El sistema immunològic de l’ésser humà és un entramat ordenat d’elements perfectament interrelacionats i organitzats, que permet oferir resistència i actuar enfront de l’acció de patògens, microorganismes i substàncies al·lergògenes, la seva finalitat és la de protegir l’organisme, perquè aquest pugui mantenir-se en condicions òptimes. El sistema immune doncs, ha de ser capaç de reconèixer i neutralitzar els agressors externs en un procés perfectament organitzat. La inflamació és un símptoma de la presència d’infecció, quan el procés acaba els teixits tendeixen a reparar-se progressivament. La tardor és ideal per depurar i enfortir la nostra immunitat.

Otoño, la estación para depurar y fortalecer nuestra inmunidad

Hi ha aliments rics en fitonutrients, que poden ajudar-nos a mantenir actiu el sistema immune, també a modular la seva acció i facilitar la protecció i reparació de les mucoses.

Com a premissa, disposar d’un cos net és fonamental per a la prevenció de la infecció, és per això recomanable iniciar una depuració, coincidint amb el canvi estacional, depurar l’organisme uns dies ens permetrà enfortir la nostra immunitat.

Un cos net és fonamental per a la prevenció de la infecció

Si seguim l’estacionalitat, la tardor ens porta aliments molt depuratius que podem incloure diàriament per facilitar el procés depuratiu. Entre les hortalisses, els diferents tipus de raves i les crucíferes (col, col llombarda, colinap, kale, bròquil, raves de diferents tipus…), són aliments amb un gran contingut en minerals i oligoelements que ajuden a alcalinitzar i purificar la sang, i a més són grans activadors dels enzims de detoxificació, el que ens proporcionarà una depuració profunda. La llimona, l’aranja, la magrana i la poma són fruites de l’estació que ens ajuden també a depurar i a preparar el nostre sistema immune per a la prevenció de grips i refredats.

D’altra banda, cal no oblidar el benestar de les mucoses, per tal de protegir-les i afavorir-ne la reparació. La tardor ens proporciona també aliments amb un elevat contingut en carotenoides, en aquest sentit són importants tots els vegetals de fulla verda pel seu elevat contingut en clorofil·la i les hortalisses com les pastanagues, el moniato, la remolatxa i tot tipus de carbasses; també els fruits vermells (nabius, mores …), així com les figues, les magranes i les prunes negres, tots ells són font de poderosos antioxidants beneficiosos per protegir i reparar la mucosa respiratòria.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Novembre 2019