstruals, es consideren productes de consum ordinaris i no estan subjectes a cap normativa especial. Moltes persones poden trobar això sorprenent per a un producte de naturalesa tan íntima. Mentrestant, en molts altres països les copes menstruals es classifiquen com a dispositius mèdics. Això obliga els fabricants a registrar-se a les autoritats pertinents i a seguir unes directrius estrictes. Els fabricants registrats en organismes reguladors han de comunicar qualsevol incident advers greu relacionat amb els seus productes.”

Tal com s’observa en l’estudi de The Lancet, una altra troballa interessant és que hi ha una “fase de familiarització” o “corba d’aprenentatge” que te a veure amb sentir-se còmoda amb l’ús d’una copa menstrual. El “compartir experiència” també es te en compte com un factor que juga el seu paper per adaptar-se amb èxit a la copa.

Quan s’utilitza una copa menstrual, el servei d’atenció al client i l’assistència són molt importants.

Les copes menstruals s’accepten més que mai i estan disponibles per comprar-les en supermercats i farmàcies a tot Europa i al món. No obstant això, com en tots els productes íntims, és important triar marques amb bona reputació que treballin segons estàndards de qualitat reconeguts, per garantir la salut i la seguretat de les dones que les utilitzen.

Les copes són un gran producte que pot millorar la nostra experiència dels nostres períodes, a més de ser saludable, convenient i fer-nos estalviar diners. Acollim amb satisfacció aquestes investigacions sobre seguretat i eficàcia i sentim que són un pas endavant per a les dones.

Autora: Sophie Jarlett, coordinadora de vendes, Mooncup | www.mooncup.co.uk

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Novembre 2019