Una dona utilitzarà una mitjana de més de 11.000 productes d’un sol ús per a la menstruació al llarg de la seva vida. El tipus de cotó utilitzat en aquests productes té conseqüències transcendentals tant per al medi ambient com per als humans.

La importancia del algodón orgánico en la higiene femenina

Es considera que el cultiu de cotó és el més brut del món. El cotó convencional fa servir més insecticides que qualsevol altre cultiu al món, i fa servir els pesticides més perillosos del mercat.

L’organització Textile Exchange va realitzar una anàlisi del cicle de vida del cotó orgànic i va determinar que l’impacte d’aquest en el canvi climàtic és gairebé un 50% menor que el del cotó convencional, mentre que utilitza un 60% menys de recursos que en el cotó comú.

Les pràctiques agrícoles orgàniques no permeten l’ús de químics, llavors transgèniques o fertilitzants artificials. Els camps no es ruixen amb insecticides o herbicides tòxics, el que significa que les fonts d’aigües i la vida silvestre es mantenen segures i fèrtils. Els treballadors de cotó orgànic tenen més control sobre els seus mitjans de vida i no estan exposats a productes químics perillosos diàriament.

Els productes per a la menstruació són alguns dels articles més íntims que usarà una dona en la seva vida. Ja es tracti d’un tampó o una compresa, aquests productes es col·locaran en contacte o dins d’una de les parts més sensibles i absorbents del seu cos.

El 2015, un estudi argentí va trobar l’herbicida glifosat al 85% de les mostres de tampons no orgànics. El glifosat és el químic tòxic que es troba en l’herbicida de Monsanto, Roundup, el qual es ruixa en cultius de cotó convencionals a tot el món. S’ha demostrat que aquest contribueix a la causa de l’endometriosi, la síndrome d’ovari poliquístic i la infertilitat.

Les dones no solen tenir ni idea de la gran quantitat de productes químics que estan fent servir

Per donar-li aquest aspecte blanc pur “net”, el cotó convencional es blanqueja principalment amb clor. El blanqueig amb clor allibera un subproducte químic anomenat dioxina, que s’ha demostrat que té efectes perjudicials per a la salut. Segons l’Organització Mundial de la Salut, la dioxina pot causar problemes reproductius, danyar el sistema immunitari, interferir en el sistema hormonal i causar càncer.

Molts dels productes químics d’ús comú que es troben en els articles per a la cura femenina poden danyar i/o irritar les cèl·lules vaginals, provocant altres problemes, incloent un major risc d’infeccions bacterianes. L’ús de productes d’higiene femenina sintètics i /o no orgànics també pot causar irritació de la pell, picor, inflor i ardor.

Durant aproximadament 40 anys de la vida d’una dona, els productes per a la menstruació estan en contacte directe amb la membrana mucosa de la vagina. No hi ha una llei que exigeixi que els productes d’higiene femenina declarin els ingredients en l’embolcall. Les dones no solen tenir ni idea de la gran quantitat de productes químics que estan fent servir. Si fan servir productes convencionals, hi haurà una exposició acumulativa de productes químics nocius, el que conduirà a un efecte compost de toxines al llarg dels anys.

En triar productes per a la menstruació que estan fets amb cotó orgànic certificat amb un estàndard internacional (com el Global Organic Textile Standard (GOTS)), les dones poden estar segures que el cotó que estan col·locant en contacte amb les seves zones més íntimes és més sa per a elles, per als treballadors i per al planeta.

Autora: Elisa Noorduijn, Executiva de Vendes i Màrqueting, Natracare. Mestratge en Desenvolupament i Medi Ambient, King ‘s College London.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Novembre 2019